EĞİTİM
okuma süresi: 10 dak.

KKTC üniversitelerinin de yer aldığı Avrasya Yükseköğretim Zirvesi kapılarını açtı!

KKTC üniversitelerinin de yer aldığı Avrasya Yükseköğretim Zirvesi kapılarını açtı!

4'üncü Avrasya Yükseköğretim Zirvesi, 63 ülkeden 350'den fazla üniversite ve kurumun katılımıyla İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda kapılarını açtı. Üç gün sürecek zirvede Avrasya bölgesinde yükseköğretimin geleceği belirlenecek. Zirvede KKTC üniversitelerinden Kıbrıs İlim Üniversitesi, Rauf Denktaş Üniversitesi, Uluslararası Final Üniversitesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi üst düzeyde temsil ediliyor.

Yayın Tarihi: 28/02/19 08:15
okuma süresi: 10 dak.
KKTC üniversitelerinin de yer aldığı Avrasya Yükseköğretim Zirvesi kapılarını açtı!
A- A A+

Avrasya Üniversiteler Birliği'nin (EURAS) desteği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) katılımıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE), İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda kapılarını açtı.

KKTC'den 4 üniversite ve YÖDAK katıldı...

Kıbrıs İlim Üniversitesi, Rauf Denktaş Üniversitesi, Uluslararası Final Üniversitesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi'nin de temsil edildiği Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE)'de KKTC yükseköğrenimi adına YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke de hazır bulundu.

Sunucu Türkiye'nin İlk İnsansı Robotu!

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal başta olmak üzere birçok ülkeden hükümet temsilcilerinin de katıldığı zirvenin sunuculuğunu ise Akın Robotics'in geliştirdiği Türkiye'nin ilk insansı robotu MİNİ ADA yaptı. Zirve bu açıdan da bir ilke imza atmış oldu.

Dr. Mustafa Aydın: "Özgürlük ve Bağımsızlık Mesajları Veriyoruz"

Açılış töreninde bir konuşma yapan EURAS Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın üniversite ve yükseköğretim kurumlarının özgürlük ve bağımsızlık temelli çalışması gerektiğini söylerken, "Üniversiteler özgürlük ve bağımsızlık kavramlarını kendi topraklarına yansıtmalı. Bizler, geleceği şekillendiren gençleri yetiştirmeye talip kurumların idarecileri olarak arkadan gelen yeni nesli özgürlük ve bağımsızlık üzere yetiştirmemiz lazım. 15 Temmuz'da yaşanan ve Sayın Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde savuşturduğumuz hain darbe girişiminin yaşandığı dönemlerde de bu görevimizi layıkıyla ifa ettik. Bu süreçte ülkemiz aleyhine geliştirilen ve halen de devam eden olumsuz algılara karşı duruşumuz da bu anlayışın bir parçasıdır. 63 ülkeden katılan 2 bin 500'den fazla akademisyenle bugün burada özgürlük ve bağımsızlık mesajları veriyoruz" diye konuştu.

Açış konuşmasına "Bu topraklar hoşgörünün ve farklı olana saygının topraklarıdır. Thales'in, Ali Kuşçu'nun toprakları. Dünyanın ilk üniversitesinin Güneydoğu Anadolu'da kurulduğu topraklardır" diyerek başlayan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı ve Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı İlker Aycı, "Türk Hava Yolları sayesinde Türkiye'de en kaliteli yükseköğretimi alan uluslararası öğrencilerimiz, istedikleri anda dünyanın istedikleri noktasına ulaşabiliyorlar. Sadece havalimanına kadar gitmeleri yeterli" dedi. 2002 yılında Türkiye'de yükseköğretim gören 16 bin uluslararası öğrenci varken bugün bu sayının 140 bini aştığına dikkat çeken Aycı, "Hizmet İhracatçıları Birliği olarak bu sayının artması ve yükseköğretimde önemli roller oynamak için her türlü göreve hazırız" dedi.

"Türkiye Yükseköğretimin Yeni Arz Merkezi"

Daha sonra söz alan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, küresel yaşamdaki değişimlerin eğitimin arz merkezlerini de değiştirmeye başladığına dikkat çekerek "Küresel eğitimin arz merkezlerinden biri de artık Türkiye'dir. Küresel eğitim pazarlarındaki hareketlilik, Türkiye için de büyük bir fırsat arz ediyor" diye konuştu. Olpak ayrıca, Nelson Mandela'nın "Eğitim dünyayı değiştirmek içim kullanabileceğiniz en güçlü silahtır" sözünü de hatırlattı. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati ise konuşmasında etkinliğe katılan akademisyenlere "Çalışmalarında verecekleri mesajın dünya barışına yönelik olması" çağrısında bulundu. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necip Camuşçu konuşmasında "Yükseköğretimde uluslararasılaşma sadece uluslararası öğrenci sayısının artışından ibaret değildir. Üniversiteler arasında geliştirilen uluslararası iş birlikleri, bu konunun en önemli ayağıdır. EURIE gibi etkinlikler bunun için büyük fırsattır" derken, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise "Dünyada küreselleşmenin ve dijitalleşmenin hızlanması, kalite ajanslarının da birbirine benzemeye başlamasına neden oldu. Ülkelerin özgün koşullarına göre yüzde 10 kadar farklılaşma var sadece. Bizim amacımız, uluslararası kalite değerlerini Türkiye şartlarıyla birleştirerek, dünyaya entegre olabilecek örnek bir model geliştirmektir" ifadelerini kullandı.

Konuşmasına Atatürk'ün "En büyük savaş cehalete karşı yapılan savaştır" sözüyle başlayan AB Eski Bakanı Egemen Bağış, "Ancak bu savaşta hiçbir ülke tek başına zafere ulaşamaz. Bu nedenle eğitimde uluslararası iş birlikleri şarttır. Bunun yolu da EURIE gibi etkinliklerden geçiyor" şeklinde konuşurken, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise iş birliklerinin yükseköğretimde uluslararasılaşma için son derece önemli olduğunun altını çizdi. Mandal, "TÜBİTAK olarak üniversite ve sanayi iş birliğini geliştirecek uluslararası stratejik ortaklıkları çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Bakan Kasapoğlu: "Üniversiteler Dinamik Olmalı"

Son olarak söz alan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, üniversitelerin toplumların gelişimi için lokomotif görevi gördüğünü söyledi. Bakan Kasapoğlu, zirvede kazanılan her açılımın, sadece yükseköğretimin değil, Türkiye'nin geleceği için de çok değerli bir kazanım olacağını vurguladı.

Bakan Kasapoğlu, yükseköğretim kurumlarının, ülkelerin bugünlerden geleceğe yürüyüşünde çok hayati roller oynadığının inkar edilemez bir gerçek olduğuna işaret ederek, "Bütün toplumlarda geleceğin inşasında oluşturduğu zihinsel birikimle öncülüğü üniversiteler üstlenir. Büyük değişimleri gerçekleştiren hareketlerin temeline inerseniz, orada üniversitelerin toplumsal hayata kattığı fikir ve değerleri görürsünüz. Bir ülkenin zamanın hızına yenik düşmemesi için üniversitelerinin geleceğe bakan, yarının ihtiyaçlarını değerlendirebilen dinamik bir yapı içinde olması gerekir. Çünkü üniversiteler toplumların gelişimi için lokomotif görevi görür, toplumu yeniliklere hazırlayarak öncülük ederler." diye konuştu. Bakan Kasapoğlu, bugün 81 ilin tamamında bir ya da daha fazla üniversite bulunduğunu, 17 yılda üniversite sayısının 76'dan 206'ya çıkardıklarını ifade etti. Üniversite öğretim elemanı sayısının 76 binden 162 bine yükseldiğini, öğrenci sayısının 1,6 milyon civarından, 8 milyona çıktığını dile getiren Bakan Kasapoğlu, 2002'de Türkiye'de öğrenim gören 15 bin civarında olan yabancı öğrenci sayısının ise 143 bine yükseldiğini anlattı.


Zirvede Anadolu'dan Esintiler

Protokol konuşmalarının ardından EURAS Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve DEİK Başkanı Nail Olpak, başta Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu olmak üzere açılış konuşmacılarına katılımlarından dolayı birer teşekkür plaketi takdim ederken, tören İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Bölümü öğrencilerinin hazırladığı ve Anadolu medeniyetlerinden izler taşıyan "Reflections from Anatolia" (Anadolu'dan Esintiler) defilesiyle son buldu. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'ne (EURIE) dünyanın en saygın üniversitelerinden rektör, dekan, akademisyen ve uzmanlar katılıyor. Üç gün boyunca sürecek "yükseköğretim zirvesinde bir araya gelecek olan akademisyenler kendi aralarında iş birlikleri yapacak ve yükseköğretimde yaşanan sorunlara çözüm arayacak.

Girişimcilere Yeni Olanaklar: 'Imagıne Tomorrow'

Avrasya Yükseköğretim Zirvesinde ayrıca, girişimcilik ruhuna sahip katılımcılara yönelik "Imagine Tomorrow" adlı bir etkinlik de düzenlenecek. TÜBİTAK, TÜBİTAK MARTEK ve ASELSAN gibi kuruluşlarla birlikte üniversiteler, teknokentler ve kuluçka merkezlerinin de katılacağı Imagine Tomorrow'da girişimciler yapay zekadan otomasyona, tıbbi görüntüleme sistemlerinden savunma sanayii çözümlerine yönelik 50 inovatif girişimle katılacak. Bu sayede girişimciler projelerine yatırımcı ve tescil imkanı bulabilecek.

'Study in Turkey' Markası Expo'da

ABD, Azerbaycan, almanya, Fransa, Kanada, Çin, Birleşik Krallık, İran, Hollanda, Belçika, İtalya, İspanya, Tunus, Fas, Rusya, Malezya, Meksika gibi ülkelerden katılan üst düzey yöneticiler ve akademisyenler, etkinlik boyunca düzenlenecek olan 52 panel, seminer, oturum ve sempozyumda yükseköğretimde yeni trendler, yapay zeka teknolojileri, Endüstri 4.0, STEM eğitimi, yükseköğretimde kadının liderliği, sığınmacıların yükseköğretim durumu, girişimcilik ve teknoloji, akıllı diplomalar, eğitimde yükselen ülkeler ve yükselen değer Türkiye gibi konuları ele alacak. Expo alanında ise birçok ülke toplu halde kendi üniversitelerinin ve ülkelerinin yükseköğretim sistemlerini tanıtacak. Prestijli Türk üniversiteleri, 'Study in Turkey' markasıyla Expo alanında yer alacak. Ayrıca ikili görüşmelerle iş birlikleri geliştirilecek. Geçen sene EURIE 'de "Barış" mesajı veren üniversiteler, bu sene "çocuklar için mutlu bir dünya" temasını işleyecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.