GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 5 dak.

Korkuteli kavşağı ölüm saçıyor, köylü tedirgin

Korkuteli kavşağı ölüm saçıyor, köylü tedirgin

Korkuteli köylüleri anayola çıkışta yaşadıkları can korkusundan bezmiş durumda. Mağusa- Lefkoşa Anayolu'na bağlanan kavşakta kazasız gün geçmezken, köy halkı adına Kıbrıs Postası'na konuşan muhtar Fettah Karakuzu hem yol kavşağı sorunu hem de köyde yaşanan sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulundu

Yayın Tarihi: 22/09/19 09:13
okuma süresi: 5 dak.
Korkuteli kavşağı ölüm saçıyor, köylü tedirgin
A- A A+

Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Lefkoşa Mağusa Anayolu'nun Korkuteli kavşağı Mağusa'nın 17 kilometre Batısı'nda bulunan ve şehre en yakın köylerden biri olan Korkuteli köyü halkının kabusu haline geldi. Kıbrıs Postası bu hafta köy sorunları ziyaretleri çerçevesinde Mağusa bölgesine bağlı Korkuteli köyünü ziyaret etti. Yaklaşık bin nüfuslu Korkuteli köyünde kış aylarında aşırı yağışlar su baskınlarına neden olurken,, köylünün en büyük sorunu ise kazasız gün geçmeyen Korkuteli yol kavşağının dönel kavşak olmaması nedeni ile yarattığı tehlike. Köylüler adına Kıbrıs Postası'na konuşan muhtar Fettah Karakuzu, köylünün sorunlarını dile getirdi. 2 dönemden beri köyde muhtarlık yapan Karakuzu, yol sorunun yanında zaten neredeyse yok olmak üzere olan hayvancılık ile uğraşan köy halkının sorunlarını da anlatarak sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulundu.

"Her gün kaza, yola çıkışımız hem tehlikeli hem zaman kaybı"

Gaidouras ismi ile anılan ve 1974 yılı sonrasında Korkuteli ismi verilen köyün nüfusunun yüzde 50'si Adana, Ceyhan bölgesinden, yüzde 50'sinin se Osmaniye Toprak bölgesinden göç ettiğini kaydeden muhtar Karakuzu, köyün tümünün kökenin yörük olduğunu kaydetti. Korkuteli köyünün en büyük sorunun köyden Lefkoşa- Mağusa anayoluna çıkıştaki kavşağın olduğunu ifade eden Karakuzu, sabit hız tespit kamerası konulmasına rağmen kavakşa yaşanan sorun ve kazaların önüne geçilemediğini belirtti. "Gün geçmiyor ki kaza olmasın" diyen Karakuzu, ayrıca köy halkının anayola çıkışta, trafik yoğunluğu nedeni ile uzun dakikalar bekleyip zaman kaybı yaşadıklarını dile getirdi. Defalarca dile getirilmesine rağmen yapılmadığından yakınan Karakuzu, kavşaktaki sorunun çözülmesi için Dörtyol kavşağında olduğu gibi dönel kavşak yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

Karakuzu: Hayvan ölüleri insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkiliyor

Yoğun yağışlı geçen kış aylarında Korkuteli köyü su altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Geçtiğimiz kış yaşanan sorun nedeni ile köyün bir kısmı sel sularından mağduriyet yaşarken, henüz yağışlar başlamamışken, köyün ağıllar bölgesinde dere yataklarının temizliğine başlandı. Muhtar Karakuzu ise Korkuteli ağıllar bölgesi ile ilgili bir başka sorundan daha müzdarip olduklarını kaydetti. Köyde çöp toplama alanı olmadığını belirten Karakuzu, gerek çöplerin gerekse hayvan ölülerinin gelişi güzel boş arazilere atıldığını belirtti. Ağıllar bölgesine bir çöp toplama alanı yapılması gerektiğinin önemine vurgu yapan Karakuzu, özellikle hayvan ölülerinin gelişi güzel atılmasının hem hayvan hem de köylülerinin sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu ifade etti. Hayvan hastalıkları için mücadele verildiği şu yıllarda köyde çöp toplama alanı için yapılan müracaatların sonuçsuz kaldığını belirten Karakuzu, en yakın çöp toplama alanının Dörtyol'da olduğunu, Korkuteline'de benzer bir uygulama yapılması gerektiğini kaydetti.

Tarım ve hayvancılık bitti, kırsal kesim arazilerinin alt yapıları yok

Köy halkının geçmiş yıllarda özellikle hayvancılık yaparak geçimini sağladığını belirten muhtar Fettah Karakuzu, özellikle son yıllarda hayvancılık ve tarımın bitme noktasına geldiğini kaydetti. 1985 yıllarında köyde 15 bin baş küçük hayvan bulunduğunu ve Korkuteli'nin Mesarya bölgesinin en çok küçükbaş hayvan bulunan köyü olduğunu ifade eden Karakuzu, şimdilerde bu rakamın 3 bin civarı olduğunu söyledi. Karakuzu gerek kuraklığın gerekse hayvancılar için uygulanan yanlış politikanın hayvancılık sektörünü her yerde olduğu gibi Koruteli'nde de bitirdiğini kaydetti. Tarımın da aynı şekilde bitme noktasında olduğunu söyleyen Karakuzu, köydeki tarlaların icar edildiğini belirtti. Devletin maliye icar tarlalarının hayvancıya verilmesi gerektiği yönünde de görüş bildiren Karakuzu, hayvancının kaba yemi para ile satın almasının da hayvancıyı zora soktuğunu kaydetti. Karakuzu'nun İç İşleri Bakanlığı'nın bu yönde hassasiyet göstermesini talep etti.

Öte yandan köyde genç kesime dağıtılan ikinci etap kırsal kesim arsalarının alt yapılarının bulunmadığını kaydeden Karakuzu, birçok gencin bu sorundan dolayı mağdur olduğunu belirtti. Karakuzu yoğunluk nedeni ile arsaların tapuya geçirilemediğini ifade ederek, uzun süreden beri sorunun çözümü için onlarca gencin beklediğini söyledi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.