ADVERTORİAL
okuma süresi: 7 dak.

Amerika'da şirket kurmak

Amerika'da şirket kurmak

Türkiye'deki ticaretinizi Amerika'ya taşımak istiyorsanız, Amazon, Etsy ve Ebay gibi büyük online mağazalarda satış yapmayı planlıyorsanız ya da Amerika Birleşik Devletleri'nde yatırımcı vizesine başvuruda bulunarak bu ülkede yaşamak istiyorsanız, bu haberimiz sizi ilgilendiriyor.

Yayın Tarihi: 03/07/18 01:39
okuma süresi: 7 dak.
Amerika'da şirket kurmak
A- A A+
Türkiye'deki ticaretinizi Amerika'ya taşımak istiyorsanız, Amazon, Etsy ve Ebay gibi büyük online mağazalarda satış yapmayı planlıyorsanız ya da Amerika Birleşik Devletleri'nde yatırımcı vizesine başvuruda bulunarak bu ülkede yaşamak istiyorsanız, bu haberimiz sizi ilgilendiriyor.

Amerika'da herkes şirket kurabilir mi?

Amerika'da limited veya anonim şirket kurmak için ABD vatandaşı olmak ya da ABD'de oturma iznine sahip olmak, gerekli değildir. Dünyanın neresinde olursanız olun, ABD'de şirket kurabilirsiniz. ABD'de şirket sahibi olan kişilerin çok büyük bir kısmı ABD vatandaşı değildir ve ABD'de yaşamamaktadırlar.

Aynı zamanda, ABD'nin istediğiniz eyaletinde şirket sahibi olabilirsiniz. Bir ABD vatandaşı ile yabancı arasında şirket kurma ile ilgili özel bir fark yoktur. Amerikan vatandaşı olmayan kişilerden ekstra ücret talep edilmemektedir. Sadece şirket kurma prosedürlerinde bir takım farklar bulunmaktadır.

ABD Vatandaşı Olmadan ABD'de Şirket Kurmanın Adımları

1. Şirketi kuracağınız eyaleti belirlemek

Amerika'da her eyalette farklı hukuki uygulamalar ve vergi düzenlemeleri olduğu için şirketi nerede kuracağınız önem arz etmektedir. Bu konuda size yardımcı olacak danışmanlık şirketleri bulunmaktadır.

Amerika'da yaşama ihtimaliniz varsa, en doğru tercih, şirketi ikamet edeceğiniz eyalette açmaktır. İşleriniz sebebiyle almanız gereken izinler olursa bu size kolaylık sağlayacaktır. Ancak şirketi ABD dışından yönetmeyi düşünüyorsanız, en fazla vergi avantajı sağlayan eyaleti seçebilirsiniz. Sunduğu imkânlarla öne çıkan eyaletler arasında Delaware, Florida, Nevada ve Wyoming sayılabilir.

2. Şirket Türünün belirlenmesi

Amerika'da aksi belirtilmedikçe en çok iki şirket türünün kurulumu yapılmaktadır: LLC ve Corporation. LLC ülkemizdeki adıyla Limited şirkettir. Corporation ise ülkemizde anonim şirket olarak isimlendirilmektedir. Corporation şirket türü ile LLC şirket türü arasındaki en bariz fark; Corporation'da çifte vergilendirme; yani kurumlar vergisi ve bireysel vergi beyanı bulunmaktadır. LLC şirket türünde ise tek vergilendirme bulunur. Sonraki yıllarda borsaya açılmayı düşünmüyorsanız LLC tercih etmelisiniz.

3. Şirket İsmi Seçmek

Bu ismi daha sonra şirket açmayı düşündüğünüz eyaletin "Division of Corporations" bölümüne kaydettireceksiniz. Şirketiniz için seçeceğiniz isim başka bir şirketin ismiyle aynı olmamak ve hatta çok benzer de olmamak zorundadır. Ayrıca, şirketinizin türü "limited" ise sonuna "LLC" eklemeniz, "Corporation" ise sonuna "INC" eklemeniz gerekmektedir.

4. Yasal Temsilci "Registered Agent" Belirlemek

Bir eyalette kurulu her bir şirketin çalıştığı "yetkili temsilcisi" olması gerekmektedir. "Registered Agent"lar şirketleri eyaletler ile bağlayan kurumlardır. Eyaletin düzenlemelerini güncel olarak şirket sahiplerine iletmekle ve önemli tarihlerin bildirimi ile mükelleftir. Şirket sahipleri ise kendilerinin sağladıkları iletişim bilgilerinin doğrulu ile mükelleftir. Yasal temsilcinizi, bu hizmeti sunan yetkili firmalar arasından işin başında belirlemeniz gerekir; zira yasal temsilcinizin kim olduğunu bilgisi sizden talep edilecektir.

5. Şirket için Kuruluş Belgesi Düzenlemek

Anomim şirketler (corporations) için "Certificate of Incorporation"; limited şirketler (LLC) içinse "Certificate of Organization" düzenlemeniz gerekmektedir. İsimleri farklı olsa da özünde her iki belge de şirketinizin iç tüzüğü niteliğinde olan ve şirketin işleyişi ile; şirketteki söz sahibi kişilerin pay oranları ile rolleri hakkında bilgi vermektedir. Bu belgeyi ABD'deki ilgili eyaletin Şirketler Dairesi'ne posta ya da faks yoluyla iletebilirsiniz. Ya da bu işlemi danışman şirketiniz sizin adınıza tamamlayabilir.

Amerika'da Şirketinizin Kurulumundan Sonra Yapılması Gerekenler

1. EIN (Emloyer Identification Number)?—?Şirket Vergi Kimlik Numarası

Amerika'da şirketiniz var ise faaliyete geçebilmesi için EIN numarası almanız şarttır. Şirket banka hesabı açılışı için de bu çok gerekli bir numaradır.

2. Amerika'da Adres

Amerika'daki şirketlerin Amerika içerisinde posta kabul edebileceği bir adrese muhakkak ihtiyacı olur. Şirkete gelen postaların taranıp dijital olarak iletilmesi ve ücret karşılığı kargo edilmesini kapsayan basit bir servisten faydalanabilirsiniz. Ya da sanal ofis hizmetini tercih edebilirsiniz. Sanal ofis size özel tayin edilen bir adrestir. Size ait bir posta kutusu adresidir. Zorunlu değildir, ama ticari lisans almanız gerekiyorsa bu hizmeti kullanmalısınız.

3. ITIN (Individual Taxpayer identification Number)- Bireysel Mükellefiyet Vergi Kimlik Numarası

ITIN numarası, Amerika içerisinden bir şekilde gelir elde etmiş bireyleri vergisel olarak tanımlayabilmek adına IRS tarafından tanımlanabilen bir numaradır.

4. Amerika'da Şirket Banka Hesabı Açtırmak

Amerika'da şirket banka hesabınızın açılımının yapılması için evraklarınızın eksiksiz olması gerekmektedir. Özellikle şirket kurulumu sonrasındaki işletim sözleşmesi ve toplantı tutanaklarınızın bulunması gerekiyor. Şirket banka hesabı açabilmeniz için Amerika içerisinden sizin kullanımınıza özel olarak izin verilmiş bir adresiniz yok ise bir sanal ofisin bulunması gerekmektedir. Eğer Amerika'da şirket banka hesabınızı Amerika'ya ziyaret ederek gerçekleştiremeyecekseniz bu hizmeti uzaktan alabileceğiniz muhasebe firmaları bulabilirsiniz.

Amerika'da şirket kurmak fikri sizin için de cazipse bu konuda size yardımcı olabilecek amerikadasirket.com ile iletişime geçebilirsiniz. :::

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.