ADVERTORİAL
okuma süresi: 3 dak.

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Elektrik konusu açıldığında akla gelen ilk sorulardan biri hatta kaçak akım olup olmadığıdır sanırım. Bu gibi durumlarda eğer sistemde bir koruyucu bulunmuyorsa sonuçları ölümcül olabiliyor.

Yayın Tarihi: 05/03/18 01:56
okuma süresi: 3 dak.
Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Özellikleri Nelerdir?
A- A A+
Elektrik konusu açıldığında akla gelen ilk sorulardan biri hatta kaçak akım olup olmadığıdır sanırım. Bu gibi durumlarda eğer sistemde bir koruyucu bulunmuyorsa sonuçları ölümcül olabiliyor. İşte bu nedenle kaçakakımrölesi adı verilen yardımcı bir cihaz ile sistemi ve kendinizi koruma altına alabilirsiniz.

Tek amacı ve görevi sistemde bulunan veya bulunabilecek elektrik kaçağını kontrol altına almak olan bu röle, devrede olabilecek kaçağı tespit etmek üzere çalışmaktadır. Bu konuda da oldukça iyi işler çıkarmaktadır.

Kaçak Akım Rölesi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Bir elektrik devresinde akım sisteme fazdan girer ve sistemi dolaştıktan sonra nötrden çıkar. Bu sırada eğer sistemde bir kaçak meydana gelirse giren akım ile çıkan akım arasında bir fark meydana gelecektir. İşte ortaya bir fark çıktığında devreyi açarak tehlikeyi önleyen anahtara kaçak akım rölesi adı verilmektedir. Sanırım bu tanımı biraz daha açmamız gerekebilir. Elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar. Yani kısaca giriş ve çıkış işlemi gerçekleşir. Şimdi fazdan giren akım devrede kaçak olmaması halinde nötrden girdiği gibi çıkar. Eğer devrede kaçak varsa da devreden çıkan akım giren akımla eşit olmayacaktır. Yani devrede kaçak ortaya çıkacaktır. Bu nedenle de faz nötr dengesi bozulacaktır. İşte bu noktada kaçak akım rölesi devreye girer ve istenmeyen sonuçları engeller.

Kaçak Akım Rölesi Nasıl Çalışır?

Elektrik devresine akım faz üzerinden giriş yapar. Sistemi dolaştıktan sonra çıkışı da nötr üzerinden verir. Buraya kadar problem yok. Ancak olası bir kaçak durumunda giriş ile çıkış arasında bir fark meydana gelir. İşte bu fark kaçaktır. Bu kaçağı engellemek için kaçak akım rölesi adı verilen ürün kullanılır. Aradaki fark ölçüm transformatörü üzerinde bir manyetik akı meydana getirir. Oluşan bu manyetik akı ise algılama sargısı üzerinde yeni bir akım oluşturacaktır. Oluşan bu akım ise kumanda devresinde yer alan elektromanyetik bobinini harekete geçirirek cihazın kapalı halde bulunan ana kontaklarını açık konuma geçirir ve faz ve nötr iletkenleri ile şebekeyi birbirinden ayırmış olur.

Kaçak akım rölesi üzerinde bir de test butonu bulunur. Bu test butonu ile kısa bir devre yaratarak cihazın çalışıp çalışmadığı test edilebilir. Doğru olarak montajı yapılmış ve enerjiye bağlanmış bir kaçak akım rölesi, kapalı pozisyonda iken test butonuna basıldığında mekanizma harekete geçmeli ve kontakları açılmalıdır. Kaçak akım rölesinin de kurma mandalı aşağı pozisyona düşecektir.

Kaçak akım rölesi hakkında daha fazla bilgi ile fiyat bilgisi almak isterseniz FazTicaret adresini ziyaret edebilirsiniz. :::

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.