ADVERTORİAL
okuma süresi: 3 dak.

CDN ve WordPress'te Kullanımı

CDN ve WordPress'te Kullanımı

Büyük web sitelerinin ayakta kalmaları, güvenlikleri ve hızları için büyük önem taşımaktadır.

Yayın Tarihi: 12/03/18 14:23
okuma süresi: 3 dak.
CDN ve WordPress'te Kullanımı
A- A A+
CDN (Content Delivery Network), web sitelerinde kullanılan resim, javascript ve video gibi statik dosyaları farklı veri merkezleri üzerinden sunan içerik dağıtım kanalıdır. Büyük web sitelerinin ayakta kalmaları, güvenlikleri ve hızları için büyük önem taşımaktadır.

CDN'nin çalışma mantığını şöyle açıklayabiliriz. Örneğin, siteyi ziyaret eden kullanıcı Almanya'da yaşıyor olsun. Kullanıcıya en yakındaki dağıtım kanalı hesaplanır ve Almanya'dan gelen ziyaretçiye Berlin veri merkezi üzerinden dosyalar gönderilir. Aynı şekilde Çin'den istek yapan kullanıcıya Pekin veri merkezinden cevap verilir. Ancak bu işleyiş CDN hizmeti sağlayıcıya göre değişebilir.

Bunların yanında sadece ülke için CDN sağlayıcıları da bulunmaktadır. Yani Ankara'dan gelen kullanıcıya Ankara lokasyonundan, İzmir'den bağlanan kullanıcıya İzmir'den hizmet verilir.

CDN Kullanımın Faydaları

CDN; resim, video gibi statik dosyalara gelen istekleri karşılar ve farklı lokasyonlardan dağıtım yaptığı için web siteleri daha hızlı açılır. Ayrıca CDN hizmet sağlayıcısının veri merkezinde bir sıkıntı olması halinde, istekler diğer veri merkezine yönlendirildiği için web sitelerinin çalışmaları durmaz, sürekli açık kalırlar.

CDN hizmeti, SEO açısından da önemlidir. Hızlı açılan web siteleri arama motorlarında daha üst sıralarda çıkarlar. Eğer web sitesinde çok büyük boyutlu dosyalar kullanılıyorsa, CDN ile web sitesi performansı arttırılabilir.

Ayrıca web site sunucularının farklı ülkelerde konumlandırılabilmesi için oluşacak olan maliyet, CDN hizmet bedelinin yanında oldukça yüksektir.

İnternet siteleri üzerinden iş yapan işletmeler için CDN oldukça önemlidir. Çünkü CDN, siteye ulaşma süresini kısaltır, güven verir ve müşteri memnuniyeti sağlar.

WordPress'te Kullanımı

WordPress performans optimizasyonu W3 Total Cache, CDN desteği sunmaktadır. Ayrıca WordPress'te ücretsiz olan Free CDN eklentisini de denenebilir. CDN, eklentileri ile WordPress sayfa yüklemelerinizi hızlandırır ve performans artışı sağlar. Tüm bunlar SEO açısından da web sitelerine fayda sağlar. Çünkü daha kısa sürede açılan sayfalar, kullanıcıların arama motorlarında yaptıkları aramalarda daha üst sıralarda çıkarlar.

CDN sağlayıcınızı seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Örneğin, CDN'yi WordPress için kullanacaksanız eklentinin CDN ile uyumlu olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. ###

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.