GİRNE
okuma süresi: 12 dak.

"Girne ikiye bölünmeli: Antik Girne özerk yönetilmeli"

"Girne ikiye bölünmeli: Antik Girne özerk yönetilmeli"

Turizm kenti ve Kuzey Kıbrıs'ın vitrin şehri Girne'de altyapı, trafik ve turizmi olumsuz etkileyen faktörler yıllardır değil çözülmek, daha da kronik bir hale geliyor.

Yayın Tarihi: 22/04/18 09:20
okuma süresi: 12 dak.
"Girne ikiye bölünmeli: Antik Girne özerk yönetilmeli"
A- A A+

KIBRIS POSTASI - Vatan MEHMET

• Antik Girne Şehri ve Limanı Derneği'nin hazırlayıp hükümete sunduğu rapora göre Girne, "Antik Girne" ve "Yeni Girne" şeklinde ikiye ayrılmalı ve Antik Bölge "özerk bir yönetimle" rasyonel bir şekilde turizme kazandırılmalı…

• Dernek Antik Girne'de her geçen gün var olan sorunların daha da arttığı ve bölgenin kaderine terk edildiği ifade ederek çözüm önerileri sunan bir rapor çalışması yaparak hükümete sundu.

• Dernek strateji raporunda antik Girne için mevcut hantal idari yapı ve yetki çelişkilerinden arındırılmış bir 'özerk' yönetim biriminin uygulamaya konması gerektiğinin altını çizerek "Çeşitli bakanlık, kurum ve kuruluşların yetkilerini münhasıran kullanacak ve sorumluluklarına ortak olacak böylesi bir özerk kuruluşun hayata geçirilmesi, kanaatimizce kanun hükmünde bir Bakanlar Kurulu Kararı ile mümkün olabilecektir" dedi.

• Kıbrıs Postası'na söz konusu rapor hakkında konuşan Antik Girne Şehri ve Limanı Derneği Başkanı İsmail H. Sabbar, strateji önerileri içeren rapor içeriğinin hükümet programına da yansıdığını kaydederek Antik Girne Şehri ve Limanının zor ve sıkıntılı bir süreç yaşadığını, Süregelen kötü yönetim, vizyon eksikliği ve altyapı sorunları yüzünden, ülkemizin en değerli varlığı ve kültür mirasını maalesef yok olma riski ile karşı karşya olduğunu kaydetti.

• Sabbar Girne'nin Turizm Cazibe Merkezi haline gelmesi için dünyayı yeniden keşfetmenin anlamı olmadığına dikkat çekerek önerileri doğrultusunda "Antik Girne Yeni Marina ve Kurvaziyer Gemi Projesi'nin ivedilikle hayata geçirilmesini istedi.

Turizm kenti ve Kuzey Kıbrıs'ın vitrin şehri Girne'de altyapı, trafik ve turizmi olumsuz etkileyen faktörler yıllardır değil çözülmek, daha da kronik bir hale geliyor.

Her hükümet programında Girne'deki sorunlara Turizm ve yerel yönetimler başlığı altında yer veriyor ancak problemler çözülmüyor.

Antik Girne Şehri ve Limanı Derneği'nin hazırlayıp hükümete sunduğu rapora göre Girne, "Antik Girne" ve "Yeni Girne" şeklinde ikiye ayrılmalı ve Antik Bölge "özerk bir yönetimle" rasyonel bir şekilde turizme kazandırılmalı…

Dernek Antik Girne'de her geçen gün var olan sorunların daha da arttığı ve bölgenin kaderine terk edildiği ifade ederek çözüm önerileri sunan bir rapor çalışması yaparak hükümete sundu.

Dernek strateji raporunda antik Girne için mevcut hantal idari yapı ve yetki çelişkilerinden arındırılmış bir 'özerk' yönetim biriminin uygulamaya konması gerektiğinin altını çizerek "Çeşitli bakanlık, kurum ve kuruluşların yetkilerini münhasıran kullanacak ve sorumluluklarına ortak olacak böylesi bir özerk kuruluşun hayata geçirilmesi, kanaatimizce kanun hükmünde bir Bakanlar Kurulu Kararı ile mümkün olabilecektir" dedi.

"Antik Girne Şehri ve Limanı zor ve sıkıntılı bir süreç yaşamaktadır. Süregelen kötü yönetim, vizyon eksikliği ve altyapı sorunları yüzünden, ülkemizin en değerli varlığı ve kültür mirasını maalesef yok olma riski ile tehdit eder durumda" diyen Dernek Girne'nin bir ''Turizm Cazibe Merkezi'' haline gelmesi için dünyayı yeniden keşfetmenin anlamı olmadığına dikkat çekti ve "Antik Girne Yeni Marina ve Kurvaziyer Gemi Projesinin ivedilikle hayata geçirilmesini istedi.

Sürdürülebilir mekânsal planlamanın sorumluluk paylaşımı ve ortaklaşa yönetim ilkesi kapsamında, özelde Girne'nin genelde ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik, başta bölgenin sorunlarını ve toplumsal refah seviyesinin yükseltilmesini ön planda tutarak, kentin daha sağlıklı bir yapıya kavuşması hususundaki özverili çalışmalarını sürdürdüğünü belirten dernek çeşitli önerilerde bulundu.

"Özerk Yönetim organize edilmeli…"

"Dernek raporunda şu ifadelere yer verdi; "Ayrıntıları ekteki raporda belirtilmiş olduğu şekilde, bu hedefin gerçekleşmesinde en önemli etken, mevcut hantal idari yapı ve yetki çelişkilerinden arındırılmış bir ''Özerk'' yönetim biriminin uygulamaya konabilmesidir. Bu amaca yönelik hedefimiz, ilgili kurum ve kuruluşlar olarak aşağıda sıralanan;

a) Turizm ve Çevre Bakanlığı

b) Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı (Girne Liman Başkanlığı)

c) Sağlık Bakanlığı (Temel Sağlık Dairesi Gıda Güvenliği)

d) Girne Belediyesi

e) Girne Kaymakamlığı

f) Emniyet Genel Müdürlüğü (Girne Polis Müdürlüğü)

g) Antik Girne Şehri ve Limanı ve Derneği

h) Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği'

Gibi kurum ve kuruluşların, yetki ve sorumluluklarını kendi bünyesi içerisinde tümüyle kullanabilecek, yerel düzeyde, bağımsız, demokratik, aktif katılım, çözümde ortak akıl gibi ilkelerin esas olduğu, gereksiz bürokrasiden arındırılmış, hedef odaklı ve hızlı çalışabilen bir ''Özerk'' yönetim biriminin oluşturulmasıdır. Antik Girne Şehri ve Limanı gibi dünya kültür mirası olarak hayati önem taşıyan benzer konumdaki birçok ülkede örnekleri mevcuttur. (Antik Girne'nin ikizi olan Chania-Girit en güzel örneklerden biridir). Çeşitli bakanlık, kurum ve kuruluşların yetkilerini münhasıran kullanacak ve sorumluluklarına ortak olacak böylesi bir ''Özerk'' kuruluşun hayata geçirilmesi, kanaatimizce kanun hükmünde bir Bakanlar Kurulu Kararı ile mümkün olabilecektir. Bölgenin koruma-kullanma dengesi içinde etkin ve sürdürülebilir biçimde yönetilmesine ve geliştirilmesine olanak sağlayacak derneğimizin hazırladığı kapsamlı bir ''Taslak Tüzük'' raporun EK 2E'sinde mevcuttur.

Bizler, Antik Girne Şehri ve Limanı Derneği olarak böylesi bir kanun hükmünde Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılması aşamasında hazırlık çalışmalarına ilgili Bakanlık ve Kuruluşlarımızla birlikte etkin şekilde katkı koymaya hazır bulunmaktayız ayrıca sözkonusu ''Özerk'' kuruluşun bünyesinde de yer almaya istekliyiz. Bu doğrultuda siyasi/idari kararlılığın oluşturulması için gereğinin takdir ve değerlendirilmelerine saygılarımızla arz ederiz."

"Girne Turizm limanının kruvaziyer limanı olarak düzenlenmeli"

Seyahat endüstrisinin en hızlı gelişen sektörü Kruvaziyer turizmi olduğuna ve 1980 yılından bu yana yılda ortalama %8 oranında bir gelişme gösterdiği raporda Girne Turizm limanının kruvaziyer limanı olarak düzenlenmesi gerektiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi; "5500 yolcu taşıyabilecek potansiyale sahip kruvaziyer gemileri ile hem kişi başına düşen maliyetleri düşürerek hem de şimdiye kadar kruvaziyer tatili yapma imkânına sahip olamayan turistleri de kazanarak, sundukları imkânlarla çok cazip bir turizm sektörü konumuna gelmiştir. Günümüzde kruvaziyer endüstrisi, kısa (3-4 gün), uzun (15 gün ve üstü) süreli kruvaziyer imkânları ile birçok ülkenin kentlerini gezme olanağını sunmaktadır. Dünya genelinde son bir yılda takriben 25 milyon kişi kruvaziyer gemileri ile seyahat etmiştir. Kruvaziyer gemilerinin en çok tercih ettikleri rota %38 ile Karayip'ler olurken, Akdeniz bölgesi %20 ile ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye ve Güney Kıbrıs limanlarının da içinde bulunduğu Akdeniz çanağı, son dönemde özellikle Güney Kıbrıs ve Avrupa limanlarına uğrayan gemi sayısının da artış eğilimi içinde olduğu bilinmektedir.

Kruvaziyer endüstrisi, yeni yapılan gemilerle önümüzdeki 10 yıl içinde 600,000 yatak kapasitesine ulaşacağı öngörülmektedir. 2013 yılında 2.2 milyon kruvaziyer turist Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirirken, bu rakam 2014 yılında başlayan Yünanistan'daki ekonomik kriz ve grevlerin etkisi ile kısmen azalmış, 2016 yılında dünyada yaşanan global kriz ve terör saldırıları kruvaziyer şirketlerinin, Doğu Akdeniz'den ziyade Batı Akdeniz turlarına yönelmesine sebep olmuştur.

Bu tespitler çerçevesinde kruvaziyer turizmini oluşturmak için sektörel turizm alanlarının tanıtımının yapılması, yabancı basın, fuar, seminer, konferans v.b. yurdışı tanıtımlarına daha çok ağırlık verilerek iyi bir pazarlama stratejisi geliştirilmesi ayrıca Girne Turizm limanının kruvaziyer Turn Around Port (kalkış- varış) limanı haline getirilmesi gerekmektedir…"

"Girne Antik Marina Projesi gerçekleşmeli"

Sürdürülebilir gelir kaynağı yaratabilmek için marina sektörünü yüksek düzeyde tutmak ve Akdenizde bulunan ülkelerin önemli bir döviz girdisi olan bu sektöre dikkatli bir şekilde girmek, sağlam bir yapılanmanın hedef alınması gerektiği, bu çerçevede mevcut kapasitenin ivedilikle iyi planlanmış marina yatırımları ile artırılması ve teşvik edilmesinin önemine değinildiği raporda şu ifadeler yer aldı; "Girne Antik Marina projesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin uluslararası denizcilik sektöründeki yerine ve imajına katkı koyacak, Girne bölgesinin çevresine, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına olumlu yönde etki edebilecek kadar önemli ve iddialı bir projedir. Bu projenin gerçekleşmesi için yapılacak olan yatırım maliyetleri, başka bir bölgede inşa edilecek, aynı kapasiteye ve özelliklere sahip yeni bir marina inşaatının yatırım maliyetlerinin çok altında olacaktır. Ayrıca yeni bir uygun arazi seçimi ve bölgenin tesbitinde yaşanacak sıkıntı ve zorluklar gözönünde bulundurulduğunda, bu projenin mükemmel düzeyde uygun şartlarda ve ortamda inşa edilebileceği imkânına sahip olduğu açıkca görülmektedir.

Projenin hayata geçirilmesi sonrasında 500'e yaklaşak olan yat kapasitesi ile Girne Antik Marina, (bir yatın ortalama boyu ve yıllık bağlama ücreti 6500 Euro baz alınarak hesaplandığında) yıllık ortalama 3.25 milyon Euro gelir getirecektir. Yıllık bakımlar ve ek hizmetlerle bu rakam en az %50 artarak 5 milyon Euro'yu bulacağı tahmin edilmektedir. Türkiye'de işletmede olan Marmaris/Antalya/Mersin bölgesi marinalar kategorisinde 450-500 yat kapasitesiyle en büyük marina, İstanbul/Marmara bölge marinaları sıralamasında üçüncü veya dördüncü sırada olacak bir konuma gelecektir. Üstelik son dönemdeki Güney Kıbrıs yeni marina atağı yatırımlarıyla rekabet edecek, Rum tarafının uyguladığı siyasi manipülasyon ve algı operasyonuna karşı ciddi bir çalışma olarak gerçekleştirilecektir. Bu projenin inşaatı deniz yolu ile taşınacak dolgu malzeme ile mümkün olabilecektir. Proje maliyeti ise uluslararası normlarda kabul gören ortalama 25,000 ile 30,000 US Dolar arası yat başı maliyet baz alarak hesaplandığında, Girne Antik Marina projesinin toplam maliyeti (deniz yolu dolgu taşımacılığı, yürüyüş parkurları, artı mevcut mendireğin takviyesi ve yenilenmesi dikkate alındığı zaman) en kötü şartlarda kabaca 20 milyon Euro'yu bulacağı tahmin edilmektedir…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.