GİRNE
okuma süresi: 4 dak.

'Yıkık Kule' törenle açıldı… Güngördü: "Tarihsel mirasımıza sahip çıktık"

‘Yıkık Kule’ törenle açıldı… Güngördü: “Tarihsel mirasımıza sahip çıktık”

Girne Belediyesi ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Arkeoloji Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi iş birliğinde restorasyonu tamamlanan Antik Liman'daki "Yıkık Kule" bugün düzenlenen törenle açıldı.

Yayın Tarihi: 27/11/18 13:40
okuma süresi: 4 dak.
‘Yıkık Kule’ törenle açıldı… Güngördü: “Tarihsel mirasımıza sahip çıktık”
A- A A+
Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz

Kulenin bulunduğu Atilla Sokakta saat 11:00'de düzenlenen törende "Yıkık Kule" açılışını Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü gerçekleştirdi.

Törene ayrıca Aşağı Girne Muhtarı Serdar Özbekoğlu, Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı İlkay Feridun, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, Taş ve Kerpiç Restorasyon uzmanı İsmail Cemal ve Yüksek Mimar Ayşe Baysal gibi isimler de katıldı.

GÜNGÖRDÜ: "KULEDEN YAYILACAK IŞIK BÖLGEYİ AYDINLATACAK"

Törende konuşma yapan Girne Belediye Başkanı Güngördü, Bandabulya ve çevresinin canlandırılmasının önemini vurguladı.

Bölgenin Girne çarşı merkeziyle tarihi Antik Limanı'nı birbirine bağlayan bir noktada olduğunu hatırlatan Güngördü, "Kulenin tamiratı basit görülmemelidir. Tarihsel mirasımıza sahip çıkarak, gelecek nesillere aktarılması için önemli bir adım atmış olduk. Bu kuleden yayılacak ışık bölgeyi aydınlatacak" dedi.

Girne Belediyesi ve restorasyon çalışmalarında görevli olan ekiplerin titizlik ve özveri ile çalıştıklarını kaydeden Güngördü, restore çalışmalarının maliyetinin 350 bin TL olduğunu dile getirdi.

Güngördü açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Belediyeler çeşitli etkinlik ve aktiviteler yapmaktadır. Kentte yapılan pek çok işin kalitesi ve değeri o kentin belleği ile ilgilidir. Bütün amacımız kentte bir bellek yaratmak, var olan belleği hatırlatmak, insanlara yakın tarih öncesi Girne'de yaşananları, yapılanları yaşatmak ve insanların bu bölgeye sahip çıkmasını sağlamaktır. Onbirinci yüzyılda Lüzinyanlar tarafından yapılan surlar ve kaleleri yıllar içinde yıprandı. Hiçbir makam tarafından tamir edilmesi yönünde adım atılmadı. Yaklaşık 2 yıl önce bizim bölgede çalışma yapan arkadaşlarımız bu kulenin yıkılmak üzere olduğunu ve ciddi bir bakıma ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bir ekip çalışması içinde burayı ayakta tutmak için çalıştık. Bu bölge bizim için çok önemlidir. Bandabulya konusunda da çok yakın bir zamanda eylem planı ortaya konacak. Bölgenin canlandırılması için Bandabulya'nın ne kadar önemli olduğunu hep birlikte göstermiş olacağız. Bu bölge çarşı merkeziyle tarihi antik kent limanını birbirine bağlayan bir noktada olduğu için çok önemlidir. Sokakları, caddeleri ve evleri bizim için tarihsel bir mirastır. Bu kulenin tamiratının basit görülmemesi gerekir. Çünkü bu kuleden yayılacak ışık bölgeyi aydınlatacak. Belki kentteki eski bir esere sahip çıkmak asli görevimiz değildir. Ancak bu belediyemiz kulenin gelecek nesillere aktarılması için önemli bir adım atmış oldu."

Güngördü, konuşmasının ardından kulenin restorasyon çalışmalarına katkılarından dolayı Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı İlkay Feridun'a, UKÜ Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Müge Şevketoğlu'na, Taş ve Kerpiç Restorasyon Uzmanı İsmail Cemal'e ve Yüksek Mimar Ayşe Baysal'a plaket takdim etti.

Açılışın ardından Girne Bandabuliya'da kokteyl gerçekleştirildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.