EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

'Blockchain İAÜ' için imzalar atıldı

'Blockchain İAÜ' için imzalar atıldı

İstanbul Aydın Üniversitesi ile İngiltere merkezli 'BlockchainArmy' firması, 'İAÜ Blockchain Teknoloji Araştırma Merkezi'nin kurulmasına yönelik protokol imzaladı.

Yayın Tarihi: 13/06/19 07:35
okuma süresi: 4 dak.
'Blockchain İAÜ' için imzalar atıldı
A- A A+

Türkiye'de Blockchain uzman açığının kapatılması ve teknolojinin yaygın bir şekilde kullanılması amacıyla İstanbul Aydın Üniversitesi İAÜ), İngiltere merkezli 'BlockchainArmy' firması ile işbirliğine girerek 'İAÜ Blockchain Teknoloji Araştırma Merkezi'nin kurulmasına yönelik protokol imzaladı.

CypriptoNewsZ'te yer alan habere göre, BlockchainArmy ve İstanbul Aydın Üniversitesi, blockchain (blok zinciri) eğitimlerini, bilgilerini, blockchain platformlarını, teknolojilerini ve hizmetlerini birlikte analiz ederek genişletmek için farklı kullanım modellerini keşfetmeye başlayacak.

İstanbul'daki İAÜ Blockchain Teknoloji Araştırma Merkezi'nin Temmuz ayında kapılarını açması bekleniyor.

BLOCKCHAIN (BLOK ZİNCİRİ) NEDİR?


Adından da anlaşılacağı üzere blokzincir; her biri içerisinde sayısal bilgi bulunan blokların oluşturduğu zincirdir. İlk olarak 1991 yılında sayısal belgelere zaman damgası vurarak belgelerin tarihlerinde değişiklik yapılmasının engellenmesi için geliştirildi. Projede amaçlanan noter gibi bir onay mekanizmasına ihtiyaç duyulmadan bir sayısal belgenin tarihinin değiştirilemeyecek şekilde oluşturulmasıydı. 2009 yılına kadar kendi için çok fazla uygulama alanı bulamayan blokzincir teknolojisi, 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen sayısal kriptolama sistemi kullanılarak ilk kripto para BİTCOIN'un üretilmesi ile teknolojisi kulislerin değişmez gündem konusu oldu.

En genel tanımıyla blokzincir; merkezi bir otoritenin onay veya kontrolüne ihtiyaç duyulmadan, merkezi olmayan-dağınık bir ağ ortamında kimliklendirme ve yetkilendirme gibi güvene dayalı işlemler ile veri paylaşımını mümkün kılan teknoloji protokolü olarak tanımlanabilir. Blokzincir ağı tüm işlemlerin veya sayısal verilerin tutulduğu bir kayıt defteri olarak tasarlanmıştır. Veri bir defa blokzincire kayıt edildikten sonra değiştirilmesi çok zordur. Peki, bu nasıl sağlanıyor?

Merkezi sistemlerin aksine bu ağda bilgiler dağınık bir şekilde ağı oluşturan her bir blokta ayrı ayrı tutuluyor. Her bloğun kendisine ait parmak izi vazifesi gören bir hash değeri var. Hash; bloğu ve içeriğini tanımlamayan ve aynısı üretilemeyen bir değerdir. Bir blok oluşturulduğunda hash değeri hesaplanıyor ve bloğun içerisinde saklanan veride yapılacak en ufak bir değişiklik hash değerinin değişmesine neden oluyor. Her bir blok kendisine ve bir önceki bloğa ait hash değerini taşıdığı için, zincir içerisinde verinin değiştirilmesi ve taklit edilmesi çok zor.

BLOKZİNCİRİN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ NELER?


Blokzincir teknolojisinin üç özelliği ön plana çıkıyor. Bunlar: Her verinin bir kopyasının ağda bulunan binlerce düğümde tutulmasını sağlayan dağıtık mimari. Ağda yapılan bütün işlemleri takip etmemize imkân veren saydamlık. Blokzincire üretilen verilerin üzerinde işlem yapılmasını engelleyen değiştirilmezlik. Bu özellikleriyle blokzincir yeni internet yapısının bel kemiği olmaya aday bir teknoloji.

Sunduğu avantajlar nedeni ile, Blokzincir teknolojisi, siber savunma, veri bütünlüğü, tedarik zinciri ve güvenli muhabere gibi askeri alanlar kullanılmaya başladı. 2007 yılında büyük çaplı siber saldırıya maruz kalan Estonya, sistemlerinin güvenliğini sağlamak için 2012 yılından itibaren Blokzincir teknolojisine dayalı güvenli dijital teknolojilere yatırım yapıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.