KARPAZ
okuma süresi: 5 dak.

Balalan köyü, nüfusu ile birlikte yok oluyor

Balalan köyü, nüfusu ile birlikte yok oluyor

Bladanisyo ismi ile de bilinen Balalan köyü Karpaz bölgesinin en az nüfuslu köylerinden biri. Ülkenin tanınmış birçok aydınının yetiştiği Balalan köyü şimdilerde yaşlanan nüfusu ile birlikte giderek yok oluyor.

Yayın Tarihi: 25/08/19 09:24
okuma süresi: 5 dak.
Balalan köyü, nüfusu ile birlikte yok oluyor
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Balalan, eski ismi ile Bladanisyo… Kıbrıs Postası'nın bu hafta köylerin sorunlarını dile getirmek için başlattığı köy gezintilerindeki adresi Balalan köyü oldu. Karpaz bölgesinin en eski ve önemli bir geçmişi olan köyü olan Balalan'ın dikkat çeken en önemli sorunlarından biri, köyde hiç genç neslin bulunmayışı.

En genç köy sakinin 50li yaşlarda ve nüfusun genelinin 50 yaşın üzeri olduğu Balalan'da 90-95 yaşındaki nine ve dedeler yaşam sürüyor. 50 kişilik nüfusu ile Karpaz bölgesinin en az nüfuslu köylerinden biri olan Balalan köyü, yaşamını yitiren köy sakinleri ile birlikte giderek yok oluyor. Kıbrıs tası'na konuşan köy muhtarı Cafer Özbalalanlı, Balalan'ın geçmiş yıllarda oldukça yoğun nüfusa sahip olduğunu, 1974 Barış Harekatı'ndan sonra ise diğer örnekleri olan küçük Türk köyleri gibi Balalan'ın nüfusunun da olumsuz etkilendiğini açıkladı. 74 sonrasında köyün gen nüfusunun civar köylerdeki Rum evlerine yerleştiğini belirten Özbalalanlı, köyün sorunlarını anlattı.

VERİMLİ TOPRAKLARINDA ÜRETİM İTHAL ÜRÜNLERLE YOK OLDU

Dağı aştığında denize ulaştığınız Balalan konumu nedeni ile Karpaz bölgesinin en güzel köylerinden biri. Dağ eteğinde konuşlanan köyün manzarası görülmeye değer. Oldukça verimli topraklara sahip olan Balalan'da geçmiş yıllarda en önemli geçim kaynağı devecilikti. Yaklaşık 20 ailenin devecilik ile ulaşımı sağlayarak geçimini sağladığı Balalan toprakları ise oldukça verimli.

Köy muhtarı Cafer Özbalalanlı, Balalan'da geçmiş yıllarda pamuk, tütün, susam, arpa, buğday ve kavun üretimi yapıldığını belirtirken, Özbalalanlı yanlış politika nedeni ile ülkenin genelinde olduğu gibi Balalan'da üretimin durduğunu, icar edilen tarlalarda üretilen arpa buğday yetiştiriciliğinin ise can çekiştiğini belirtti. Özbalalanlı üretimin, ülkede yetiştirilebilen ürünlerin ithal edilmesi nedeni ile ülkede yok edildiğini söyledi.

YOL VE BELEDİYE HİZMETLERİ SORUNLARI KÖYLÜYÜ BEZDİRDİ

Nüfusu az olan ve mevcut nüfusun yaşlı kesim olduğu Balalan köyüne en yakın sağlık ocakları Mehmetçik köyünde ve Yenierenköy'de bulunuyor. Köyün yaşlılarının sağlık kontrollerinin sağlık ekipleri tarafından her hafta yapıldığını belirten köy muhtarı Cafer Özbalalanlı, köylünün yaşlı olması nedeni ile çok fazla hayvancılık ve çiftçilik yapılmadığını kaydetti. Köylünün en büyük sorununun köy ve ova yolları olduğunu kaydeden Özbalalanlı, belediye hizmetleri alanına giren çöp sorununun da köylüyü bezdirdiğini kaydetti. Su deposu olması nedeni ile köylünün su sorunu yaşamadığını belirten Özbalalanlı, Balalan Balıkçı Barınağı'nın ise ilgisiz bırakıldığından yakındı.

Balıkçı barınağında teknelerin çıkarılıp bakım ve onarımının yapılamadığını ifade eden Özbalalanlı, balıkçıların teknesini çıkarmak için Erenköy Balıkçı Barınağı'na gittiğini, bunun da masraflı olduğuna dikkat çekti.

LOJMANLAR İÇİN DEFALARCA YAPILAN MÜRACAAT SONUÇSUZ KALDI

Balalan köyünde 5 yıldan bu yanı düzenlenen Toprak Ana Günü etkinliğine ilgi yoğun oluyor. Bu etkinlik sayesinde Balalan köyünün hatırlandığını ve tanıtıldığını belirten muhtar Özbalalanlı, köyde geçmiş yıllarda okul olarak kullanılan uzun yıllardan beri ise Milli Eğitim Bakanlığı'na ait olan lojmanlar için defalarca başvuru yapılmasına rağmen başvuruların dikkate alınmayarak şahısların kullanımına verildiğini belirtti. Özbalalanlı lojmanların birinin Toprak Ana Günü etkinliği için gerekli olduğunu ve Mehmetçik Belediyesi ile taleplerini birçok kez dile getirmelerine rağmen dikkate alınmadığından yakındı. Balalan köyünün en büyük özelliklerinden biri ise ülkeye hizmet eden bir çok aydın, öğretmen, hukukçu, doktorun yetişmesi.

Bunların en önemli isimlerinden biri Mehmet Zeka Bey. 1964 yılında Baş hakim olarak hizmet veren Zekâ bey, 1966 yılında emekliye ayrıldığı görevinin ardından vefat ettiği 1984 yılına kadar İnsan Hakları Mahkemesi yargıçlığı görevini yürüttü. Balalan köyünden yetişen önemli isimler olduğuna dikkat çeken muhtar Özbalalanlı, talep edilen bir lojmanın ise köyde kültür evi oluşturulması için bir projeleri olduğunu söyledi. Özbalalanlı kültür evinde Balalan köyünü yaşatmak istediklerini ayıca köylü olan aydın kesim tarafından kaleme alınan eserlerinin sergilenmesinin hedeflendiğini açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.