GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 7 dak.

Yamaçköy'ün muhtarı İsmail Türk: "Devletin ilgisinden ümidimizi kestik"

Yamaçköy'ün muhtarı İsmail Türk: "Devletin ilgisinden ümidimizi kestik"

Kıbrıs Postası'nın köy ziyaretleri çerçevesinde bu seferki durağı Yamaçköy oldu.

Yayın Tarihi: 29/04/18 09:05
okuma süresi: 7 dak.
Yamaçköy'ün muhtarı İsmail Türk: "Devletin ilgisinden ümidimizi kestik"
A- A A+

KIBRIS POSTASI - Nadire BAHADİ

• Kıbrıs Postası'nın köy ziyaretleri çerçevesinde bu seferki durağı Yamaçköy oldu. 1974 Barış Harekatı ile Karadeniz'den Uzungöl bölgesinden göç eden halkın yaşamını sürdürdüğü Aynikola; yani şimdiki Yamaçköy'e göç eden halkın neredeyse o günden beri hali hatırı dahi sorulmuyor…

• Bölge olarak Mağusa'ya, belediye olarak ise Geçitkale'ye bağlı olan Yamaçköy ile neredeyse göçün ardından kimse ilgilenmemiş. Yamaçköy muhtarı İsmail Türk devletin ilgisizliğini, oy potansiyelinin az oluşuna bağlıyor. Muhtar Türk, Yamaçköy'ü "Bakan ve milletvekillerinin uğramadığı köy" olarak isimlendiriyor…

• Yamaçköy nüfusunun yaklaşık 100 olduğunu belirten Türk, "Oy potansiyeli az diye hiçbir bakan ve milletvekili Yamaçköy'e uğramıyor" dedi. "Oy yoksa icraat da yok" diyen Türk, göç ettikleri dönemden beri ne köy ile ne de köy halkı ile ilgilenilmediğini kaydetti.

Aynikola isminin değiştirilip Yamaçköy olmasının üzerinden 44 yıl geçti ancak Yamaçköy'de isminin dışında değişen bir şey olmadı. Kıbrıslı Rumlar'ın yaşadığı bu köyde tamamı ile 1974 Barış Harekatı sonrasında Karadeniz'in Uzungöl bölgesinden göç eden halk yaşamını sürdürürken, Kıbrıs Postası bu hafta Yamaçköy'ü ziyaret etti.


Bölge olarak Mağusa'ya, belediye olarak ise Geçitkale'ye bağlı olan Yamaçköy ile neredeyse göçün ardından kimse ilgilenmemiş. Yamaçköy muhtarı İsmail Türk devletin ilgisizliğini, oy potansiyelinin az oluşuna bağlıyor. Muhtar Türk, Yamaçköy'ü "Bakan ve milletvekillerinin uğramadığı köy" olarak isimlendiriyor.


Dağ eteğinde eşsiz bir manzaraya sahip olan Yamaç Köy'de halk kendi yağı ile kendi ciğerini kavurarak yaşamını sürdürmeye çalışırken, Kıbrıs Postası'na konuşan köy muhtarı İsmail Türk, devletin ilgisinden ümitlerini kestiklerini belirtti. Türk, " En azından köyden göçün engellenmesi için bir şey yapılsın. Köyde gençlerin vakit geçirebileceği herhangi bir sosyal aktivite imkanı yok. Büyük şeyler beklemiyoruz. Biraz ilgi ile yapılabilecek şeylerden Yamaçköy halkı mutlu olur" şeklinde konuştu.

Çocuk parkı pas içinde

1974 yılında yaşanan göç sonrasında 9 hane de yaşam sürmeye başlayan Yamaçköylülerin bu günkü nüfusu yaklaşık olarak 100. Yamaçköy'de 10- 15 yıl öncesine kadar hemen her hane sahibi işinin yanı sıra hayvancılıkla da uğraşıyorken, köyde hayvancılık ve çiftçilik tamamen yok olmuş durumda. Öte yandan köylünün en büyük sorunlarından biri de yüksek su birim ücreti. Köylü Türkiye'den gelen sunun köye verilmemesine rağmen, su birim ücretlerine bu uygulama fiyatlarının yansıdığından ve faturaların yüksek olmasından şikayetçi.


Yamaçköy'de haneler dışında mevcut tek bina hem köyün muhtarlık binası hem de köy kahvehanesi olarak faaliyet gösteriyor. Kıbrıslı Rumların köyde yaşadığı dönemlerde okul olarak kullanılan dağın eteğindeki bina ise tadil dilerek 7- 8 yıl önce sağlık ocağı olsa da, bina bir süreden beri atıl durumda. Yamaçköyde en önemlisi çocukların oynayacağı doğru düzgün bir park yok. Çocuk parklarının demirlerden arındırılıp özel bir malzeme ile yapıldığı bu dönemde, Yamaçköy'de çocuk parkı pas içinde ve kullanılmaz durumda.

"Oy yoksa icraat da yok"

Yamaçköy muhtarı İsmail Türk, devlet yetkililerinin ilgisizliğinden yakındı. Yamaçköy nüfusunun yaklaşık 100 olduğunu belirten Türk, "oy potansiyeli az diye hiçbir bakan ve milletvekili Yamaçköy'e uğramıyor" dedi. "Oy yoksa icraat da yok" diyen Türk, göç ettikleri dönemden beri ne köy ile ne de köy halkı ile ilgilenilmediğini kaydetti. Tirmen Yamaçköy yollarının işlevini yitirdiğin ve bölge halkı için tehlike saçtığını belirten Türk, bölgede en önemli sorunun yollar olduğunu söyledi.

"Gençler köyde durmak istemiyor"

Yamaçköy'ün az nüfusa sahip olmasına rağmen 100 kişilik nüfusun yaklaşık 25'ini gençlerin oluşturduğunu ancak gençleri Yamaçköy'de tutacak hiçbir cazibenin bulunmadığını söyledi. "En basiti bir bilardo masası yok, gençler aktiviler için Mağusa veya Lefkoşa'ya gitmek zorunda kalıyor. Bu durum ise en çok aileleri tedirgin ediyor" dedi. Köye gençlere yönelik sosyal aktivite alanı ve sosyal tesisin yapılması gerektiğine dikkat çeken Türk, köydeki çocuk parkının da kötü durumuna işaret etti. Salıncak ve tahterevalli gibi oyuncakların bulunduğu parkta tüm oyuncakların pas içinde ve kullanılmaz halde olduğunu söyleyen Türk, defalarca parkın düzenlenmesi için müracaat edildiğini ancak ilgilenilmediğini söyledi.

"Devlet yetilileri varlığımızdan birhaber gibi"

Yamaçköy'de 10- 15 yıl öncesine kadar her evde muhakkak küçük baş hayvan bulunduğunu söyleyen muhtar İsmail Türk, hayvancılık ve çiftçiliğin girdi maliyetleri nedeni ile devlet tarafından öldürüldüğünü bundan da en çok Yamaçköy halkının etkilendiğini belirtti. Köyde hayvancılığın tamamen bittiğini belirten Türk, bölgenin çiftçilik için uygun arazi koşullarına sahip olmasına rağmen halkın bu yönde hiçbir teşvik görmediğini ve çiftçiliğinde yapılamaz durumda olduğunu söyledi. Pek çok köyde gerek yerleşik gerekse göçmen köylere sağlanan imkanların bir çocuğundan mahrum bırakıldıklarını söyleyen Türk, köyden ne bir polis memuru, ne bir itfaiye memuru ne de devlet memurunun alındığını belirtti. Türk, Yamaçköy'de herkesin ya belirli uğraşları sonucu ya da özel sektörde çalıştığını söyleyen Türk, köyden sadece 1 tane memur alındığını onun da 25 yıllık memur olduğunu ifade etti. Yamaçköy halkının büyük beklentilerinin olmadığını belirten muhtar Türk, yetkilileri göreve çağırdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.