EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

UKÜ, ünlü hukukçu Prof. Dr. H.C. Gábor Hamza'yı konuk etti

UKÜ, ünlü hukukçu Prof. Dr. H.C. Gábor Hamza’yı konuk etti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Hukuk Fakültesi tarafından "Avrupa'da Özel Hukukun Kanunlaştırılması (kodifikasyonu) ve Hukukun Uyumlaştırılması" konulu bir konferans düzenlendi.

Yayın Tarihi: 11/12/18 10:54
okuma süresi: 3 dak.
UKÜ, ünlü hukukçu Prof. Dr. H.C. Gábor Hamza’yı konuk etti
A- A A+
Toplantının açılış konuşmasını yapan UKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağlar Özel, genel olarak kanunlaştırmave uyumlaştırma kavramlarına değindi.

Toplantıda, Roma Hukuku, Medeni hukuk, Avrupa Birliği Hukuku ve Türkiye dahil Doğu Avrupa hukuk sistemleri ilekarşılaştırmalı hukuk alanlarında çalışmalar yaparak, birçok ödüle layık görülmüş, Macaristan Devlet Liyakat Nişanı sahibi Prof. Dr. H.C. Gábor Hamza ana konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Hamza 2017 yılında da Türkiye-Macaristan hukuk ilişkileri üzerine yaptığı hukuk tarihi ve karşılaştırmalı hukuk çalışmaları dolayısıyla TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri'ne, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisindelayık görülmüştü.

Prof. Dr. H.C. Gábor Hamza, konuşmasında yetki paylaşımına ilişkin temel prensiplere değinerek, AB'de sadece tek bir yetki kavramı olmadığını, üye ülkelerin belirli yetkilerini egemenlik haklarından vazgeçerek devrettiklerinden söz etti.

Hamza, AB üye ülkelerinin yetki çatışmasından kaçınması ve paylaşılan yetkileri AB kurumları ile eşgüdüm içinde kullanmaları gerektiğini de vurguladı. Kanunlaştırma hareketinin sadece Avrupa Birliği (AB) için değil, Türkiye ve KKTC için de önemli bir hedef ve proje olduğunu belirten Hamza, AB'de egemenlik değeri konusunda sıkıntılar yaşandığını aktardı.

Yetkiler konusunda inisiyatifin tamamen üye ülkelere bırakıldığını belirten Hamza, egemen devletlerin ulusal hukukta düzenleme yetkileri olduğunu ve belirli konulardaAB'nin kurumsal olarak egemenlik haklarını kullanmaları için ülkelere şans verdiğini kaydetti.

Geleneklerin hukuku şekillendirdiğini ifade eden Hamza, Türkiye'nin resepsiyon yöntemiyle Türk Medeni Kanunu'nu İsviçre'den alıp kendi iç hukukuna göre uyarladığını da hatırlattı.

AB ülkelerinin kanunlaştırma hareketlerinin,ortak çıkarlar çerçevesinde ortak hedef ve yöntemlerle gerçekleştirilmesi gerektiğine değinen Hamza, ortak yöntemin buluştuğu noktanınAvrupa hukukuna yön veren Roma Hukuku'nun farklı geleneksel yaklaşımlarının olduğunu belirtti.

Konuşmasında Roma Hukuku'nun geleneksel yaklaşımınına dikkat çeken Hamza, ortak çıkarlar çerçevesindefarklı ülkelerin düzenlemelerinden de yararlanılarak,modernleştirerek ve günümüze uyarlayarakbir birlik oluşturulmasının önemine değindi.

Yoğun katılımlı konferansın soru-cevap bölümünde de, özellikle Brexit'in(İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının)Avrupa'da kanunlaştırma ve hukukun uyumlaştırılması çabalarına etkisi konuşmacılar ve katılımcılar arasında yoğun değerlendirmelere konu oldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.