EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

LAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Menteş: "Kültürel Mirasın korunması önemli"

LAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Menteş: "Kültürel Mirasın korunması önemli"

Lefke Avrupa Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aliye Menteş, 9. Uluslararası Mimarlık Konferansı'nın Mimarlık Tarihi ana başlıklı panelinde, LAÜ'yü temsil ederek sözlü sunum gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 08/08/19 16:49
okuma süresi: 3 dak.
LAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Menteş: "Kültürel Mirasın korunması önemli"
A- A A+
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aliye Menteş, Atina Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından organize edilen 9. Uluslararası Mimarlık Konferansı'nın, Mimarlık Tarihi ana başlıklı panelinde, LAÜ'yü temsil ederek sözlü sunum gerçekleştirdi.

LAÜ akademisyeni tarafından Lefkoşa'daki sinema yapılarının ve mekânların dönüşümü incelendi.

Lefkoşada sinema yapılarının ve mekanların dönüşümü: erken/orta 20. yüzyıl mirası konulu çalışmayı Menteş, Girne Amerikan Üniversitesi, öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Valentina Dona ile birlikte gerçekleştirdi.

"KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI VE YENİDEN KULLANILMASI TEŞVİK EDİLMELİ"

Sunum ile ilgili bilgi veren Menteş, "Yürütülmekte olan çalışmanın amacı, Kuzey Kıbrıs'ta modern miras değeri bağlamında sinema yapılarının ve açık hava sinemalarının, mekanlarının incelenmesi ve önemleri konusunda farkındalık yaratmak, böylece tehlike altında olan bu değerli kültürel mirasın korunmasını ve yeniden kullanılmasını teşvik etmektir" dedi.

Çalışma, bu binaların ve mekanların çevreleri ve mahalleleri ile tarihsel ilişkilerini ve aynı zamanda dönüştürülmüş durumlarını araştırmayı amaçladığını söyleyen Menteş, "çalışmasında sinemaların bir çoğu 1980'lerde değişen ekonomik, politik ve sosyo-kültürel yaşam biçimlerinden kaynaklı nedenlerin sonucunda kapatılmış, binalardan bazıları yerlerine yeni yapılar inşa edilmiş, bazıları ise terk edilmiş ve günümüze dek boş kalmıştır" bilgisini verdi.

MODERN MİRASIN VE SİNEMA KÜLTÜRÜNÜN KORUNMASI KONUSUNDA ÖNLEMLER ALINMALI

Bu çalışmanın, 1920-1960 yılları arasında gelişen Kıbrıs mimarisinin ve Kıbrıslı mimarların, Akdeniz bölgesindeki rolünü ve çok kültürlülüğünü vurgulamayı amaçladığını dile getiren Menteş, diğer Akdeniz ülkelerindeki sinema yapıları ile ortak özellikler tartışılırken, yerel dokunun yansımalarının ortaya çıktığı mimari özelliklerin de analiz edildiği bilgisini verdi.

Menteş, "Bu çalışma nitel bir araştırma yaklaşımını izlemekte olup, önemli tartışmalar Lefkoşa'daki sinema binaları ve mekanlarının incelenmesiyle yapılmıştır. Araştırma, tarihi Lefkoşa Surlar İçi ve yakın çevresi olan Çağlayan bölgesi ve Köşklüçiftlik'te yürütülmüştür" dedi.

Menteş araştırmasında, 1950-1960'lı yıllarda bu sinemaları kullanan yerel halkla yapılan anketler ve röportajlar sonucu çıkan sosyo-kültürel veriler de çalışmanın önemli olduğunu ve modern mirasın ve sinema kültürünün korunması konusunda acilen önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.