GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 5 dak.

"Derinya Kapısı açılsın; hemen şimdi"

"Derinya Kapısı açılsın; hemen şimdi"

Derinya Kapısı'nın açılması için 3 yıl sonra bir kez daha Derinya'nın hem kuzeyinde hem de güneyinde iki toplumlu eylem yapıldı.

Yayın Tarihi: 01/04/18 12:25
okuma süresi: 5 dak.
"Derinya Kapısı açılsın; hemen şimdi"
A- A A+

KIBRIS POSTASI - Nadire BAHADİ

Açılması için uzun yıllardır uğraş verilen Derinya Kapısı için 3 yıl sonra dün yeniden Derinya'nın hem kuzeyinde hem de güneyinde eş zamanlı eylem yapıldı.

Dün saat 10:00 sıralarında Derinya Sınır Kapısı önünde bir araya gelen eylemciler ellerinde pankartlarla 2015 yılında güven artırıcı önlem olarak açılması kararlaştırılan Derinya Kapısı'nın açılmasını istedi. Mağusa İnisiyatifi organizasyonu ile düzenlenen eyleme bir çok sivil toplum örgütü destek verirsen yaklaşık 140 kişi katıldı.

Yapılan basın açıklamasının ardından eylem sorunsuz sona erdi.

Dağlı: "Mağusa'da resmen boğuluyoruz"

Eylemde ilk olarak Mağusa İnisiyatifi adına konuşma yapan Okan Dağlı, yıllardır Derinya Kapısı'nın açılması için mücadele verildiğini, son 3 yıldır gerek halkın, gerek liderlerin ve gerekse hükümetlerin verdiği mücadeleye rağmen Derinya Kapısı'nın hala kapalı olmasının ilginç olduğunu kaydetti. 2015 yılı Mayıs ayında yine Derinya Kapısı için eylem yapıldığını anımsatan Dağlı, eylemden bir ay sonra liderlerin kendi aralarında Derinya Kapısı'nın açılması konusunda anlaştıklarını ancak aradan 3 yıl geçmesine rağmen 44 yıl önce var olan kapının henüz açılmadığını vurguladı. "Doğumuz, güneyimiz ve batımız dikenli tellerle, kapalı alanlarla ve askeri bölgelerle çevrili bunun için çok üzgünüz. Mağusa'da resmen boğuluyoruz" diyen Dağlı, Derinya Kapısının açılmasının Mağusalılar için bir soluk borusu olacağını açıkladı. Dağlı, Derinya yolunun iki tarafı birbirine bağlayacak geleneksel bir yol olduğunu belirterek, bu yolun geçmişte olan bir yol olduğunu ama henüz kapalı olduğunu vurguladı. Güven artıcı bir önlem ve toplumlar arası barışa, yakınlaşmaya katkı olsun diye bu yolun açılmasının istendiğini belirten Dağlı, bu yolun açılmasının maalesef suçlama oyunlarına ve karşılıklı bir birlerini suçlama yarışına döndüğünü kaydetti.

Atai: "Derinya kapısı, Mağusa'nın ekonomik, kültürel ve sosyal gelişimi için yeni bir soluk borusu"

Eylemde Mağusa İnisiyatifi adına basın açıklamasını Serdar Atai yaptı. Serdar Atai, Derinya Kapısı'nın açılmasına yönelik talebin Mağusa'nın geniş kesimlerini kucaklayan bir talep olduğunu söyledi. Derinya geçiş noktasına yönelik siyasi bir kararın henüz ortada olmadığı dönemde inisiyatif olarak Derinya Kapısı'nın açılması yönünde ortaya koydukları talebin 2015 yılında Akıncı ile Anastasiadis arasında gerçekleştirilen müzakereler sırasında güven yaratıcı önlem olarak karara bağlandığını anımsatan Atai, kararın ardından AB desteğiyle yol çalışmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını ancak çeşitli bahanelerle yapılması gereken işlerin yapılmadığını ve kapının açılmasının bir türlü gerçekleştirilemediğini söyledi.

Süreç içerisinde CTP-UBP, UBP-DP hükümetlerinin kurulduğunu ancak gelinen aşamada Türk tarafının üzerine düşeni yerine getirmediğini kaydeden Atai, bugün hükümette bulunan CTP-HP-DP-TDP koalisyonunun da bu konuda üzerine düşeni gerçekleştirip kapıların açılmasına yönelik çalışmaları hızlandıracağı yönünde derin kuşkuların olduğunu belirtti.

Derinya geçiş noktasının hem Mağusa hem de Maraş'ta ikamet eden insanların çıkmaz sokakta yaşıyor hissinden kurtulması için gerekli olduğunu vurgulayan Atai, ayrıca Derinya geçiş noktasının iş hacmi daralan esnaf için yeni bir soluk alma ve tazelenme potansiyeli barındırdığı için gerekli olduğunu söyledi. Atai, geçiş noktasının açılmasının adada ikamet eden toplumların iletişimi, iş birliği ve aralarındaki karşılıklı güven duygusunun gelişimi için her şeyden önemli olduğunu kaydetti. Her yanında kapalı bölgeler, askeri bölgeler, kısıtlanmış alanlarla kuşatılmış olan Mağusa'nın ekonomik, kültürel ve sosyal gelişimi için yeni bir soluk borusu gerekli olduğunu ifade eden Atai, bu soluk borusunun adının Derinya Geçiş Noktası olduğunun altını çizdi. Atai, Mağusa'yı 44 yıl önce birbirine bağlayan ve ölüme terk edilmiş Kapalı Maraş'ın yanından geçip giden bu yolun bir başlangıç olarak hemen açılmasını, ardından ise Kapalı Maraş'ın yasal sahiplerine iadesi ve yeniden imarıyla ilgili adım atılmasını beklediklerini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.