EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

KTOEÖS: "Okullarımız yeni öğretim yılına eksik kadrolarla başlayacak"

KTOEÖS: "Okullarımız yeni öğretim yılına eksik kadrolarla başlayacak"

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), eğitim yılına öğretmen, müdür ve müdür muavini eksiklikleri ile başlanacağını iddia etti. Sendika, okullar açılmadan kadroların tamamlanması çağrısı yaptı.

Yayın Tarihi: 07/08/19 10:59
okuma süresi: 5 dak.
KTOEÖS: "Okullarımız yeni öğretim yılına eksik kadrolarla başlayacak"
A- A A+
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenlik sınavlarının okulların açılmasından bir gün önce (14-15 Eylül'de), mülakatlarının ise 1-2 Ekim'de yapılacağının duyurulduğunu, öğretim yılının 16 Eylül'de başlayacak olmasının Ekim ortasına kadar bazı okullarda öğretmen kadrolarının eksik kalması, ders kayıpları anlamına geldiğini belirtti.

"ÖĞRENCİLERİN MAĞDURİYETİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Eylem, "Bakanlık ve kamu hizmeti komisyonunun bu gecikmeyle ilgili olarak karşılıklı suçlamaları söz konusudur, ancak gerekçe ne olursa olsun öğrencilerimizin mağduriyeti kabul edilebilir değildir" dedi.

Sendikanın, Eğitim Bakanlığı ile her branştan en az bir münhal ilan edilmesi konusunda anlaşmaya vardığını savunan eylem, "Ancak buna rağmen bazı branşlardan münhal açılmamıştır. Bir önceki hükümet döneminde ders kesimine iki gün kala bile öğretmen ataması yapılmış, bu durum yeni mezun öğretmenlerimizi mağdur etmiştir" dedi.

MÜDÜR MUAVİN NAKİLLERİ

Müdür ve muavin nakil çalışmalarına yeni başlandığını, yetki alıp atama yapılmasının ağırdan alındığını ileri süren Eylem, bu durumda yeni öğretim yılına bir kez daha müdür, muavin, öğretmen, bölüm şefi, atölye şefi kadrolarındaki eksiklerle başlanacağını kaydetti.

Bilimsel, demokratik, laik, parasız, herkese eşit fırsat tanıyan, nitelikli kamusal eğitim sağlamanın yasal zorunluk olduğuna işaret eden Selma Eylem, "Kendilerini yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye davet eder kadroların okullar açılmadan ivedilikle tamamlamaları için bir kez daha çağrı yaparız" dedi.

Eylem ayrıca, Hükümeti kamusal eğitime gerekli ve yeterli altyapı ve okul yapımı için, kadrolar için, yasa ve tüzükler için kaynak ayırmamak ve planlama yapmamakla suçladı.

KTOEÖS'ten yapılan açıklama şu şekilde:

YENİ ÖĞRETİM YILINA OKULLARIMIZ YİNE EKSİK KADROLARLA BAŞLAYACAK

Bu yıl öğretmenlik sınavlarının okulların açılmasından 1 gün önce (14-15 Eylül 2019) mülakatlarının ise 1-2 Ekim 2019 tarihinde yapılacağı kamu hizmeti komisyonu tarafından ilan edilmiştir. Öğretim yılının ilk günü 16 Eylül 2019 olarak belirlenmiştir. Bu durumda Ekim ortasına kadar okullarımızda öğretmen kadroları eksik olacağından yine ders kayıpları yaşanacaktır. Bakanlık ve kamu hizmeti komisyonunun bu gecikmeyle ilgili olarak karşılıklı suçlamaları söz konusudur, ancak gerekçe ne olursa olsun öğrencilerimizin mağduriyeti kabul edilebilir değildir. Devletin eğitim hakkından öğrencileri mahrum etmesi suçtur hatırlatmak isteriz. Sendikamız nakillerde geç saatlere kadar büyük özveriyle çalışıp nakil çalışmalarında yasal çerçevede görev yapıp destek vermiş bakanlıkla her branştan en az 1 münhal ilan edilmesi konusunda anlaşmaya varmıştır ancak buna rağmen bazı branşlardan münhal açılmamıştır. Bir önceki hükümet döneminde ders kesimine 2 gün kala bile öğretmen ataması yapılmış, bu durum yeni mezun öğretmenlerimizi mağdur etmiştir.

Müdür ve muavin nakil çalışmaları ise yeni başlatılmış yetki alıp atama yapılması ise bakanlık tarafından ağırdan alınmaktadır. Bu durumda yeni öğretim yılına bir kez daha müdür, muavin, öğretmen, bölüm şefi, atölye şefi kadroları eksik olacak şekilde başlanacaktır.

Eğitim bakanlığına, eğitim sisteminin içini boşaltıp dinci, gerici, ırkçı, şöven, cinsiyetçi bir hale getirme talimatlarını savunmak ve hayata geçirmeye çalışmak yerine, bilimsel, demokratik, laik, parasız, herkese eşit fırsat tanıyan, nitelikli kamusal eğitim sağlamanın yasal zorunluluğu olduğunun bir kez daha altını çizeriz.

Gözden çıkardıkları, bütçe ayırmadıkları, gerekli ve yeterli altyapı ve okul yapımı için, kadrolar için, yasa ve tüzükler için kaynak ayırıp planlama yapmadıkları kamusal eğitim için de, gelecekte nasıl bir toplum modeli yaratılacağıyla ilgili de hiçbir gailelerinin olmadığını da ne yazık ki görmekteyiz.

Hükümete ve bazı milletvekillerine, öğretmene, haklarına, örgütüne saldırmak yerine OECD verilerine göre hangi ülkelerde devletin eksik bıraktığı kadrolarla öğretim yılına başlanır, kaç öğrenci öğretmensiz kalıp eğitim hakkı gasp edilir, hangi ülkelerde eğitimde sınıfsal olarak ciddi bir eşitsizlik yaratılır, hangi ülkelerde eğitim üretimden, gerçeklikten koparılıp aktif, yaratıcı, sorgulayan, demokrat bireyler yetiştirme amacından saptırılmıştır araştırma yapmasını ve kamuoyuyla paylaşmasını öneririz!

Ayrıca kendilerini yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye davet eder kadroların okullar açılmadan ivedilikle tamamlamaları için birkez daha çağrı yaparız!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.