ADVERTORİAL
okuma süresi: 4 dak.

Keşkül Nasıl Yapılır? Çeşitli Keşkül Tarifleri

Keşkül Nasıl Yapılır? Çeşitli Keşkül Tarifleri

Keşkül, Osmanlı mutfağının en önemli tatlılarından birisidir. Geleneksel bir tatlı olması, köklü geçmişi ve uzun yıllardır korunan tarifi ile her sofraya yakışan keşkül ile yapılan çok sayıda tarif olduğunu da unutmamak gerekir.

Yayın Tarihi: 30/01/18 03:56
okuma süresi: 4 dak.
Keşkül Nasıl Yapılır? Çeşitli Keşkül Tarifleri
A- A A+
Keşkül, Osmanlı mutfağının en önemli tatlılarından birisidir. Geleneksel bir tatlı olması, köklü geçmişi ve uzun yıllardır korunan tarifi ile her sofraya yakışan keşkül ile yapılan çok sayıda tarif olduğunu da unutmamak gerekir.

Muhallebilerin pişirme tekniği ile pişirilen, kolaylığı ve dönemine göre ekonomik malzemeleri ile geleneksel olarak Keşkül-ü Fukara ya da Fukara Keşkülü olarak bilinen bu tatlı özellikle ramazan aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Süt, badem, şeker ve pirinç unu ile yapılan geleneksel keşkül tatlısına yapılan eklemeler ile farklı damak zevklerine hitap eden tarifler ortaya çıkmıştır.

Geleneksel Keşkül Tarifi

Malzemeler

1 litre süt

260 gram toz şeker

40 gram buğday nişastası

100 gram toz badem

10 gram rendelenmiş Hindistan cevizi

1 adet yumurta sarısı

Servisi İçin

Kabukları soyulmuş çiğ badem

File Antep fıstığı

Yapılışı

Süt, buğday nişastası ve toz badem bir tencerede topakları yok oluncaya kadar karıştırılır. Elde edilen karışıma 1 yumurta sarısı eklenir ve yeniden karıştırılır. Homojen bir hal alan karışım orta ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayan karışıma rendelenmiş Hindistan cevizi eklenir. Kıvam alan karışım servis kaselerine dökülür ve üzeri isteğe bağlı olarak badem veya Antep fıstığı ile süslenir. Soğumaya bırakılan kaseler yeterince soğuduktan sonra servis edilir.

Keşküllü Kemalpaşa Tatlısı

Malzemeler

1 paket Kemalpaşa tatlısı

1 paket Pakmaya Keşkül

750 mililitre süt

525 gram toz şeker

1 litre su

Yarım limon suyu

Yapılışı

Su ve şeker karıştırılarak şerbet hazırlanır. Hazırlanan şerbete yarım limon suyu sıkılır. Şerbet soğumadan Kemalpaşa tatlılarının üzerine dökülür. 1 paket Pakmaya Keşkül 750 mililitre süt ile pişirilir. Servis kaselerine keşkül, Kemalpaşa ve tekrar keşkül olacak şekilde servis edilir. Soğumaya bırakıldıktan sonra üzeri isteğe bağlı olarak badem, Antep fıstığı, ceviz ya da nar ile süslenerek servis yapılır.

Damla Sakızlı Keşkül Tarifi

Malzemeler

1 litre süt

175 gram toz şeker

1 su bardağı badem

60 gram nişasta

1 yumurta sarısı

1 paket vanilya

2 adet damla sakızı

Yapılışı

Bademler sıcak suda bekletilir ve kabukları temizlenir. Kabukları soyulan bademler kurutulur ve rondoda çekilir. Süt, şeker ve yumurta sarısı güzelce karıştırılır. Bu karışıma nişasta, vanilya ve çekilmiş badem eklenir. Karışım orta ateşte kıvam alıncaya kadar pişirilir. Muhallebi kıvamına gelen keşkül servis kaselerine alınır ve üzeri isteğe bağlı malzemeler ile süslenip soğumaya bırakılır.

Kadayıflı Keşkül Tarifi

Kadayıf Malzemeleri

150 gram tel kadayıf

100 gram tereyağı

75 gram pudra şekeri

Keşkül Malzemeleri

1 litre süt

175 gram toz şeker

70 gram pirinç unu

60 gram buğday nişastası

60 gram toz badem

30 gram Hindistan cevizi

Yapılışı

Kadayıf güzelce tel tel ayrılır. Pudra şekeri ve tereyağı karıştırılıp kadayıflara eklenir. Kadayıflar karışım ile özdeşleşene kadar karıştırıldıktan sonra muffin kalıplarına alınır. Kalıplara sıkı bir şekilde yerleştirilen kadayıflar 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Kadayıflar pişerken bir tencerede pirinç unu, şeker, toz badem, Hindistan cevizi, nişasta ve süt güzelce karıştırılır. Orta ateşte karışım kıvam alıncaya kadar pişirilir. Kadayıflar fırından çıktıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğuyan kadayıflar önce keşküle batırılır bir servis tabağına alınır. Kalan keşkül çok fazla soğumadan kadayıfların ortasına eklenerek servis edilir. Elde edilen kadayıflı keşküller isteğe bağlı olarak badem, Antep fıstığı ya da eritilmiş çikolata ile süslenerek servis yapılır. ***

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.