EĞİTİM
okuma süresi: 7 dak.

Prof. Amca: "Hükümetler yükseköğretimi yapboz tahtası yapmamalı, siyaset üstü politika şart"

Prof. Amca: “Hükümetler yükseköğretimi yapboz tahtası yapmamalı, siyaset üstü politika şart”

Yükseköğretim politikası ve ileriye dönük ihtiyaç alanları hakkında Kıbrıs Postası'na konuşan DAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Amca, üniversiteler ülkesi KKTC'de yüksek öğrenim politikalarının belirlenmesi gerektiğini, değişen her hükümetle bu durumun yap boz halinde ilerlediğini kaydederek devletin bu konuda cesur adımlar atıp, bazı politikalar geliştirmesi gerektiğini söyledi...

Yayın Tarihi: 21/06/18 09:30
okuma süresi: 7 dak.
Prof. Amca: “Hükümetler yükseköğretimi yapboz tahtası yapmamalı, siyaset üstü politika şart”
A- A A+
  • Kıbrıs Postası'na konuşan Prof. Dr. Amca "Bu politikalar da siyaset üstü bir organizasyon tarafından yaratılıp sürekli yaşayan bir organizma gibi geliştirilmelidir" dedi.
Kıbrıs Postası - Vatan Mehmet

Yükseköğretim politikası ve ileriye dönük ihtiyaç alanları hakkında Kıbrıs Postası'na konuşan DAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Amca, üniversiteler ülkesi KKTC'de yüksek öğrenim politikalarının belirlenmesi gerektiğini, değişen her hükümetle bu durumun yap boz halinde ilerlediğini kaydederek devletin bu konuda cesur adımlar atıp, bazı politikalar geliştirmesi gerektiğini söyledi…

Kıbrıs Postası'na konuşan Prof. Dr. Amca "Bu politikalar da siyaset üstü bir organizasyon tarafından yaratılıp sürekli yaşayan bir organizma gibi geliştirilmelidir" dedi.

Devletin, yükseköğretim politikası çerçevesinde belirlenecek ilgili alanlarda önce büyük bir potansiyel yaratması gerektiğini sonra da bu potansiyeli uygun kuluçka merkezlerinde 'laboratuvardan pazara' ürün geliştirme mekanizmalarında üretken hale getirmesi gerektiğini kaydeden Amca, "bu alanların hangi alanlar olması gerektiği de doğruluğu tartışmalı istatistiki verilere dayanarak geceden-sabaha verilecek kararlarla mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Hasan Amca şöyle dedi; "Bilim ve teknoloji deyince akla ilk gelen alanlar temel bilimler açısından matematik, fizik, kimya, biyoloji; uygulamalı bilimler açısından da bilgisayar, elektrik, elektronik ve makine mühendisliği alanları gelmektedir."

"KKTC'DE ÖNERİLEN GELİŞİM MODELLERİNDEN BİRİSİ DE BU 4 TEMEL UYGULAMA ALANLARINDAN GEÇMEKTE"

Kalkınma Platformu'nun yayımladığı rapora da atıfla ülkemiz için beş öncelikli kalkınma alanının Turizm, Yükseköğretim, Akıllı Elektronik, Özel Sağlık ve Malzeme Teknolojileri şeklinde belirlendiğini de hatırlatan Amca, 6 Milyon Nüfusu ve yüzölçümü KKTC'den 4 kat küçük olan Singapur ile 30 Milyon nüfusu ve KKTC'den 100 kat büyük olan Malezya örneklerinin bize model olabileceğini aktardı.

Amca şöyle konuştu; "Bir üniversiteler ülkesi olan KKTC'de önerilen gelişim modellerinden birisi de bu 4 temel uygulama alanlarından yetişen elemanların, şu an büyük bir ciddiyetle hazırlanan tekno-parklar yasası bünyesinde görevlendirilmelerinden geçmektedir. İngiltere'de LordSainsbury'ye devlet tarafından hazırlatılan 'RaceToThe Top' adlı rapor bu konuda mil taşı niteliğindedir… Bu uygulama, hem ekonomik gelişimin motor gücü olan bilim ve teknolojinin gelişmesine büyük bir ivme kazandıracak, hem de üniversitelerden her yıl mezun olduktan sonra KKTC'den ayrılmayan yaklaşık 2000 yabancı uyruklu ve işsiz eğitilmiş insan kaynağının toplumumuzda yaratacağı potansiyel tehlikeleri en aza indirecektir [hasanamca.com, Üniversitelerimizin Endişelendiren Geleceği]. 1957'de Kore savaşından çıkan Güney Kore'de 400 USD civarında olan kişi başına düşen gelir Gana ile aynı seviyelerde iken, özellikle bu 4 mühendislik alanında elde edilen başarıyla, dünya piyasası G. Kore menşei elektronik ve makinelerle tanışmış, G. Kore'nin geliri de 2017 yılı itibarıyla 29 Bin USD'a yükseltmiştir. Kore'nin bu alanda çıkış yapma ihtiyacı, Almanya ve ABD gibi temel bilimler alanında yüzyılı aşkın bir birikiminin olmayışı idi. Bizde de durum pek farklı değildir. Matematik ve temel bilimler alanlarında pek fazla birikimimiz olmadığından, bizim için de en iyi çıkış akıllı elektronik ve küçük makine sanayileri olabilir. Bu öneriyi, kendi hislerime dayanarak değil, KKTC Kalkınma Derneği'nin 2. Kalkınma Platformu'nda yayınladığı rapora (ki bu raporda KKTC için 5 öncelikli kalkınma alanı şöyle belirlenmişti: 1) Turizm, 2) Yükseköğretim, 3) Akıllı Elektronik, 4) Özel Sağlık ve 5) Malzeme Teknolojileri ve de dünya literatürüne bakarak öne sürüyorum. Avrupa Bilgi Üçgeninin (eğitim-araştırma-İnovasyon üçgeni) çekirdeğini oluşturan "İleri Alanlar"a bakarak da hangi alanların desteklenmesi gerektiğine karar verilebilir. Bu çerçevede AB'de belirlenen ileri alanlar enerji, yapılaşmış çevre, bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT), ulaştırma, nano-bilim/nano-teknoloji, malzeme bilimi, üretim teknolojileri ve insani bilimler olarak hedeflenmiştir…"

"SİNGAPUR VE MALEZYA ÖRNEKLERİ BİZE IŞIK TUTABİLİR…"

Kıbrıs Postası'na konuşan Prof. Dr. Amca sözlerini şöyle tamamladı; "Yaklaşık 6 Milyon Nüfusu ve yüzölçümü KKTC'den 4 kat küçük olan Singapur ve 30 milyon nüfusu ve KKTC'den 100 kat büyük olan Malezya örnekleri de bize ışık tutabilir… Devletin de milli olarak ilerleme hedeflenen alanlarda eğitim ve uzmanlaşmayı teşvik etmelidir. Devletin, yükseköğretim politikası çerçevesinde belirlenecek ilgili alanlarda önce büyük bir potansiyel yaratılmalı, sonra da bu potansiyeli uygun kuluçka merkezlerinde odaklanarak laboratuvardan pazara ürün geliştirme mekanizmalarında üretken hale getirilmelidir. Bu alanların hangi alanlar olması gerektiği de doğruluğu tartışmalı istatistiki verilere dayanarak geceden-sabaha verilecek kararlarla mümkün değildir. Bu konuda bir odak konferansı yapılması gibi birçok farklı yöntemler uygulanabilir… Böyle bir niyetin de zaten hem YÖDAK'ta hem de KKTC Millî Eğitim Bakanlığı'nda var olduğunu ilgili kurum temsilcilerinin TV'deki beyanlarından ve oralardaki bazı uzmanlarla yapılan görüşmelerden biliyoruz. Böyle bir süreçte görev alabilecek çok sayıda başarılı hem yerli hem de yabancı uzmanlarımızın olduğu da bilinmektedir. Önemli olan, ülkemiz için en öncelikle konuların başında gelen yükseköğretim sektörünün güvenli bir yolda ilerleyebilmesi için devletin bu konuda cesur bir adım atıp, bazı politikalar geliştirebilmesidir. Bu politikalar da siyaset üstü bir organizasyon tarafından yaratılıp sürekli yaşayan bir organizma gibi geliştirilmelidir. Böyle bir örgütlenmemiz de zaten vardır ve de çok başarılı işlere imza atma potansiyeli de yaratılmıştır…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.