GİRNE
okuma süresi: 7 dak.

"KKTC için artık zamanı geldi"

“KKTC için artık zamanı geldi”

Türkiye'de Brezilya müziğine ait vurmalı çalgıların ve Brezilya müziğinin öncüsü olan ve birçok ünlü ile çalışmalarda ve sahnede yer alan sanatçı ve müzisyen Jozi Levi artık KKTC'de.

Yayın Tarihi: 06/07/18 21:56
okuma süresi: 7 dak.
“KKTC için artık zamanı geldi”
A- A A+
KKTC'de bazı mekânlarda sahneye çıkan Müzisyen Jozi Levi, KKTC'de Brezilya müziğini yaygınlaştırmak amacıyla ülkede eğitim vermek istediğini belirterek, Türkiye'de Brezilya müziğine ait vurmalı çalgılar çalmayı öğretmek amacıyla 15 yıl önce başlattığı projeyi artık Girne'de başlatacağını söyledi.

"KKTC için artık zamanı geldi" diyen Levi, projesindeki hedeflerinin geniş çaplı olacağının da altını çizdi.

Eğitimleri bizzat kendisinin vereceğini söyleyen Jozi Levi, "Brezilyadan dünyaya mal olmuş samba okulları, gerek dans gerek müzik ve ritim etkinliklilerini bir akım haline getirerek KKTC'de başlatma ve yayma ideallerimi gerçekleştireceğim." cümlelerini kullandı.

Bunun için gereken bilgi birikimi ve enstrümanların şu anda burada mevcut olduğunu aktaran Levi, "Derhal start almak lazım" dedi.

Gençlerin meslek edinmesine yönelik eğitimin verildiği Girne Gençlik Merkezi'nde faaliyet gösterecek olan vurmalı enstrüman eğitimi her Pazartesi saat 18:00- 20:00 arası gerçekleşecek. Yaklaşık 2-3 ay sürecek olan bu eğitim ücretinin bedeli 300 TL.

Meslek edinmeye yönelik, eğitim ve çeşitli sportif faaliyetlerinin de yer alacağı vurmalı estrüman eğitimi, SOS Gençlik Merkezi içerisinde yer alıyor.

Jozi Levi'nin sanat hayatı

İtalyan İlkokulu'nda okuduktan sonra İstanbul'daki İngiliz Ortaokulu'ndan mezun olup Londra'da mühendislik okuyan İtalyan asıllı bir Türk olan Jozi Levi, müzik hayatına 7 yaşında başladı. İlk olarak piyano dersleriyle müzik hayatına başlayan Levi, 12 yaşına kadar piyano dersleri aldı ve daha sonra ilgi alanı klasik müzikten pop ve rock tarzı müziklere kayması sonucunda müzik hayatına kendini geliştirerek devam etti. İlgi alanı değişen Levi, piyanosunu satıp org alarak müzik hayatına devam ettiği sürede Barış Manço, Cem Karacai Edip Akbayram gibi sanatçılardan teklifler aldı ve onlarla birlikte kısa bir süre çalışmalarına devam etti. Londra'ya geçtikten sonra cazz müzik ve Brezilya müziklerine merak salan Levi, üniversite yıllarında vurmalı çalgılara duyduğu merakı geliştirerek sanat hayatına devam etti. Londra'da bile Brezilya'ya özgü vurmalı aletlerin zor bulunduğu bir dönemde müzik mağazalarından toplayıp kaldığı yurda götürdüğü müzik aletleriyle kendi kendini öğretecek biri olmamasına rağmen geliştirdi. Paris'e Brezilya plaklarını bulmak amacıyla giden ve oradan aldığı plakları dinleyerek vurmalı çalgıların tekniklerini öğrenmeye çalışan Levi, üniversiteden mezun olduktan sonra İstanbul'a dönerek evlendi. İstanbul'da yaşamaya başladıktan sonra 7-8 yıl kadar bir süreyle müziğe ara veren, sadece evde vakit bulduğu sürece çalışmalarını devam ettiren Levi, mezun olduktan sonra ticaretle uğraşması ve iş hayatına atılması nedeniyle müziğe ara vermek zorunda kaldı.

Türkiye'de konser yapmak amacıyla gelen Brezilyalı ünlü bir ritim sanatçısını sahne arkasında yakalayıp Brezilya müziğinin önemli bir aleti olan pandeiro aletinin çalma tekniğini 5 dakikalık kısa bir sürede kendisine gösteren sanatçıdan öğrenen Levi, 3 ay eve kapanıp bu tekniği ilerletti. Uğur Yücel ile arkadaş olan Levi, Yücel'in komedyen olduğu dönemlerde vurmalı çalgılara ilgi duyması nedeniyle kendisini sahneye çıkarmayı teklif etmesi üzerine 1992 yılında Uğur Yücel & Sezen Aksu Show'unda profesyonellik hayatına ilk adımı attı. Daha sonra Kayahan ile çalışmalarını sürdüren Levi, 1996 yılında Melis Sökmen, Ercüment Vural, Tuğba Önal ile bir araya gelerek Pasaporte Latino'yu kurdu. Bütün bu yıllar içerisinde vurmalı çalgılarda kendisini oldukça eğiten Levi'nin kurduğu Pasaporte Latino grubu 6 yıl boyunca Türkiye'nin en popüler Latin grubu haline geldi. 2000 yılında albümü ve 2 video klibi yayınlanan grup 2002 yılında dağıldı.

2003 yılında Türkiye'nin ilk Brezilya vurmalı çalgılar grubunu kuran ve bu yıllar içerisinde Brezilya vurmalı aletlerini çalabilen tek kişi olan Levi, Brezilya müziklerinin kolektif bir çalışma sonucunda ortaya çıkan bir müzik türü olması nedeniyle bu ritimleri yaymak ve diğer insanlara öğretmek amacıyla Bate Bumbo Brezilya vurmalı çalgılar topluluğunu kurup Türkiye'de bir ilki başlattı. Kurduğu toplulukta hem amatör hem de profesyonel çalgıcılarla çalışan Levi, toplulukta bulunan yetenekli isimlerle kurduğu grupla lansmanlarda, mağaza açılışlarında, şirket davetleri, nadiren de düğünler sahne alarak sanat hayatını devam ettirdi.

Brezilya'daki karnavallardaki gibi vurmalı aletlerin yürüyerek çalınması akımını Türkiye'de de başlatan Levi, ilk olarak şirketler arası spor turnuvalarında yapılan etkinlikte 800 kişi ile Taksim meydanına kadar grubu önderliğinde yürüyerek karnaval havasında bir etkinlik gerçekleştirdi.

2007 yılında Türkiye'de sanat hayatını Ajda Pekkan, Kenan Doğulu gibi ünlü isimlerle sahne alarak ve televizyon programlarına katılarak devam eden Levi, 2008 yılı ortalarında ise Jozi Levi Brazil Project adı altında, Bossa Nova, Pagode, Samba, MPB ve Baião stillerinde müzik yapan grubunu kurarak, İstanbul'un gözde mekânlarında sahne aldı.

2009 yılından beri halen sürdürmekte olduğu ve eğitmen/moderatörlüğünü yaptığı kurumsal Ritim Atölye'lerini Türkiye'nin en önemli kurumları için düzenleyen Levi, 2009 yılından bugüne kadar eğitimcilik hayatına da devam etti.

2010 yılında başlayan ve halen devam eden Açık Radyo FM 94,9'da Musica Brasileira adı altında bir Brezilya müziği radyo programını hazırlayıp sunan Levi, 2013 yılında ise, Brezilya'nın en önemli liyakat nişanlarından biri sayılan Ordem de Rio Branco nişanı ile ödüllendirildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.