EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

DAÜ Bilimsel Sağlık Programı'nda 'KKTC'de kadın' konusu konuşuldu

DAÜ Bilimsel Sağlık Programı'nda 'KKTC'de kadın' konusu konuşuldu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç'un moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Bilimsel Sağlık" adlı televizyon programına bu hafta DAÜ Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Alanlar Bölümü Öğretim Üyesi, DAÜ Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen konuk oldu. Programda "KKTC'de Kadın" konusu üzerinde duruldu.

Yayın Tarihi: 07/03/18 07:42
okuma süresi: 3 dak.
DAÜ Bilimsel Sağlık Programı'nda 'KKTC'de kadın' konusu konuşuldu
A- A A+

DAÜ Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen, bu yıl 20. kuruluş yıldönümünü kutlayan merkezlerinin yaptığı önemli çalışmalar hakkında bilgiler verdi. "Kadın Her Yerde" sloganıyla toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını vurgulayan Doç. Dr. Erbilen, merkezin adını her iki yılda bir düzenlediği uluslararası konferansla duyurduğunu, dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda katılımcıya ev sahipliği yaptıklarını dile getirdi.

Öte yandan süreli dergi yayınları da bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Erbilen, KKTC'de farklı paydaşlarla yapılan bilimsel işbirlikllerine de önem verdiklerini kaydetti. Buna örnek olarak da geçtiğimiz yıl KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde, birçok paydaşın destek verdiği Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayından bahseden Doç. Dr. Erbilen, iki gün süren çalıştayda 5 ana başlık altında ülkemizdeki kadın sorunlarını ele aldıklarını anlattı. Doç. Dr. Erbilen, başarılı geçen çalıştay sonucunda KKTC'nin 2017-2021 yıllarını kapsayan bir ulusal eylem planı hazırladıklarına dikkat çekti. Doç. Dr. Erbilen, ülkede hükümetler değişse de ülke adına önemli bir çalışma olan eylem planının sonuçlarına sahip çıkılacağına olan inancını dile getirdi.

Doç. Dr. Erbilen "Tüm paydaşların kendi alanları dahilinde yaptığı çalışmalar kadına yönelik şiddeti kökten çözmek için faydalı olacaktır. Bu bağlamda yola devam etmek istiyoruz. Kadına karşı şiddeti önlemede KKTC Ulusal Eylem Planı DAÜ KAEM'in dahil olduğu en önemli etkinliklerden biridir." ifadelerini kullandı.

Sonrasında, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusuna değinilen programda Doç. Dr. Erbilen, "Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği demek daha doğru olacaktır. Kadınların doğdukları günden itibaren, toplumun kadınlara biçtiği roller, kadınların da bunu içselleştirmesi toplumda eşitsizliği meydana getiriyor. Meslek seçimlerinden, giyime, makamlardan, dilimize kadar toplumsal cinsiyet eşitsizliğini görebiliyoruz. Özellikle de bu konuyu kadınların kabullenişi var. Konu hakkında sadece kadınların eğitilmesi yetmez. Tüm bireylerin bu konuya ilgi göstermesi ve hassas olması gerekiyor. Zihniyet dönüşümü gerçekleştirmek gerekiyor. Küçük yaştan itibaren çocuklarımız, gençlerimizi eğitirsek bu zihniyet değişimini sağlamak mümkün olabilir." dedi. Doç. Dr. Erbilen, DAÜ yönetiminin de bu konuda çok duyarlı olduğunu, geçtiğimiz yıllarda senatonun şiddete karşı sıfır tolerans kararını oybirliğiyle aldığını anlattı.

Bilimsel Sağlık programının söz konusu bölümü 7 Mart 2018 Çarşamba günü 19.15-20.00 saatleri arasında BRT2 kanalında yayınlanacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.