EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

"Güzel Türkçe Konuşmanın İncelikleri" LAÜ'de ele alındı

"Güzel Türkçe Konuşmanın İncelikleri" LAÜ'de ele alındı

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından, "Güzel Türkçe Konuşalım" konulu semineri iki ayrı oturumda gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 22/03/18 16:20
okuma süresi: 4 dak.
"Güzel Türkçe Konuşmanın İncelikleri" LAÜ'de ele alındı
A- A A+
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından, "Güzel Türkçe Konuşalım" konulu semineri iki ayrı oturumda gerçekleştirildi. Seminere, ülkemizin çeşitli ulusal TV kanallarında program yapımcısı ve haber spikerliği görevlerinde bulunan ve halen Yayın Yüksek Kurulu üyeliği görevini sürdürmekte olan Erol Atabek katıldı.

Atabek, konuşmanın temel unsurlarını; konuşmanın anlamlı ve anlaşılır olması, kelimelerin yerine göre doğru ve düzgün seçilmesi, cümleyi oluşturan öğelerin doğru yerleştirilmesi, harflerin doğru seslendirilmesi, doğru tonlama ve vurgulama ile tüm bu unsurların en güzel şekilde kullanılması olarak sıraladı.

ATABEK: VURGULAMA İLE İÇİMİZDEKİ DUYGULARI YANSITABİLİRİZ

"Sabahın erken saatlerinde uyanıyoruz, gördüğümüz karşılaştığımız yakınlarımıza dostlarımıza 'Günaydın' diyoruz, sadece bu kelime bile, onu seslendirirken gerçekleştirilen tonlama ve vurgu ile güzel konuşulup konuşulmadığını ortaya koyar" diyen Atabek, 'Günaydın' kelimesinin basit, tekdüze gibi görünmekle birlikte, bu kelime seslendirilirken yapılan tonlama ve vurgulama ile içimizdeki duyguların yansıtılabileceğini, karşı tarafa duyulan saygı ve sevginin ifade edilebileceğini, bir anlamda konuşma şekliyle kelimeye anlam yüklenebileceğini söyledi.

"Güzel yazmak, güzel konuşmanın başlangıcıdır" diyen Atabek, güzel yazma ile kastedilenin harflerin kusursuz olarak kağıda aktarılması değil, oluşturulan cümlenin anlamlı ve anlaşılır olması, kurulan cümlede kelimelerin yerli yerinde olması ve dilbilgisi kurallarına da uyulması gerektiğinin anlaşılması gerektiğini belirtti.

Güzel konuşmada nefes alıp vermeyi ve nefesi kullanmayı bilmenin de önemli olduğuna değinen Atabek, nefes almanın, karın nefesi ve diyafram nefesi olarak ikiye ayrıldığını ve doğru teknikle nefes alınmazsa konuşmanın ilerleyen dakikalarında yorgunluğun söz konusu olabileceğini belirtti. Atabek, güzel bir konuşmada, duraklamalarda nefesin ayarlanması ve zamanlamasının da öneminin altını çizdi.

ATABEK: TONLAMA KONUŞMANIN BESTELENMİŞ HALİDİR

Tonlamayı konuşmanın bestelenmiş hali olarak tanımlayan Atabek, konuşmada bir anlamda notaların kullanıldığını ifade etti. Duygu ve düşüncenin karşı tarafa konuşma ile aktarılması sırasında tonlamanın ayrı bir önem kazandığını dile getiren Atabek, kelime vurgusunun çeşitli kurallara bağlı olduğunu belirtirken, cümlelerde ise vurgunun anlatılmak istenene bağlı olarak değiştiğini ifade etti.

İkinci oturumda, tonlama, vurgu ve duraklama ile ilgili örnekler veren Atabek, seminere katılan öğrencilere çeşitli örneklerle uygulama da yaptırdı.

Seminer sonunda İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belkıs Ayhan Tarhan tarafından Yayın Yüksek Kurulu Üyesi Erol Atabek'e teşekkür belgesi takdim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.