LEFKOŞA
okuma süresi: 5 dak.

Antik Babil'den Lefkoşa sokaklarına; dikey bahçeler...

Antik Babil'den Lefkoşa sokaklarına; dikey bahçeler...

21'inci yüzyılın peyzaj mimarisiyle 'dikey bahçe' adını alan Antik Babil'in meşhur 'asma bahçeleri' Vakıflar Arabahmet İyilik Evi'nde Doğa ve Ekoloji Kulübü'nün eğitmenlik görevini yürüten Derviş Ali Özersoy öncülüğünde Lefkoşa sokaklarıyla buluşuyor…

Yayın Tarihi: 18/03/19 08:15
okuma süresi: 5 dak.
Antik Babil'den Lefkoşa sokaklarına; dikey bahçeler...
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Özellikle son 1 yılda ülke genelinde artış gösteren doğal afetler ve buna bağlı gelişen zarar ve can kayıplarının kuşkusuz en önemli nedenleri arasında betonlaşma ve yeşil alanların yitirilmesi bulunuyor. Dahası, yok olan doğal alanlar ve betonlaşma, bir görüntü kirliliğine de neden oluyor.

2 BİN 500 YILLIK FİKİR LEFKOŞA'DA YENİDEN CANLANIYOR

Bu konuda, Vakıflar Arabahmet İyilik Evi'nde Doğa ve Ekoloji Kulübü'nün eğitmenlik görevini yürüten Derviş Ali Özersoy, kulüpteki çocukların da yardımıyla 2 bin 500 yıllık bir fikri yeniden canlandırdı.

Rivayetlere göre Antik Babil'de Kral II. Nebuchadnezzar tarafından, eşi Kraliçe Amytis (Amitis)'in memleketinin yeşil tepelerine ve vadilerini duyduğu özlemi gidermek adına inşa ettirdiği ve Antik Dünya'nın yedi harikasından biri olarak anılan 'Babil'in Asma Bahçeleri' fikri, minimal olarak Lefkoşa'nın Surlariçi bölgesinde, 'dikey bahçe' ismiyle yeniden diriliyor.

Babil'in Asma Bahçeleri, 'yeşil duvarlar' olarak da anılan dikey bahçelerin atası olarak da anılıyor.

ÖZERSOY: "YEŞİL ALANLARA AZ YER AYRILIYOR"

Lefkoşa Surlariçi'nin'gelenekselleşen' YukaBlendStreel Festival'i kapsamında, Vakıflar Arabahmet İyilik Evi Çocukları tarafından hazırlanan dikey bahçeyle ilgili Kıbrıs Postası muhabirine bilgiler veren Derviş Ali Özersoy, günümüzde yeşil alanlara çok da fazla yer ayrılmadığından yakındı. Dikey bahçe şeklinin, İngiltere, Afrika ve Çin gibi ülkelerde de uygulandığına dikkat çeken Özersoy, "Betonlaşmayı bırakıp, farkındalık için" bu dikim şeklini uyguladıklarını ifade etti.

KIBRIS'A ÖZGÜ BİTKİLER KULLANILIYOR

Dikey bahçede, Kıbrıs'ın coğrafyasına özgü bitkiler kullandıklarını belirten Özersoy, "Bakımı çok kolay ve bitkiler sezonuna göre değiştirilebiliyor. Dikey bahçenin birkaç çeşidi var, biz bölgeye uygun olanını kullandık" dedi.

LTB'DEN DE DESTEK

Yapılan dikey bahçe projesinin sulama sistemini de LTB'nin üstlendiğini belirtenÖzersoy, dikey bahçe yöntemini tüm halkın kullanabileceğine dikkat çekti.

DİKEY BAHÇEYİ EVLERİMİZDE NASIL YAPARIZ?

Derviş Ali, evde dikey bahçe sistemi oluşturmanın kolay olduğunu belirterek, yapılması gerekenleri şöyle aktardı:

"Tüm insanların bu yöntemi benimsemesi lazım. Evde kullanmadığınız kot pantolonlarla cepleri oluşturabilirsiniz. 2,50 metreye; 2 buçuk metrelik bir şablon hazırlayıp, her sıraya beş saksı koyarak, kendi dikey bahçenizi yaratabilirsiniz."

SURLARİÇİ'NDEKİ 2 BÖLGEYE DAHA DİKEY BAHÇE

Dikey bahçeleri, tarihi dokuyu bozmadan merciler ile izinler alarak yaptıklarını belirten Özersoy, "bahçeye turistlerin ve halkın ciddi bir ilgisi oldu" dedi.

Önümüzdeki süreçte Surlariçi'ndeki 2 bölgeye daha dikey bahçe kazandıracaklarını belirten Özersoy, "Doğal şekillerde bazı binalarda zaten dikey bahçeler oluşuyor. Günün sonunda betonarme bir bina tamamen yeşile bürünebiliyor" dedi.

FAYDALARI… BİNA İZOLASYONU BİLE YAPABİLİYOR

Dikey bahçenin faydalarından da söz eden Derviş Ali, "Şehirlerdeki hava kirliliğini azaltıyor, binada doğal ısı izolasyonu yapıyor ve görüntü kirliliğini ortadan kaldırıyor" şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR SÜRECİ ANLATTI…

Öte yandan dikey bahçenin yapımında emeği geçen Vakıflar İyilik Evi Çocukları da Kıbrıs Postası'na konuşarak süreci aktardı.

EMRULLAH: "BÜYÜK BİR KEYİFLE DÜZENLEDİK"

İlk sözü 14 yaşındaki Emrullah Balıkoğlu aldı. Emrullah, döşemeleri aldıktan sonra İyilik Evi'nde saksıları büyük bir keyifle düzenlediklerini ve eğitmenlerinin de yardımıyla dikey bahçeyi kurduklarını ifade etti.

BEYAZIT: "BU TİP AKTİVİTELER YAPARKEN ÇOK MUTLU OLUYORUM"

12 yaşındaki Beyazıt Sürücü ise İyilik Evi'nde bu tip aktiviteler yaparken çok mutlu olduklarını ifade ederek, "Saksıları İyilik Evi'ne götürdük, toprakla doldurduk ve suladık. Ardından da getirip astık" dedi.

CANER: "İLK KEZ BİR ŞEYİ YAPABİLDİĞİMİ HİSSETTİM"

Caner Akbıçak ise henüz 13 yaşında. Projeyi ilk duyduğunda çok heyecanlandığını belirten Caner, "İlk kez bir şeyi yapabildiğimi hissettim" dedi. Bitkileri çok sevdiğini belirten Caner, annesinin ayrelli topladığını, kendisinin de sattığını söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.