EĞİTİM
okuma süresi: 2 dak.

UKÜ'de akademik yayıncılıktaki etik sorunlar irdelendi

UKÜ'de akademik yayıncılıktaki etik sorunlar irdelendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde (UKÜ) akademik yayıncılıktaki etik sorunlar irdelendi.

Yayın Tarihi: 26/06/19 12:28
okuma süresi: 2 dak.
UKÜ'de akademik yayıncılıktaki etik sorunlar irdelendi
A- A A+
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ tarafından Fakülte öğrencilerinin akademik yayıncılıkta bilgi ve birikimlerini geliştirmeleri amacıyla "Akademik Yayıncılığa Genel Bir Bakış ve Etik Sorunları" adlı sunum gerçekleştirildi.

Karadağ, konuşmasında klasik baskı yoluyla ve sanal ortamda yayınlarını sürdüren bilimsel dergilerin nitelikleri, yoğun olduğu bölgeler, aldığı indeksler hakkında bilgi vererek, intihal sorunları ile ilgili de öğrencilere akademik yayın yaparken dikkat edilmesi gereken temel ölçütlerden bahsetti. Akademik kimlik kazanmada bu ölçütlerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Karadağ, bu ölçütleri özgünlük, nesnellik, olgusallık, gözlemsellik ve işlevsellik olarak sıraladı.

Prof. Dr. Karadağ, günümüzde bilimsel dergilerin çok kolay çıktığını ve bunların etik kuralları göz ardı eden ticari dergiler olduğunu kaydederek, bu nitelikteki dergilerin "Yağmacı Dergiler" olarak tanımlandığının altını çizdi. Yağmacı dergilerin dünyada ciddi bir oranda artış gösterdiğine de dikkat çeken Karadağ, bu dergilerde yer alan makalelerin de bilimsel makale yazma yöntemlerine aykırı olduklarını sözlerine ekledi.

Konuşmasında intihal konusuna da dikkat çeken Prof. Dr. Karadağ, intihalibaşkasına ait olan bir metnin hiçbir kaynak gösterilmeden kullanılması olarak tanımlayarak, "İntihal en ağır etik ihlal türüdür" şeklinde konuştu. Karadağ sunumunda telefon konuşmasında intihal suçu işlediğini itiraf eden bir akademisyenin videosuna da yer vererek, akademisyenlerin bu durumu normalleştirdiklerini dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.