GİRNE
okuma süresi: 5 dak.

Girne Belediyesi, Turizm Şöleni'ne katılmayacak

Girne Belediyesi, Turizm Şöleni'ne katılmayacak

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, 365 gün sorunlarla boğuşan Girne Antik Liman'ın, sadece bir gün hatırlanıp burada şölen düzenlenmesini, meclis üyeleriyle birlikte uygun görmediklerini söyledi.

Yayın Tarihi: 19/04/19 11:20
okuma süresi: 5 dak.
Girne Belediyesi, Turizm Şöleni'ne katılmayacak
A- A A+
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Antik Liman'da düzenlenecek Turizm Şöleni'ne katılmayacaklarını açıkladı. Nidai Güngördü, geçen yıl düzenlenen şölene tüm birimlerle büyük katkı koyduklarını ancak yıllardır yapılan tüm girişimlere rağmen limandaki olumsuzlukların giderilmemesi nedeniyle bu yıl şölende yer almayacaklarını ifade etti.

Başkan Güngördü, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

"Turizm ve Çevre Bakanlığı'nın 21 Nisan Pazar günü Girne Antik Liman'da düzenleyeceği ve geçen yıl tüm birimlerimizle büyük destek verdiğimiz Turizm Şöleni'ne bu yıl katılmama kararı aldık. Bu kararı almamızdaki en önemli neden, yıllardır yaptığımız tüm girişim ve çağrılara rağmen, limanın istenilen seviyeye getirilmesi için olumlu bir adım atılmamasıdır. Limanın durumu ortadayken, ülke turizmini tanıtmak amacıyla festival ve şölenler düzenlemek, doğru değildir. Bu etkinliklere harcanacak zaman ve para limanın iyileştirilmesinde kullanılmalıdır.

2014'te belediye başkanı seçilmemin ardından limanın daha iyi bir noktaya getirilmesi için belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanlarıyla birlikte çalışmalar başlattık. Limanın daha iyi yönetilmesi için Girne Kent Kurultayı'nda oluşturulan komitelerden gelen talepler doğrultusunda Girne Antik Limanda komiteler kurulmasını önerdik. Komitelerde; limanla ilgisi olan bakanlık, devlet daireleri, belediye, esnaf, örgüt ve birliklerin yer almasını istedik.

Eski cazibesini kaybeden limanın tekrar çekim noktası olabilmesi için konserler düzenledik ve yapılan etkinliklere destek verdik.

Yıkılmak üzere olan kuleyi restore ederek turizme kazandırdık. Limanın arka sokaklarındaki binaları boyadık ve çiçeklendirdik. Eski polis olarak bilinen kale girişi önünde meydan düzenlemesi yaptık, aydınlatma ve oturma grupları yerleştirdik. Girne Kalesi etrafında aydınlatma ve düzenleme yaptık. Kordonboyunda acil düzenlemeler yaptık ve geniş kapsamlı bir proje hazırladık.

Göreve gelen Turizm Bakanlarına belediye meclis üyeleri, belediye çalışanları ve sivil toplum örgütleriyle birlikte ziyaretler gerçekleştirdik. Limanda yaşanan yetki karmaşasının önüne geçmek için bazı yetkilerin belediyeye devredilmesi konusunda protokol imzalanması aşamasına geldik ancak sonuç alamadık.

Girne Çevre Koruma Dairesi'nde ve Antik Limanda düzenlenen toplantılara katıldık. Toplantılarda, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nin önereceği iki binayı eski eser uzmanlarının denetiminde restore etmek için öneride bulunduk. Yaptığımız tüm iyi niyetli girişimlere rağmen maalesef sonuç alamadık. Toplantıların devamı gelmedi ve bize restore edebileceğimiz binalar gösterilmedi.

Yıllar önce altyapı çalışmaları nedeniyle kazılan ve yüzeyi tahrip olan mendirekte sorumluluğumuzda olmamasına rağmen yaklaşık 5 yıl önce asfalt çalışması yaptık ancak mendireğin güçlendirilmesi için ilgili bakanlık tarafından denizaltında ve üstünde çalışma yapılmaması nedeniyle mendireğin durumu kötüye gitti. Mendirek şu an yıkılmak üzeredir.

2018'de göreve tekrar seçildikten sonra yeni oluşan belediye meclisinde üyelerimizle birlikte girişimlerde bulunduk ancak yine sonuç alamadık.

Girne Antik Liman sadece Girne'nin değil tüm Kıbrıs'ın en önemli turistik yeridir. Kuzey ve Güney Kıbrıs'a gelen turistler mutlaka limanı görmek ister. 365 gün sorunlarla boğuşan Girne Antik Limanın, sadece bir gün hatırlanıp burada şölen düzenlenmesini, meclis üyelerimizle birlikte uygun görmüyoruz.

Girne Antik Limanın durumu, kentimizin ve ülkenin imajı ile tanıtımı açısından son derece önemlidir. Bu nedenle limanın daha iyi bir noktaya gelmesi için komiteler kurulmalı, binalar restore edilmeli, altyapı çalışmaları yapılmalı, yetkiler belediyeye devredilmelidir. Mendirek aydınlatılmalı, deniz suyuna dayanıklı ve dokuya uygun olarak tamir edilmelidir. Antik Limanda işleri sahiplenecek ve yürütecek ortak bir sekreterya oluşturulmalıdır. Bugünden itibaren yapılacak tüm işler için somut adımlar atılmalıdır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.