EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

UKÜ'lü akademisyen Prof. Dr. Baktır, tüketicilere zirai ilaç kullanımı hakkında bilgi verdi

UKܒlü akademisyen Prof. Dr. Baktır, tüketicilere zirai ilaç kullanımı hakkında bilgi verdi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır, tarımda zirai ilaç (pestisit) kullanımı hakkında tüketicileri bilgilendirdi.

Yayın Tarihi: 12/09/18 10:34
okuma süresi: 3 dak.
UKܒlü akademisyen Prof. Dr. Baktır, tüketicilere zirai ilaç kullanımı hakkında bilgi verdi
A- A A+
Prof. Dr. Baktır, tarımda ilaç kullanımının temel nedeninin böceklerden ve hastalıklardan bitkileri korumak olduğunu açıkladı. Ekonomik açıdan ürün kaybına sebep olan ilaçların yan etkilerinin tartışıldığına değinen Baktır, özellikle son günlerde yabancı ot ilacı olarak kullanılan ''Glifosfat (Round up)'' ilacının kanserojen olduğunun ortaya çıktığını aktardı.

Temelde 5 çeşit hormonun bulunduğunu belirten Baktır, tarımda kullanılan organik hormonGibberellik asidinin doğal ve zararsız olduğunu, ancak bitkiye fazla verildiğinde bitkinin kendisi için zararlı olabileceğini kaydetti. Baktır yapay hormonlardan özellikle sebzelerde döllenme amacıyla kullanılanlarının zararlı olduklarının yıllarca tartışıldığını, organik fosforlu böcek ilaçlarının ise kesinlikle zararlı olduğunu belirtti.

İbrahim Baktır, Bombus arısıyla döllenme sağlanması sebebiyle son yıllarda yapay hormon kullanımının oldukça azaldığını ifade ederek, döllenmedeki sorunun da önemli ölçüde ortadan kalktığını bildirdi.

Pestisit kalıntıları konusunda her ülkenin kendi normları ve limitleri olduğuna dikkat çeken Baktır, uluslararası kriterlere ve ihracat yapılan ülkenin kriterlerine uymak gerektiğini, aksi takdirde ürünün geri gönderildiğini veya imha edildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Baktır, Türkiye'deki kuralların K.K.T.C ile paralel olduğunu ve KKTC'deki devlet laboratuvarlarında kalıntı analizlerinin ciddi bir şekilde sürdürüldüğünü de ifade etti.Ancak, tarımda kullanılan ilaçlar konusunda toplumun ciddi anlamda bilinçlendirilmesi ve en ufak bir kuşku anında ilgili kurumların bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Baktır, konunun ciddiyetine dikkat çekti.

Yetiştiriciden son tüketiciye kadar bilinçli hareket edilmesi konusuna değinen Baktır, "Mümkün olduğunca ilaçların az, ruhsatlı ve etkin süresi geçerliliğinde kullanılması gerekiyor" dedi. Organik tarımda başvurulan yaygın yöntemlerden biri olan ağır koku ve sarımsak gibi uzaklaştırıcı bitkilerin ana bitkinin yanına dikilmesi sonucu zararı azaltma özelliğine değinen Prof. Dr. Baktır, hijyenik ve teknik tedbirlerle de ilaç kullanımının ve kalıntıların azaltılabileceğini önerdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.