EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

LAÜ'den antrenman bilimi üzerine araştırma

LAÜ'den antrenman bilimi üzerine araştırma

LAÜ akademisyeni Açıkada'nın "Antrenman İlkeleri, Periodizasyon ve Form Antrenmanları" kitabı yayınlandı.

Yayın Tarihi: 13/08/18 17:39
okuma süresi: 3 dak.
LAÜ'den antrenman bilimi üzerine araştırma
A- A A+

Lefke Avrupa Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Caner Açıkada'nın "Antrenman Bilimi: Antrenman İlkeleri, Periodizasyon ve Form Antrenmanları"isimli kitabı yayınlandı. Açıkada, kitapta; antrenmana "bilimsel" ile "geleneksel" yaklaşıma bağlı olarak antrenmanın nasıl şekillendiğini beş bölümde anlatılmaya çalışıldığını belirtti.

Elit spora dönük yazılmış olan kitapta; giriş bölümü olan birinci bölümde, "Antrenman ve Antrenörlük Bilimi"ni "antrenörlük bilim midir yoksa sanat mıdır?" tartışması içerisinde değişik düşünce ve kavramları ele alındığını ifade eden Açıkada, ikinci bölümde; "Antrenman İlkeleri" kavramının incelendiğini ve yetişkin sporcular için yedi ilkenin açıklanarak tartışıldığını dile getirdi.

"Periodizasyon" kavramı ile "antrenman planlamasını"; ilk çıkışı ile birlikte günümüze gelinceye kadar geçirdiği değişikliklerin üçüncü bölümde açıklandığını dile getiren Açıkada, "Periodizasyon" ile "antrenman planlamasının" takım ve bireysel sporlarda nasıl şekillendiği, uzun veya kısa hazırlık periodunun yarışmayı nasıl etkilediğini ve yaklaşım şekillerini geleneksel ile araştırmaya dönük kavramlardan yola çıkarak anlatıldığını belirtti.

Açıkada dördüncü bölümde, "Form Antrenmanları" kavramının yapılmış araştırmalardan hareketle anlatıldığını dile getirerek, eskiye oranla artan yarışma sayısı, uzun seyahatler ve etkilenen insanın biyolojik yapısı ve bölgeye uyum, üst düzeyde başarı için uzun süreli sporcu gelişimi modellerinin de ele alındığını ifade etti.

Son bölümde ise; "Farklı Sporlarda Periodlama: Form Antrenmanları Stratejisi" kavramının ele alındığını belirten Açıkada, futbol, voleybol ve atletizm sporları örneğiyle uzun veya kısa hazırlık periodunun yarışma periodlarında performansı nasıl etkilediğini, spordan gerçek örneklerle açıklandığını vurguladı.

"Kitap, yeni başlayanlardan ileri düzey antrenman bilimini ele almaya ve konuyla ilgili değişik kavram, ilke ve bağıntıları açıklamaya çalışmaktadır" diyen Açıkada, kitapta "Antrenman ve Uyum" kavramının; "antrenman, yorgunluk, dinlenme, süperkompansasyon ve form" kavramlarının en küçük antrenman dizilişi veya periodizasyonunda nasıl ele alınacağının açıklandığını sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.