LEFKOŞA
okuma süresi: 3 dak.

Tarihi Lefkoşa Surları bakımsızlıktan çöküyor

Tarihi Lefkoşa Surları bakımsızlıktan çöküyor

Lefkoşa surlarının Cumhurbaşkanlığı'nın üzerinde bulunduğu bölümünde 5 metre genişliğinde çökme meydana geldi. Konuyla ilgili konuşan bölge sakinleri tedirginliğini dile getirdi. Kültürel Miras Komitesi Başkanı Tuncay, sosyal medyada büyük yankı bulan Lefkoşa'daki surun bir kısmının yıkılması üzerine olan paylaşımlar konusunda açıklama yaparak "Surların yıkılan bölümleriyle ilgili incelemeler yapıldı, gereken yapılacak" dedi.

Yayın Tarihi: 30/07/19 07:46
okuma süresi: 3 dak.
Tarihi Lefkoşa Surları bakımsızlıktan çöküyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Doğu Akdeniz'deki en iyi korunmuş Rönesans surları olan Lefkoşa Surları bakımsızlıktan çöküyor. Cumhurbaşkanlığı'nın üzerinde bulunduğu burçta yaklaşık 5 metrelik çökme meydana geldi. Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan bölge sakinleri, burcun üzerindeki konutların tehlikede olduğunu vurguladı.

TUNCAY: "SURLARIN YIKILAN BÖLÜMLERİYLE İLGİLİ İNCELEMELER YAPILDI, GEREKEN YAPILACAK"

Kültürel Miras Komitesi Başkanı Ali Tuncay, sosyal medyada büyük yankı bulan Lefkoşa'daki surun bir kısmının yıkılması üzerine olan paylaşımlar konusunda açıklama yaptı.Tuncay, Kültürel Miras Teknik Komitesi olarak 26 Temmuz Cuma akşamından bu yana bu durumun farkında olduklarını de bölgede gerekli incelemelerin yapıldığını aktardı.Önümüzdeki günlerde bir çalışma stratejisinin belirleneceğini söyleyen Tuncay, "Kurumlarımızla işbirliği içerisinde hepimizi üzen bu durumu ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Tuncay'ın açıklaması şu şekilde:"Bugün gerek basın gerek sosyal medya üzerinden gündeme getirilen Lefkoşa surlarının Cephane (Quirini) Tabyasındaki yıkılan bölümüne ilişkin şu bilgiyi vermek isterim. Cuma akşamı (26 Temmuz) surların yıkıldığını haber almamızın hemen akabinde Kültürel Miras Teknik Komitesi olarak devreye girdik. UNDP ve teknik komiteden uzmanlarımız surların yıkılan bölümlerinde incelemeler yaptı ve önümüzdeki dönemde yapılması gereken çalışmalara ilişkin bir hareket stratejisi belirlenecektir. Kurumlarımızla işbirliği içerisinde hepimizi üzen bu durumu ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapacağımızı bildiririm."

SURLAR HAKKINDA BİLGİLER…

Lefkoşa surları, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'yı çevreleyen bir dizi savunma duvarıdır. İlk şehir surları Orta Çağ'da inşa edilmiş ancak 16. yüzyıl ortalarında Venedik Cumhuriyeti tarafından tamamen yeniden inşa edilmiştir. Venedikli mühendis GuilioSavorgnan'nun bir sanat eseri olarak görülen surlar 4,8 kilometre uzunluğunda olup on bir burç ile üç giriş kapısına sahiptir. Günümüzde büyük ölçüde bozulmamış bir hâlde olan surlar, Doğu Akdeniz'deki en iyi korunmuş Rönesans surları arasındadır. Önemli bir turistik cazibe merkezidir. Lefkoşa şehri, Malta'daki Valletta ve İtalya'daki Palmanova ile birlikte, ideal bir Rönesans kentinin kullanışlı bir örneği olarak kabul edilir ve bu durum, surlarının yanı sıra şehir içindeki kentsel yaşamdan da kaynaklanmaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.