GİRNE
okuma süresi: 6 dak.

Alagadi'deki şüpheli hayvan ölümündeki gizem çözülemiyor

Alagadi'deki şüpheli hayvan ölümündeki gizem çözülemiyor

Kıbrıs Postası'nın dün yayımladığı, "Girne Alagadi'de hayvancılık yapan Ahmet Kasap, devletin, hayvancılara verdiği yemin zehirli olduğunu iddia ettiği" habere ilişkin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık, ölen hayvanların aşılarının yapılmadığına dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 08/10/18 07:30
okuma süresi: 6 dak.
Alagadi'deki şüpheli hayvan ölümündeki gizem çözülemiyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Kıbrıs Postası'nın dün yayınladığı, "Girne Alagadi'de hayvancılık yapan Ahmet Kasap, devletin, hayvancılara verdiği yemin zehirli olduğunu iddia ettiği" habere yanıt veren Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu, yem ile ilgili başka hiçbir şikayet almadıklarının altını çizerek, "Yem konusunda bir tek Ahmet Kasap'tan şikayet geldi" dedi. Hüdaoğlu, ayrıca konuyla ilgili araştırma yapacağını ve gereğinin neyse yapılacağını vurguladı.

BAKANLIK: "HAYVANLARIN AŞILATILMADIĞI TESPİT EDİLDİ"

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yaparak, "Düzenli olarak enterotoksemi hastalığına karşı aşılanmayan hayvanlarda, yem veya mevsim değişimi dönemlerinde bu tür reaksiyonların görülmesi yüksek bir olasılıktır. Adı geçen üreticinin de hayvanlarını aşılatmadığı tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.

"AŞILARI VERDİNİZ DE YAPMADIK MI?"

Ahmet Kasap açıklamayı yanıtlayarak, yıllardır hayvancılıkla uğraştığını ve aşıların her yıl devlet tarafından karşılandığını söyledi. "Aşıları verdiniz de yapmadık mı?" diyen Kasap, hayvanlarının ölümüyle ilgili Girne Veteriner Dairesi'nin yemden dolayı öldüğünü, ancak Lefkoşa Veteriner Dairesinin yemden dolayı ölmediğini söylediğini kaydetti.

"YETKİLİLER 1 SAAT BEKLETİLDİ"

Öte yandan, Kasap, "Yaklaşık bir ay önce Girne Veteriner Dairesini kan almak için aradım. Yarın geleceğiz dediler, ekip gelip beni aradığında Esentepe Limanı'ndaydım, hemen geliyorum dedim, bekleyemeyiz dediler. Ardından kardeşimi göndereyim o zaman dedim, saat 8.00'dan sonra kan almayız, çok sıcak" dediklerini iddia etti. Söz konusu iddialar hakkında konuşan Veteriner Dairesi Müdürü Hüdaoğlu, gelen ekiplerin 1 saat bekletildiğini ifade etti.

ZMO: "YEM HAMMADDELERİNDE KALİTE DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞANIYOR"

Ayrıca, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)'ndan yapılan açıklamaya göre, önerilen önlemler arasında piyasaya sürülen yemlerin besin maddelerinin ambalajlarda belirtilmesi ve denetimlerin arttırılması; kaba yem üretimi için ise devlet arazilerinde kaba yem üretiminin şartının getirilmesi bulunuyor. Yapılan açıklamada, "Yem hammadde fiyatlarında meydana gelen artışlardan sonra ithal yem hammaddelerinde kalite düşüklüğünden kaynaklanan verim kayıplarının olduğu üreticiler ve teknik elemanlar tarafından gözlemlenmiştir" denildi.

ÖNERİLER

ZMO'nun önerileri şöyle:

"İthal edilecek yem ve yem hammaddelerine ilişkin minimum standartlarının belirlenmesi.

İthalat izinleri verilirken ön izin aşamasında gerekli kalite standartlarının koşul olarak açıkça belirtilmesi.

Yem ve yem hammaddelerinin ülkeye girişinde belirtilen standartların denetlenmesine yönelik analizlerin yapılması ve uygunluğu durumunda ülkeye girişine izin verilmesi.

Piyasaya sürülen her türlü yem ve yem hammaddelerinin besin madde içerik değerlerinin ambalaj üzerinde veya alım satım esnasında düzenlenen belgeler üzerinde belirtilmesi.

Yem fabrikalarının depolama şartlarının iyileştirilmesi ve torbalı yem üretiminde besin kayıplarının önleyici ambalajların kullanılması.

Yem hammaddesi tedarikçilerinin depolarının periyodik olarak denetlenmesi gerekli numunelerin alınması ve sonuçların üreticilerle paylaşılması.

Yem hammaddelerine yönelik gerekli analizleri laboratuvar koşullarında ve mobil olarak yapılabilmesine yönelik olarak ekipman açısından eksikliklerin giderilmesi.

Yem fabrikalarının denetlenmesine yönelik olarak numune alınmalarını artırılması ve analiz sonuçların üreticilerle paylaşılması.

Ekonomik ve verimli bir üretim için yem fabrikalarının bünyelerinde mutlaka Ziraat Mühendisi (Hayvan Besleme Uzmanı) istihdamının zorunlu kılınması.

Kaba yemlerin depolanmasına yönelik altyapı yatırımlarına teşviklerin artırılması.

Kuraklığa dayanıklı veya daha az su tüketen yem bitkilerinin ekilmesinin teşviklendirilmesi.

Kaba yem fiyat politikası oluşturulmalı.

Kaba yem üretiminin ve ticaretinin artırılmasına yönelik olarak devlet tarafından ve özel sektör tarafından toplu alıcı noktalarının oluşturulması yönelik yatırımlar teşvik edilmeli.

Hayvanların değişen hammadde fiyatları ve verim dönemlerine göre beslenmesine olanak sağlamak amacıyla üreticilerin eğitilmesine yönelik programlar düzenlenmesi.

Devlet tarafından kiraya verilen arazilerde kaba yem üretimi şartın getirilmesi."

560 MİLYON TL'LİK SEKTÖR

Büyükbaş hayvancılık sektörünün yıllık gelir bağlamında 560 milyon TL'lik bir hacmi olduğu kaydedilen açıklamada, yıllık 167 bin ton yem hammaddesi (arpa, mısır, soya küspesi v.b.) ithalattı yapıldığı, ithal hammaddelerle ülke içerisinde üretilen kesif yemlerden 110 bin ton büyükbaş ve küçükbaş karma hayvan yemi üretilerek yıllık 200 milyon TL değerinde katma değer yaratıldığı kaydedildi. Sektör tarafından tüketilen yıllık kaba yemin (saman ve sanonun) tutarının 112 milyon TL olduğu belirtildi.

Büyükbaş hayvan üretiminde yem fabrikaları ve yem hammadde tedarikçilerinin önemli paydaşlardan olduğu ifade edilen açıklamada, "Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan karma yemlerin bir kısmı üreticiler tarafından üretilirken önemli bir kısmı yem sanayii tarafından üretilmektedir. Üretim esnasında yem hammaddelerinin besin madde içerik değerlerinin tam olarak bilinmemesi üretilen yemlerin kalitesi dolayısıyla hayvan verimliliği ve işletme ekonomisi açısından önemli zafiyetlere neden olmaktadır" denildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.