ADVERTORİAL
okuma süresi: 20 dak.

Neden beton parlatma?

Neden beton parlatma?

Beton parlatma uygulamasının pek çok avantajı vardır. Muhtemelen en uzun ömürlü zemin çeşididir ve maliyet açısından diğer alternatif ürünlere göre daha uygundur. LEED (Leadership in EnergyandEnvironmental Design- Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) dostudur. Dayanıklılığı, tozumalık özelliğive kayma direncinin yüksekolmasıaçısından uzun ömürlü bir uygulamadır. Işık yansıtma özelliğine sahiptir.

Yayın Tarihi: 22/02/18 03:37
okuma süresi: 20 dak.
Neden beton parlatma?
A- A A+

Beton parlatma uygulamasının pek çok avantajı vardır. Muhtemelen en uzun ömürlü zemin çeşididir ve maliyet açısından diğer alternatif ürünlere göre daha uygundur. LEED (Leadership in EnergyandEnvironmental Design- Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) dostudur. Dayanıklılığı, tozumalık özelliğive kayma direncinin yüksekolmasıaçısından uzun ömürlü bir uygulamadır. Işık yansıtma özelliğine sahiptir.

  • Beton parlatma uygulaması yapılan zeminin ortalama ömrü, diğer zemin yüzeylerinin çoğunu geçerek perakende satış mağazaları, ambarlar, imalat tesisleri, restoranlar, okullar, hastaneler, ofis binaları, fabrikalar ve otoparklar için ortak bir tercih haline gelmiştir. Parlak beton zeminler konutlarda da giderek daha popüler hale gelmektedir.Özellikle Amerika ve Avrupa'da yeni yapılan alışveriş merkezleri ve otellerde dekoratif parlak beton zeminler tercih edilmektedir. Beton yüzeyleri istenildiği gibi renklendirilebildiği hatta betonun içine renkli cam parçaları, midye kabukları ve renkli dere taşları atılarak ışıl ışıl parlayan mükemmel dekoratif zeminler oluşturulabilir. Bu tip dekoratif beton zeminler, alternatiflerine oranla çok uzun kullanım ömrü, dayanımının çok daha fazla olması, çevreye dost olmaları, yatırım ve bakım maliyetlerinin ucuz olması gibi sebeplerden ötürü hemen hemen bütün yeni projelerde tercih edilmektedir.
  • Ağır makineler, forklift ve geniş yaya trafiği için yeterince dayanıklıdır.
  • Parlatılmış betonun temizliği ve bakımı kolaydır.Kimyasallar gerekmemektedir.Bu bakımdan emek ve zaman masraflarını minimuma indirmektedir.
  • Beton zeminlerin parlatıldıktan sonra ilk günkü parlaklığını koruma süresi, tamamen betonun yapısı, kullanım şekli ve bakım ve temizleme yöntemlerine göre değişir, sert beton zeminler parlaklıklarını yumuşak zeminlere oranla çok daha uzun süre korurlar. Günlük olarak ShinePro elmasları bakım ve temizleme pedleri ile temizliği yapılan beton zeminler parlaklıklarını 10-15 sene koruyabilirler. Zamanla yıpranan parlaklıklarını kaybeden zeminler çok basit birkaç basamak silim ile tekrar ilk günkü parlaklık ve canlılığını kazanırlar.
  • Parlatılmış beton yüzeylerin kayma direnci, sadece perdahlanmış beton yüzeylere oranla çok daha fazladır. Parlak beton zeminler, ahşap döşemelere, mermer ve granite oranla yaklaşık %40 daha az kaygan bir zemindir. Yani beton parlatıldıkça kayganlığı da azaltılmış olur. Parlak beton zeminlerin kayma direncinin çok yüksek olması sayesinde, en güvenli zemin alternatifi olarak gösterilmektedir.
  • Beton parlatma yapılan zeminin yüksek ışık yansıtma özelliği, özellikle ofis binaları, oteller, restoranlar gibi parlak, temiz ayrıca profesyonel bir görüntü yansıtmak isteyen diğer kamu tesisleri için önemli bir estetik sağlar.
  • Parlak betona, görünümünü daha da iyileştirmek için desen verilmesi amacıyla boya uygulaması yapılabilir. Ayrıca iç ve dış mekanlar için özel üretilmiş boyalarla beton zeminlerinizi renklendirerek, dayanıklı ve dekoratif zeminler elde etmek de mümkündür. Betonun üzerine hayal gücünüzle sınırlandırılmış, dekoratif şekiller yapmanın yanı sıra, firma logoları, uyarı ve işaretler ve ayırıcı çizgiler yapmak da mümkündür. Kullanılan beton renklendirici boyalar transparan olup, beton içine penetre olur. Betonun içine işleyen boylar betonun kendi yapısını kapatmadan, betonu renklendirilir. Yüzeye sürülen boylar gibi aşınması, kazınması, kalkması ve silinmesi mümkün değildir. Beton renklendirme eski ve yeni betonlara uygulanabilir.
  • Kısacası beton parlatma, pratik avantajları ve dekoratif çekiciliği nedeniyle popüler bir zemin yenileme çözümüdür.

Neden beton parlatma gerekir?

Beton parlatma makineleri, endüstriyel vakum makineleri, elmas pedler, yoğunlaştırıcı ve sızdırmazlık özelliğine sahip kimyasalları içeren komple bir yüzey hazırlama sistemini öneriyoruz.

Projelerinizin profesyonel, zamanında ve uygun maliyetli bir şekilde tamamlanmasını sağlamak için doğru eğitim almak da önemlidir.

LAVINA Beton Parlatma sistemi üzerine nerede eğitim alabilir ve sertifikalandırılabilirim?

Superabrasive LAVINA distribütörleri yıl boyunca birçok yerde zemin silim ve parlatma eğitimleri sunar. Ayrıntılı bilgi için (216) 450 33 98 numaralı telefondan Superabrasive ile temasa geçin. Tipik olarak, LAVINA eğitimleri iki gün sürer. Eğitimler beton zemin hazırlığı, parlatma aşamaları, kimyasal uygulamalar, elmas takım seçenekleri vb. konuları kapsar.

Hangi beton parlatma makinesini ve elmasları seçmeliyim?

Doğru beton parlatma makinesi ve elmas takımı seçilmesi, işin başarısı açısından kritik öneme sahiptir ve aşağıdaki sorular öncelikle ele alınmalıdır:

  • Projeniz ne kadar büyük ve tamamlamak için ne kadar zamanınız var?

Bu durum, beton parlatma makinesi ve gerekli vakumun yanı sıra, ne kadar Superabrasive elmasın gerekli olacağını belirleyecektir. Örneğin, LAVINA 20 (20 inç) beton silim makinesi, garajlar veya küçük konut projeleri için uygundur.Oysa daha büyük ticari projeler, LAVINA 30 veya 32 gibi daha büyük, daha güçlü bir beton parlatma makinesine ihtiyaç duyulur.

  • Beton kaç yaşında?

Taze dökülen beton zeminlerinsilimi için en az 28 gün süre gerekir. 28 günlük kürlenme süresini doldurmuş her türlü beton zemin Lavina beton parlatma makinalarıyla parlatılabilir. Parlatma için beton zeminin yeni veya eski olmasının bir önemi yoktur. Fakat yeni atılmış ve çok güzel bir şekilde perdahlanmış beton yüzeyler, eskimiş, aşınmış, çok kötü durumdaki beton yüzeylere oranla daha az kazıma, honlama ve parlatma basamağına ihtiyaç duyduklarından, parlatma projesi de daha hızlı ve ekonomik olur. Yüzeyi çok kirli, çatlaklar ve çukurlar bulunan beton yüzeylerin tamiratı yapılarak parlatılması da mümkündür, tabi ki beton yüzey parlatma basamaklarına başlamadan önce, yüzey ne kadar güzel ve sorunsuz ise parlatma sonrası elde edilecek yüzey de bir o kadar kusursuz ve güzel olur. Sert beton yüzeylerin parlatma prosesi sonucu elde edilen parlaklık düzeyi, yumuşak betonlara oranla çok daha çarpıcı ve estetik olmaktadır. Ayrıca sert beton yüzeyler parlatıldıktan sonra aşınma ve çizilme çok daha zor olacağından, sert beton yüzeyler parlaklığını, yumuşak beton yüzeylere göre çok daha uzun süre koruyabilmektedir.

Eğer parlatılacak zemin çok güzel bir şekilde perdahlanmış, beton döküldüğünde hava kabarcıklarının tamamen çıkartılması için vibrasyonu iyi bir şekilde yapılmış, betonun çatlamasını engellemek için poliproilen elyaf katkıları kullanılmış ise parlatıldıktan sonra elde edilecek sonuç da bir o kadar mükemmel ve estetik olmaktadır.

  • Beton hangi durumda?

Betonun durumu, parlatma uygulamasında zemini hazırlamak için gereken silim adımlarını, kaplamaya da epoksikazımagibitüm basamakları belirleyecektir. Örneğin; zemin en uygun şekildeyse, 120 gritSuperabrasiveQuickChangemetal elmaslar ile başlayabilirsiniz.Zemin düzensizve lekeli ise, QuickChange30gritgibi daha kaba bir elmas ile başlamalısınız.

  • Ne kadar agrega görünmesini istersiniz?

Eğer agregaların gözükmesi istenmiyorsa, ilk silim basamağı daha ince elmas tanecikleri bulunan SuperabrasiveQuickChange metal elmaslar kullanılarak, betonun sadece "şerbet" denilen kısmının parlatılması sağlanabilir.
Eğer beton yüzeyinde derin çizikler veya çukurlar varsa bu çizik ve çukurları yok etmek için beton yüzeyi çukurların en alt noktasına kadar silinerek bu çukurlar ve çizikler yok edilir. Bu durumda betonun içindeki agregalarda ortaya çıkartılmış olunur.

  • Beton ne kadar sert?

Tipik olarak 2500 psi'nin altındaki beton yumuşak, 2500-4000 psi - orta, 4000-5500 psi - sert ve 5500 psi - ekstra sert olarak kabul edilir. QuickChange elmasları seçmeden önce zeminin beton sertliğini test etmenizi öneririz. Beton sertliğini test etmek için popüler ve kullanımı kolay araç ise Moh's sertlik kalemidir.

  • Ne kadar parlaklık istiyorsunuz?

Daha az parlaklıkla sadece honlanmış bir görünüm isteniyorsa, zemini 400 grite kadar silebilirsiniz.

Ancak, parlak ve ayna benzeri bir yüzey isteniyorsa genelde 3500grite kadar silinmesi gerekecektir. Maksimum parlaklık için, Superabrasive'in V-Harr BUFF elmas pedi gibi 8500 grite kadar çıkılabilir.

  • Silim ıslak mı kuru mu yapılmalı?

Bu bazen iş ve iş alanına bağlı olacaktır. Çoğu operatör, daha az temizleme gerektirdiği için kuru işlemi tercih eder. Bununla birlikte, bazı uygulamalar için ıslak silim en iyisidir. Kuru silimin toz temizliği için her zaman bir vakum gerektirdiğini aklınızda bulundurunuz.

  • Projeniz kapalı veya açık havada mı?

Bu, hangi sızdırmazlık maddesinin ve boyaların gerekli olduğunu belirleyecektir. Bazı koruyucular ve sızdırmazlık elemanları yalnızca iç mekân uygulamaları için uygundur. Su bazlı ve aseton bazlı boyalar da iç mekanlar için UV stabil olmadıklarından dolayı uygundur. Bununla birlikte ColorJuice ™ gibi diğerleri UV'ye dayanıklıdır ve yürüme yolu, kaldırımlar için idealdir. Kullanmanız gereken uygun kimyasal maddeler hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçiniz.

Zemin silimvebeton parlatma projesi için doğru elmas pedlerin seçimi

Elmas aşındırıcıların nasıl işlediğini anlamak, bu endüstride başarılı olmak isteyen herkes için şarttır. Elmaslar aynı değildir. Elmas aşındırıcıları konuşurken sıkça kullanılan iki terim grit (kum) ve bağlayıcıdır. Çoğu elmas, mikron cinsinden ölçülen sentetik elmas tozundan oluşur ve grit olarak adlandırılır.Genellikle metal veya reçine elmaslar birleştirme malzemeleri gibi bir yapıştırma malzemesinden yapılır. Enjeksiyon kalıplama, sıcak ve soğuk presleme, elektrokaplama ve vakum lehimleme yoluyla birbirine bağlanırlar.

Elmas bağlarından söz ederken, karşılaşabileceğiniz iki yaygın sorun vardır:

Elmaslar iyi keser ancak ömrü çok kısadır (erken yıpranma): Bu genellikle yumuşak zeminlere kolayca açılan yumuşak bağlar kullanılırken meydana gelir. Yani yumuşak betonda sert bağlayıcılı elmas kullanılmalıdır.

Elmaslar hiç iyi kesmez ve sadece zemin yüzeyinde kayar: Her bir grit, çizik desenini düzeltmek için tasarlanmıştır ve başlangıçtaki kural, her ardışık gritin yaklaşık olarak iki katına çıkarılmasıdır. Bu nedenle önceki aşamadaki çizikler kaldırılır. Örneğin, 30 grit ile başlarsanız, bir sonraki kum 50 veya 70, daha sonra 100 veya 120, 200 veya 220, 400, 800 vb. olur. Uygun grit sırasını takip etmekbetonsilim işleminde temel bir ilkedir. Bir grit atlaması yapmak, zeminde çiziklerin görünmesi gibi ciddi zorluklar ile sizi karşı karşıya bırakabilir. Beton parlatma basamakları genellikle kazıma, honlama ve parlatma olmak üzere üç aşamaya ayrılır.

Beton Kazıma

Beton silimi, en düşük başlangıç ??gritinden (zemine ve uygulamaya bağlıdır ve altı grite kadar düşük olabilir, ancak tipik olarak 30 grit olabilir) en fazla 120 kum içerir. Burada kullanılan araçlar genellikle QuickChangemetal bağlı elmaslardır. Daha önce epoksi kaplanmış bir yüzey Superabrasive PCD epoksi temizleme elmaslarıyla silinerek ilk olarak epoksinin tamamen beton yüzeyinden temizlenmesi gerekmektedir. Epoksi temizlendikten sonra beton parlatma basamaklarına geçilebilir.

Yuvarlak butonlu, dikdörtgen kesim segmanlı, tekli, çiftli veya çoklu tip elmaslar piyasada birçok şekil ve desende bulunmaktadır. Ancak özellikle ilk kesme adımlarında araçların bağ veya sertliği daha önemlidir. Birçok müteahhit, bağların farklı beton türlerine göre nasıl çalıştığını anlamada güçlük çekebilir. Elmasların nasıl açığa çıktığı bağlayıcısına bağlıdır. Sert beton silimi için, elmasların maksimum kesim sağlaması bakımından daha yumuşak bir bağ gerekir. Yumuşak beton silimi için ise,daha sert bir bağ gerekir.Yumuşak bağlı elmas, yumuşak betonda kullanılır ise çabuk aşınır.

Beton Honlama

Honlama, 100-400 grit arasındaki basamakları içerir.Bu aşamada kullanılan elmaslar genellikle reçinelerdir. Reçine veya seramik (SuperabrasiveCalibra, NATO veya HD diskler gibi) bağlıelmaslar, özellikle metal bağlıelmasların bıraktığı çizikleri gidermek için yararlıdır.

Beton Parlatma

Parlatma 800 grit ile 8,500 grit arasındadır. Beton parlatma için en popüler tercih, polifenolik ve ester-fenolikten yapılmış reçine elmas pedleridir. Reçine elmas seçerken göz önüne alınması gereken bir diğer husus, ıslak kullanım için uygun olan elmasların kuru kullanımda kullanılmamasıdır. Uygun olmayan kullanımlar, zeminde yapışkan kalıntıları vb. sorunlara neden olabilir.

Dayanıklı ve parlak bir zemin elde edilebilmesi için tüm aşamaların takibinin yapılması çok önemlidir.

"En ucuz elmasları almak cazip olabilir ama silim ve parlatma çok emek isteyen yoğun bir iştir.

Bir zeminin yeniden düzenlenmesi için harcanan zaman çok daha pahalıdır."

Yapılan araştırmalar, tüm elmasların eşit olmadığı ve elmasların her zaman belirli bir projeye göre seçilmesi gerektiği yönündedir. Ne tür bir beton ile uğraştığınızı bilmek,beton silim uygulamasında bağlayıcı ve elmasların doğru kombinasyonunu bulmak için önemlidir. Bu durum verimliliğinizi artıracaktır.

Bakım

Tesis yöneticileri,parlatılmış zeminlerini alternatif zemin kaplama seçeneklerine göre nispeten daha düşük bir maliyetle koruyabilirler. Günlük bakımla, su veya reaktif olmayan temizleme maddeleri kullanılan zeminlerdekilekeleri çok çabuk temizlemek mümkündür. Ancak parlaklık ve ışık yansıtma özelliklerini korumak için bundan çok daha fazlası gereklidir. Superabrasive elmas pedler ve kimyasal temizleyiciler ile periyodik mekanik bakım içeren bir bakım programı uygulanır. Ayrıca, bakım programı zeminin yapısı ve kirliliğine göre tasarlanmalıdır. Bu program tesis türüne, ayak trafiğine vb. durumlara bağlı olarak bir projeden diğerine farklılık gösterebilir.

SuperabrasiveShinePro elmas pedler genellikle parlatılmış beton zeminlerin mekanik bakımları için tercih edilen bir araçtır.

Parlak beton uygulamalarında, elmaslarla kazıma ve parlatma basamaklarının sayısı, tamamen betonun durumu ve istenen parlaklık derecesine göre değişmektedir. Eğer betonun yapısındaki agregaların ortaya çıkartılması isteniyorsa veya beton yüzeyi bozuksa daha kaba elmaslarla başlanıp daha fazla basamakla betonun parlatılması sağlanır. Beton yüzeyi oldukça pürüzsüz ise daha ince elmaslarla başlanıp, daha az basamakla parlaklık sağlanabilir. Bu 4 basamak ise 12 basamak arasında olabilir.

Silim ve parlatma işleriniz için maliyetinizi ve teklifinizi nasıl tahmin edebilirsiniz?

Bir projede göz önüne alınması gereken birçok değişken faktör vardır. İş gücü, elmas pedler, zeminin yapısı veya sertliği gibi..

  • Onarım planlaması, bir uygulamacının mevcut projesine teklif verirken karşı karşıya kalacağı en zorlu konulardan biri olabilir. Kılcal çatlak onarımları, kuş gözü diye tabir edilen boşlukların tamiratı teklif verilirken göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Elektrikli ekipmanlarla çalışıyorsanız, sitede sizin için doğru voltajdaki güç kullanıldığından emin olmanız gerekir.
  • Inşaatprogramı. Çalışmalarınızı ne kadar sürede yapmanız gerektiğini ve günün hangi saatinde yapabileceğinizi öğrenin. Sıkı bir zaman çizelgesi altında çalışıyorsanız veya faal kullanılan bir binada çalışıyorsanız, gece ve hafta sonları işinizle sınırlı kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, çalışanlarınıza fazla ücret ödeneceğinden teklifinizde ekstra işçilik masrafları düşünülmesi gerekecektir.
  • İş programı. İş programında dikkat edilmesi gereken hususlar ağırlıklı olarak iki şeydir: zemin koruması ve duvarlar. Parlatma işinizden önce veya sonra zemin koruması ayarlamanız gerekebilir. Ayrıca, duvarlar hazırlandıktan sonra parlatma yapılıp yapılmayacağını bilmeniz gerekir. Duvarlar yapılmadan beton silim işini alırsanız, minimum kenar köşe çalışması yaparsınız. Ancak duvarlar varsa, teklifinizde ekstra kenar köşe işlerini de düşünün.
  • Kenar ve köşe işleri. Tüm sıkı çalışmanın olduğu yer burasıdır. Bir proje üzerinde çok sayıda küçük oda varsa kenar köşe işçiliği fiyatınızı iki katına çıkarabilir.
  • Numuneler, zaman ve kaynak ister.Bu işlemler için ücret almak isteyebilirsiniz. Eğer işi alırsanız, müşterinin yapacağı toplam ödemedennumune ücretleridüşülebilir.
  • Elmas Aşındırıcılar. Beton sertliği, silim ve parlatma işlemi boyunca gerçekleştirmeniz gereken adım sayısını dolayısı ileelmas maliyetlerinizi etkileyebilecek bir faktördür. Doğru elmasları kullanmak çok önemlidir.
  • Betonun Karışım tasarımı. Betonun karışım tasarımını öğrenin. Bir proje için elmas kullanımınızı belirlemede bir faktör olan betonun içeriği ve sertliği çok önemlidir.
  • Zemine bir göz atın. Islak veya kuru silime ihtiyaç olup olmadığına karar verin.

Zemin Bakım Kılavuzu

Parlak Beton Bakımı:

Her gün bir otomatik yıkama makinesii kullanarak SuperabrasiveShinePro BUFF pedleri ile temizleyin ve periyodik olarak (haftalık veya aylık) parlatın. Yüksek trafik alanlarında, ShinePro 1800 ile başlayıp BUFF pedler ile tamamlayın.

Restorasyon:

Hafif restorasyon için ShinePro 800 veya 1800 grit ile başlayın. Orta düzeyde restorasyon için 400 grit kullanın. ShinePro BUFF ile son kademeyi yapın. Daha hızlı ve daha parlak renkler için yüksek hızlı bir silim makinesi kullanılabilir.

Doğal Taş Zemin Bakımı:

Her gün ShinePro BUFF ile temizleyin. Hâlihazırda mevcut parlaklık seviyesine bağlı olarak, bu adımdan önce alt gritler eklenebilir.

Kat Bakımı:

Her gün temizleyin ve haftalık ShinePro BUFF ile parlatın. Çizilmeleri önlemek için 1800 grit ile veya 800 grit ile başlayın.Karo temizlemek için 220 veya 400 grit ile başlayın. ShineProelmas pedler ile olağanüstü sonuçlar elde edilir ve maliyet tasarrufu sağlanır. Günlük bakım, işçilik ve kimyasal maliyetini yarı yarıya azaltacaktır.

Seramik Karoların Bakımı:

Her gün ShinePro 800, 1800 ve BUFF ile temizleyin.

Reçine Kat Bakımı:

Her gün ShinePro 1800 ve BUFF pedleri ile temizleyin. ***

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.