EĞİTİM
okuma süresi: 9 dak.

KAÜ, 21. Avrasya Ekonomik Forumu'nda KKTC'yi temsil etti

KAÜ, 21. Avrasya Ekonomik Forumu’nda KKTC’yi temsil etti

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Rektörlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; KAÜ Marmara Grubu Vakfı tarafından 11-12 Nisan 2018 tarihinde İstanbul'da düzenlenen 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) temsil etti.

Yayın Tarihi: 17/04/18 10:55
okuma süresi: 9 dak.
KAÜ, 21. Avrasya Ekonomik Forumu’nda KKTC’yi temsil etti
A- A A+
KAÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker yanında KAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser'in de katıldığı Uluslararası 21. Avrasya Ekonomik Zirvesi, dünyanın 44 farklı ülkesinden cumhurbaşkanı, başbakan, devlet başkanı, bakanlar olmak üzere 323 devlet adamı yanında bilim insanları, akil adamlar, sanayici ve iş insanları ile siyaset, ekonomi ve ticaret hayatının önde gelen insanlarının iştirakiyle yapılan zirvede iki gün boyunca çeşitli oturumlar, çalıştaylar ve interaktif tartışmalar gerçekleştirildi.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'ın açılış konuşması yaptığı zirveye ayrıca bakanlar Mehmet Şimşek ve Nihat Zeybekçi de katıldı. Açılış konuşmasında zirvenin öneminden, hızla yükselen teknolojik gelişime karşın dünyanın aynı hızla kutuplaşmasına dikkat çeken ve yaşanan terör ve şiddet eylemlerine karşı ortak mücadeleye çağrı yapan Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver, BM'nin kararları havada kaldığı için, zirvede Avrupa'da, Kafkaslarda, Ortadoğu'da ve Balkanlar'da barışçıl çözümler aradıklarını söyledi.

Zirvede Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Avrupa ülkeleri mültecilere sınırlarını kapatırken Türkiye'nin 3 milyonu aşan mülteciye ev sahipliği yapmasının dünyada eşi görülmeyen insani bir davranış olduğunu söyleyerek, özetle Türkiye'nin ekonomisi üzerine düşüncelerini aktardı. Konuşmasında küresel piyasada Türkiye'nin daralan değil, genişleyen ve büyüyen bir strateji izleme mecburiyetinde olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bunun için de birçok reformların yapılmasının ve devam ettirilmesinin gerekliliğini dile getirdi.

Zirvenin açış oturumunu Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş yönetirken Başkanlık Divanı Karadağ Eğitim Bakanı Damir Sehoviç, Moğolistan Başbakanı Amarjargal Rinchinnyam, Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Saroviç ve Azerbaycan Milletvekili ve Atatürk Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nizami Caferov'dan oluştu. Zirvenin açılış konuşmaları Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, Karadeniz Ekonomik İş birliği Örgütü Genel Sekreteri Büyükelçi Mustafa Gültepe, Viyana Ekonomik Forumu Genel Sekreteri Büyükelçi Dr. Elena Kırtcheva, Özbekistan Dış İlişkiler Bakanı Dr. Vladimir Norov ve İstanbul Valisi Vasip Şahin tarafından gerçekleştirilmiş, ardından Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Marinko Cavara, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Mladen Ivaniç ve Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov birer selamlama konuşması yaptı.

Marmara Grubu Vakfı ile Özbekistan Stratejik ve Bölgesel Araştırmalar Enstitüsü arasında imzalanan sivil toplum iş birliği protokolünün ardından zirve kapsamında 10 yılını tamamlayan önceki Makedonya İstanbul Başkonsolosu Dr. Zerrin Abaz, Makedonya Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, Karadağ Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Vujica Lazoviç, Milten AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Ökten, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve Moğolistan Büyükelçisi Dagva Tsakhilgaan'a nur madalyası tevdi edildi. Zirvenin ikinci oturumu "Çağımızın İkilemi; Teknoloji/Politika-Enerji, Ekonomi Çalıştayı" olarak devam etmiş, çalıştaya ABD Büyükelçisi Victor Jackovich, Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Adnan Kahıl, Avusturya Savunma Bakanı Dr. Verner Fasslabend, Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Sefik Dzaferoviç, Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Burbulis Gennadiy, Afganistan Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mohammad İsmail Rahimi, SOCAR Türkiye İş Destek Başkanı Gülmirza Cavadov, Moğolistan Başbakanı Amarjargal Rinchinnyam, Moldova Başbakanı Dumitru Braghis, Avusturya Viyana Ekonomik Forumu Başkanı Günther Rabensteiner, Karadağ Eğitim Bakanı Damir Sehoviç, Avusturya Şansölyesi Dr. Erhard Buseky de katıldı.

Çalıştay kapsamında "Sürdürülebilir Enerji, Telekomünikasyon, Ulaşım ve Ekonomi Gelişiminde Arz-Talep Dengesinin Rolü; Aktörler ve Figüranlar", "Avrupa Birliği'nin Karşılaştığı Meydan Okumalar ve Gelecek Kaygıları", "İslam'la Dayanışma Ruhu Çerçevesinde Şiddet ve Terör Ortamında Dinlerin Barışa Katkısı; Mültecilik ve Terörün İlişkisi" konularında tartışmalar da gerçekleştirildi. Bu çalıştayın raportörlüğünü KAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser yaptı.

21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin 3. oturumu beldelerinde yaptıkları akıllı yatırımlar ve icraatlarla öne çıkan çeşitli ülkelerden belediye başkanlarını buluşturan "Belediye Başkanları Oturumu; Akıllı Şehirler" başlığıyla yapılmış, bu oturuma Kosova Mamuşa, Bulgarisan Cebe, Makedonya Struga, Brüksel Federal milletvekili ve Saint Josse Belediye Başkanı ile Bosna Hersek Novi Travnik Belediye Başkanı yanında Maltepe, Kadıköy, Bakırköy, Küçükkuyu, Beylikdüzü ve Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı katıldı.

Zirvenin bir sonraki çalıştayı Patrik Bartholomeos, Türkiye üryanileri Katolik Patrik Vekili, Türkiye Hahambaşı, Türk Süryani Kadim Cemaati Ruhani Reisi de katılmış, ayrıca Makedonya, Kosova, Slovenya, Letonya'dan konuşmacılar da "Gençlerle Beraber; Gelecek Geliyor" başlıklı çalıştayda önemli mesajlar verdi.

Kongrenin en önemli oturumlarından birisi de "Ezber Bozan Kadınlar" başlığı altında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın eşi Meral Akıncı yanında siyaset, bilim, iş, ekonomi, sanat dünyasından başarılı kadınların katılımıyla gerçekleştirildi. 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin son toplantısı ise "Çağımızın İkilemi; Cumhurbaşkanları Oturumu" başlığıyla yapılmış ve toplantıya Bosna Hersek, Hırvatistan, Letonya, Makedonya, Moldova, Romanya Cumhurbaşkanı yanında önceki Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı katıldı.

21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde raportör ve moderatör olarak görev yapan ve başkanlık divanını oluşturan Prof. Dr. Ulvi Keser, son derece geniş katılımlı bu zirvenin dünyanın sıcak savaş tehdidini çok yakından hissettiği bu günlerde yapılmasının çok anlamlı olduğunu, global köy pozisyonundaki dünyada ulusların çıkar hesaplarının iş birliği ve dayanışma ruhuyla birlikte insanlığın hizmetinde olabileceğinin görüldüğü somut adımların atıldığını, Avrupa ile Asya arasında stratejik köprü durumunda olan Türkiye'nin köklü devlet geleneğiyle bu kadar geniş çaplı uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmanın ötesinde KKTC'yi tanıtma ve tanınması anlamında yürütülen çabaların da çok anlamlı olduğunu belirterek KKTC tanıtım standının bundan sonraki faaliyetlerde daha geniş kapsamlı ve işlerlik kazandırılmış olarak hizmet vermesinin amaca yönelik sonuçları da getireceğini belirterek 44 farklı ülkeden yüzlerce akademisyen, bilim insanı, sanayici, iş adamı, devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşme imkanı bulunmasının ve KKTC'yi tanıtmanın önemine dikkat çekti. Aynı şekilde KAÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker de Marmara Vakfı Grubu tarafından düzenlenen 21. zirvenin her türlü takdirin üzerinde olduğunu, zirve vesilesiyle çeşitli devlet ve hükumet yetkilileriyle görüşme imkanı bulmanın, onlara Doğu Akdeniz genelinde ve Kıbrıs özelinde yaşanılan sorunların stratejik, siyasi ve ekonomik yönlerini aktarmanın ve KKTC'yi tanıtma ve uzun vadede tanınmasını sağlamanın altyapısını hazırlamanın önemine vurgu yaparak başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın ülkeyi anlatmasının lobicilik ve halkla ilişkiler bağlamında önemine dikkat çekmiş ve "KAÜ olarak bundan sonra da bu tür uluslararası organizasyonlarda KKTC'yi temsil etmeye devam edeceğiz." dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.