GİRNE
okuma süresi: 5 dak.

El arabası ekmek teknesi...

El arabası ekmek teknesi...

Girne'nin sevilen isimlerinden Osman Okalpli, 10 yıldır el arabasıyla sattığı Kıbrıs'a özgü tatlılarla, nostalji yaşatıyor...

Yayın Tarihi: 17/10/19 11:21
okuma süresi: 5 dak.
El arabası ekmek teknesi...
A- A A+
Girne Postası – Burcu Ece Yılmaz

Aslen Limasollu olan 61 yaşındaki Osman Okalpli, 1974 Barış Harekatı'ndan beri Girne'de yaşamını sürdürüyor.

Girne Kaza Mahkemesi karşısında kurduğu el arabasıyla sembol haline gelen Osman Okalpli, Sulu muhallebi, Şam tatlısı, Limasol tatlısı, Ceviz tatlısı gibi sevilen lezzetleri satarak geçimini sağlıyor…

"MÜCADELEDEN VAZGEÇMEDİM"

Girne Postası'na samimi açıklamalarda bulunan Okalpli, 10 yıl önce işinden emekli olduğunu anlattı. Emekli maaşının yaşamını idam ettirebilmesi için yeterli olmadığını söyleyen Okalpli, "12 yaşında bir oğlum var. Okulu, giyimi, masrafları derken bu işi yapmazsam açlıktan sinekler ağzıma dolardı" dedi.

Yaşadığı zorluklara rağmen asla mücadeleden vazgeçmediğini vurgulayan Okalpli, "Ben zor şartlarda, zor günler geçirdim. Ancak hayatın ne kadar güzel olduğunu hiç unutmadım. Mücadele ederken de halka en güzel mamulleri sunmayı tercih ettim. En pahalı malzemelerden, sağlıklı tatlıları sunuyorum. Yaptığım işle çok özdeşleştim" diye konuştu.

"YAPTIĞIM İŞLE NOSTALJİ YAŞATIYORUM"

Yaptığın işle nostalji yaşattığını dile getiren Okalpli, "Sulu muhallebi, bize miras kalan, 80-100 yıldır memlekette sevilen bir lezzettir. Artık nesil değişti. Yeni nesil çocuklar kutu mamalarla, işlenmiş gıdalarla besleniyor… Ben bu işi yaparken gençlerimizi geleneksel tatlılarımıza alıştırdım. Eşim tatlıları yapmak için sabah 5.00'de kalkıyor" ifadelerini kullandı.

El arabasında sunduğu lezzetlerin sevildiğini aktaran Okalpli, "Özellikle Şam Tatlısı yiyenler, 'Ben bu lezzeti başka bir yerde tatmadım' diyor… Yazın insanlar en çok sulu muhallebi yemeyi seviyor. Kışın ise Limasol tatlısı, Şam tatlısı tercih ediliyor" dedi.

"GÜNDE 50 TL DE KAZANSAM ŞÜKREDİYORUM"

El arabasında sunduğu lezzetleri Girne Kaza Mahkemesi önünde, sabah saat 08.00'den öğlen 13.00'e kadar satabildiğini söyleyen Okalpli, "Saat 13.00'den sonra burada sıcaktan durulmaz. O saatten sonra insanlar dağılmaya başlar. 13.00'e kadar ne iş yaparsam, o günkü kısmet neyse o dur… Günde 50 TL de kazansam Allah'a şükrederim. Dimdik ayaktayım" şeklinde konuştu.

Girne'de gerçekleşen 1. Lig futbol maçlarına da giderek, sevilen tatlıları taraftarların beğenişe sunduğunu dile getiren Okalpli sözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle Mağusa Türk Gücü taraftarları, mutlaka yanıma uğrarlar, birlikte sohbet ederiz. Bana uğramadan içeri girmezler. Tatlıları yemeye Lefke'den, Lefkoşa'dan gelenler oluyor…"

"ÖMRÜMÜN YETTİĞİ KADAR ÇALIŞACAĞIM"

Ülkede yaşanılan ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirildiğini vurgulayan Okalpli, "Geçen kış hava şartlarından dolayı gelemedim. Bu sene gelmek zorundayım. Çünkü paranın değeri her geçen gün düşüyor. Eskiden 200 TL ile markete gidip, 10 poşet alırken, şimdi 1 poşeti zor alıyoruz. Elektrik parası da başlı başına bela… Artık Elektrik Kurumu'nun önünden geçerken korkuyorum. Her ay 700 TL elektrik faturası geliyor. Memleketimizde durabilmek için çalışmaya devam ediyorum. Girne'den Karpaz'a gitmek bile zor. Bu memlekette 3 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için en az 6 bin TL gelir olması lazım. Bu nedenle ben ömrüm "yettiği kadar çalışmaya devam edeceğim" şeklinde konuştu.

"SÜLEYMAN'IN İSMİNİ YAŞATIYORUZ…"

El arabasının üstünde, Girne'nin tanınmış isimlerinden, genç yaşta ölümüyle sevenlerini yasa boğan Süleyman İmamoğlu anısına yazılmış bir şiir ve fotoğraf hakkında konuşan Okalpli, "Süleyman'ı bebekliğinden beri tanırdım. Hem akrabamız, hem aile dostumuzdur. Ailesi de kendisi de çok iyi insanlardı. Maalesef Süleyman'ı genç yaşta kaybettik. Kendisini çok sevdiğim ve ismini yaşatmak istediğim için el arabasının üstünde adına yazdığımız şiir ve fotoğrafını koyduk. Onun fotoğrafını gördükçe mutlu oluyorum" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.