ADVERTORİAL
okuma süresi: 3 dak.

Dünya'da ve Türkiye'de E-Sigara Pazarı

Dünya'da ve Türkiye'de E-Sigara Pazarı

Türkiye, son 15-20 senede tütün hakimiyeti mevzusunda gösterdiği kararlı çalışmaları ile tütün hakimiyetini zorlu bir biçimde uyguluyor.

Yayın Tarihi: 21/03/18 01:24
okuma süresi: 3 dak.
Dünya'da ve Türkiye'de E-Sigara Pazarı
A- A A+

Türkiye, son 15-20 senede tütün hakimiyeti mevzusunda gösterdiği kararlı çalışmaları ile tütün hakimiyetini zorlu bir biçimde uyguluyor.

Tüm dünya ülkeleri arasında MPOWER Monitor, Protect, Offer, Warn, Enforce, Rais kriterlerini had safhada uygulamayı muvaffak olabilen ülke olmuştur. Bu mevzuda Türkiye, bir hayli kere misal ülke olarak gösterilmiş. Öbür ülkelerin yapması gerekenlere liderlik etmiştir.

Alınan onlarca yaptirima karşın; 2012 Küresel Erişkin Tütün Araştırma Raporuna göre, ülkemizde 15 yaş üstü fertlerin %27,2'si tütün ve yan ürünleri kullanıcısıdır. Oran istenilen seviyede değil ama yaşama geçirilen yeni yaptırımlar ile tütün tüketiminin eksilmesi beklenmektedir.

Dünya üzerinde, e-sigarayı destekleme kampanyası muhtelif usullerle hala devam etmektedir. Tıpkı 1950 ve 1960'lardaki sigara reklamları gibi televizyon, radyo, internet, mecmualar ve her türlü reklam taşıtlarında e-sigara reklamları yer almakta ve cemiyet e-sigaranın hasarsız olduğu mevzusunda yönlendirilmeye çalışılmaktadır.

Türkiye'de elektronik sigara legal satışı bulunmamaktadır. Bununla beraber, internet aracılığıyla mahsulün satışını yapan etkin siteler bulunmaktadır. Sitelerin %91'inde 18 yaş ihtarı bulunmamakta, %51'inde tehlikesiz olduğu, %56'sında sigara vazgeçtirme iddiası, %26'sında "sigara vazgeçtirir" sloganı vardır. Sitelerin %20'si mahsullerin bereketi mevzusunda milli veya beynelmilel sıhhat müesseselerine atıf yapmıştır.

Bazı ülkeler beklenilenin bütün tersi tavır da sergileyebiliyor. Özellikle Birleşik Kraliyet, e-sigarayı destekleyerek öbür ülkelerden ayrı düşmektedir. İngiliz Millet Sıhhati 2015 raporunda elektronik sigaranın rehabilitasyon edici ispatlarına değinmiştir. Özellikle e-sigara olarak adlandırılan bu mahsulü desteklemeyi ilke olarak özümsemiş gidişatta.

Tüm bunların neticeyi olarak, son bir sene içerisinde hem erişkinlerde hem de çocuklarda e-sigara kullanımı 2 kat çoğalmıştır. Unutmamak gerekir ki; Yaşamı süresince günde tek 1 sigara içen bir tüketicinin hastalanması hiç içmeyen gruba göre %64 daha fazladır.

E-Sigara İçeriği

Bu ürünlerin kapsadığı maddeler; nikotin, propilen glikol, e-likit,tütün esansı, gliserin, organik asit, sitrik asit, içki, su, öbür katkı maddeleri biçiminde. İçeriğinde nane, çikolata gibi aromalara da yer verilmektedir. Mahsulün kapsadığı nikotin ölçüyü her soluk için 0,1-30 ?g arasında değişebilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, çocukların ve gençlerin alakasını eksiltmek için e-sigaraya mentol dışında aroma konması yasaklanmıstır. :::

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.