LEFKOŞA
okuma süresi: 10 dak.

Samanbahçe için ortak gaile; üçlü işbirliği... "Çünkü hatırlanan ve kullanılan yerler, yaşar..."

Samanbahçe için ortak gaile; üçlü işbirliği... "Çünkü hatırlanan ve kullanılan yerler, yaşar..."

Samanbahçe gibi bir değerin yeniden hafızlardaki yerini alması için; Stüdyo 21 cc, Lefkoşa Türk Belediyesi ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi, üçlü ve güçlü bir işbirliği içerisine girdi...

Yayın Tarihi: 22/06/19 10:12
okuma süresi: 10 dak.
Samanbahçe için ortak gaile; üçlü işbirliği... "Çünkü hatırlanan ve kullanılan yerler, yaşar..."
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

"Studio 21.cc" tarafından organize edilen Samanbahçe Festivali 2019, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi işbirliği ve katkılarıyla, bugün Lefkoşa'nın Samanbahçe bölgesinde gerçekleştiriliyor.

LTB'nin 'Yeşil Balkon' projesinin de tanıtılacağı festivale ilişkin, yeşilin ve sanatın harmanlanarak, Lefkoşa'nın tarihi Samanbahçesi'nde tek bedene bürünmesi hedefleniyor.

Lefkoşa'da sanatın ve yeşilin daha fazla göz önünde bulunması ve bu tip konularda farkındalığın artması için işbirliği içerisine giren Studio 21.cc, LTB ve Vakıflar İdaresi'nden yetkililer, bu güç birleşiminin kendileri için neler ifade ettiğini Kıbrıs Postası'na aktardı.

İlk olarak organizasyonun koordinatörü Studio 21.cc'nin Direktörü Derviş G. Zeybek ve Lefkoşa Türk Belediyesi Park Bahçeler Şubesi Sorumlusu Emine Özçınar ile Samabahçe'de görüşen Kıbrıs Postası, festivalin mimarlarından bilgiler aldı.

Şube Sorumlusu Emine Özçınar, aynı zamanda bir peyzaj mimarı ve Yeşil Balkonlar projesinde teknik kriterleri belirleyen takımda.

Derviş G. Zeybek ise, Lefkoşa için bugüne kadar sayısız katkı yapan Studio 21 cc'nin Direktörü, aynı zamanda da YukaBlend Street Festival'in mimarı.


DERVİŞ: "22 HAZİRAN'DA BU İKİ PROJEYİ HARMANLAYACAĞIZ"

Derviş, ilk olarak Samanbahçe Festivali 2019 ile Yaşil Balkon projelerinin birleşim sürecini şöyle aktarıyor:

"Yeşil Balkon projesinin oluşum aşamasından beri belediyeden yetkililerle görüşüyoruz. Geldiğimiz noktada Yeşil Balkon projesiyle, bizim kendi projemiz olan Samanbahçe Festival'i 2019'u birleştirdik bir nevi. Bu iki proje eş zamanlı olarak devam ediyordu. Yeşil Balkon başladı, bizim hazırlıklarımız başladı… 22 Hazirangünü Samanbahçe'debu iki projeyi harmanlayacağız."

"BİRLİKTE BİR ŞEYLER BAŞARMANIN ÖNEMİ BÜYÜK"

Studio 21 cc. olarak yıllardır üzerine çalıştıkları bazı konular olduğunu ve bu konuların başında ise kurumlarla aralarındaki işleyiz tarzı olduğuna dikkat çeken Zeybek, şöyle devam etti: "Sağlıklı bir şekilde üretim yapabilecek hale gelmeye çalışıyoruz. Bu sene bunun en olgun noktasındayız. İşbirliği yaptığımız ve sağlıklı sonuçlara ulaştığımız kurumlar arasında LTB'nin yeri özel. Şimdi üretimimiz hızlanacak… Daha hızlı ve sağlam adımlar atabileceğiz. Birlikte bir şeyler başarmanın önemi büyük. Samanbahçe'de ciddi bir efor var…"

EMİNE: "HALKI YEŞİLLE BULUŞTURMAK İSTİYORUZ…"

Deviş'in ardından söz alan Emine Özçınar ise, Yeşil Balkon projesi ile Samanbahçe bölgesinin değerlerinden söz etti. Samanbahçe'nin, Lefkoşa'nın en eski toplu konut bölgesi olduğuna dikkat çeken Özçınar, şöyle konuştu:

"Zaten bizim yerel halkımızın yeşile verdiği önem ortadadır. Herkes illaki evinde küçük bir bahçe oluşturmuştur. Biz buradan yola çıkarak Lefkoşa'nın geneline bunu yaymak ve halkımızı yeşille buluşturmak istiyoruz. Festivaldeki hedefimiz, bir sonraki sene gerçekleşecek yarışmaya bir nevi teşvik. Yarışmalardaki esas amacımız da spesifik ödüller vermek değil, yeşile olan saygıyı onu etmek…"

"İNSANLAR, GERİ DÖNÜŞÜMLE BAHÇELER YARATABİLSİN İSTİYORUZ"

Yarışma kapsamında verdikleri ödüllerden bahseden Emine Özçınar, şöyle devam etti:

"Öncelikle yeşil emek ödülü belirledik, amaç çok güzel bir bahçe değildi. Bu yeşile yıllardır emek veren birine ödül verdik. 25 yıl önce bizim belediye fidanlığını sürekli ziyaret eden bir insandı. Güzel bahçesi olan evleri saptadık. Onlara ödüllerimiz oldu. En yeşil sokağı belirledik mesela. Yeşil çatı ödülümüz oldu. Yeşil ev ödülümüz olacak. Bunun dışında seneye de yarışmamızı açarken 'ekolojikbahçeler' ve 'kaktüs bahçeleri' gibi sınıflandırmalar da başlayacak. Bir diğer amacımız da bahçelerin, doğa dostu olması… Doğal kaynakların kısıtlı tüketilmesini de teşvik edecek bir kriterlemeye de gideceğiz. İnsanlar, geri dönüşümle bahçeler yaratabilsin istiyoruz. Küçük alanlarda daha görsel bir etki yaratmak adına…"

DERVİŞ: "ESKİDEN ÇİÇEKLERİ BERABER SULARDIK, MAHALLEYİ HEP BERABER YIKARDIK…"

Emine'nin ardından söz alan Derviş de Yeşil Bahçe projesine ilişkin görüşlerini şöyle aktardı:"Ben bu fikri duyar duymaz bayıldım. Toplumun tabanına hitap eden bir projeden bahsediyoruz. Doğa veya yeşili sevdiğimizi çok söylüyoruz ama yolda bir şeyi kaybettik… Lefkoşa özelinde konuşuyorum ama bunu adaya yayabiliriz. Şehirde yaşamak, hızlı yaşamak bazı şeyleri minimalleştirdive kaybettirdi. Bence doğa olgusunu belli kriterlere bağladık ve çözüm var sanıyoruz. Bunu evimizde yaşamamız lazım. Çok önemli bir proje… Artık o bilinci geri getirerek diye düşünüyorum. Çünkü eskiden ağaçları beraber sulardık, mahalleyi hep beraber yıkardık…"

EMİNE: "ÇÜNKÜ KULLANILAN YERLER, YAŞAR…"

Yeşil Balkon projesini başka belediyelere de tavsiye ettiklerini belirten Emine Özçınar, iki projenin birleşmesinden ötürü yaşadığı memnuniyeti dile getirerek, Saman Bahçe Festivali'ne ilişkin görüşlerini şöyle aktarıyor.

"YukaBlend festivalleri yıllardır devam ediyor.Bu ruhun Samanbahçe'ye de taşınacak olması, bölge için çok önemli. Bu sayede bölgenin değeri gözler önüne serilecek. Çünkü kullanılan yerler, yaşar. Belediyemiz her zaman için bu gibi etkinliklere katkı sağlamıştır."

DERVİŞ: "KALICI YATIRIMLARLA, TOPLUMSAL KAZANIM ARTACAK"

Her iki proje dâhilinde, Samanbahçe bölgesinde yapılacak toplumsal kazanımlara değinen Derviş ise sözlerine şöyle devam ediyor: Biz aslında Yeşil Balkon projesini bir bahane olarak gördük. Çünkü burada kalıcı yatırım yaratabilecek şeyler arıyorduk ki toplumsal kazanım artsın. Emine ile beraber buraya ciddi bir miktar çiçek alımı yapıyoruz. Büyük saksılar düşünüyoruz. Basit bir düzenlemeyle, çevrenin otantik yapısını değişmeden bir düzenleme yaratmayı düşünüyoruz. Amacımız yeşilli göz önüne çıkarmak. Vakıflarla görüşmelerimiz devam eder. Bölgeye ilişkin tamiratta startı verdiler. Festivale kadar bazı yapısal düzenlemeler yapılacak. Festivalden sonra bölge daha da yenilecek. Banklar konulacak. Çöpler yenilenecek. Bir aksilik çıkmazsa bölgeye gömme çöp eklenecek."

KERİME: "FESTİVAL, BÖLGEYE CİDDİ BİR FARKINDALIK KAZANDIRACAK"

Düzenlenecek festivalin bir diğer ortağı da Vakıflar İdaresi. Kıbrıs Vakıflar İdaresi İnşaat Müdürü Kerime Darbaz, aynı zamanda bir mimar. Son 20 yıldır Vakıflar İdaresi'nde çalışıyor.

Bu üçlü işbirliğinin, Samanbahçe'ye yönelik ciddi bir farkındalık kazandıracağına dikkat çeken Kerime Darbaz, şöyle devam ediyor:

"Bizim Vakfılar olarak en büyük arzuladığımız şeydi bu. Samanbahçe bizim için çok değerli. Samanbahçe, Kıbrıs'ın ilk sosyal konutları ve Vakıflar İdaresi tarafından inşa edilmiş geçen yüzyılın başında. 7 sokak ve 72 adet sıra konuttan oluşuyor. Bu tamamen orijinal bir Vakıf projesi ve eseridir. İhtiyaçlı aileler için kuruldu, bugüne kadar da misyonu bozulmamış bir şefkat yuvası olarak yoluna devam ediyor. Orijinaline uygun yapılan restorasyon çalışmalarıyla bugüne kadar geldi. Yine aynı maksatla kiralanıyor; tamamen düşük kira…"

"SAMANBAHÇE'NİN DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK"

Samanbahçe bölgesinin, ekonomik yetersizliklerden ötürü 2003 yılına kadar biraz bakımsız kaldığını belirten Kerime, şöyle devam ediyor:

"2003'de köklü bir restorasyondan geçirildi ve yayalaştırıldı. 2015 yılında tekrar komple boyadık. Bu yıl da boyayacağız. Bizim de çok hassas ve önem verdiğimiz bir yer çünkü dünyada örneği yok. Tadilat ve yayalaştırma projelerinin ardından turistik mavi çizgiler, Samanbahçe'nin de içinden geçmeye başladı. Şuan Rehberler Birliği her gün bölgeye turistler getiriyor. Samanbahçeyle ilgili en büyük aruzumuz, bölgenin, toplumu gururunu kazandığı, övündüğü bir değer olması."

"FARKINDALIĞIN ZAMANI GELDİ…"

Toplumun Samanbahçe'yi artık daha çok fark ettiğini belirten Kerime, şöyle devam etti:

"Böylesi etkinlikleri destekliyoruz çünkü bu farkındalık önemlidir. İnsanlara orada yıllardır yaşıyor. Samanbahçe'nin güzel değerlerden biri olduğunu toplumun hatırlaması lazım. Gençler bölgeyi çokluk bilmiyordu; daha çok yaşları ileri olanlar biliyordu. Biz bu farkındalık için çok uğraşmıştık, şimdi zamanı geldi diye düşünüyorum."

KATILIMCILARI NELER BEKLİYOR?

Samanbahçe Evleri'nde gerçekleşecek festivalde, gün boyunca atölye çalışmaları, spor aktiviteleri, jonglörler, dans gösterileri, yemek ve el işi stantları, bisiklet turları ve müzik gruplar yer alacak. Studio 21.cc Akademi tarafından gerçekleştirilecek atölye çalışmalarının çocuk ve gençlerin hayatına pozitif etki yaratması amaçlanıyor.

Festival kapsamında kurulacak ¨Kitap Okuma Bölümü¨ ve Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) tarafından bölgeye yerleştirilen Sokak Kütüphaneleri sayesinde Samanbahçe Evlerinin güzelliği kitap okuyarak ve paylaşarak yeniden hatırlanacak.

Ziyaretçiler gün içinde yapılacak Grafitti/Duvar Resmi uygulamalarını yerinde inceleyebilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.