ADVERTORİAL
okuma süresi: 3 dak.

Sağlam Dokunmuş Kumaşlar Hakkında

Sağlam Dokunmuş Kumaşlar Hakkında

<strong>Dokuma işlemi</strong> belli standartlar içerisinde iki iplikçiğin dik açı yapacak şekilde çaprazlanmasından oluşmaktadır. Meydana gelen bu iplikçiklerin çaprazlanmasına örgü veya doku adı verilmektedir.

Yayın Tarihi: 16/07/18 01:04
okuma süresi: 3 dak.
Sağlam Dokunmuş Kumaşlar Hakkında
A- A A+

Dokuma Kumaşlar Nedir ?

Dokuma işlemi belli standartlar içerisinde iki iplikçiğin dik açı yapacak şekilde çaprazlanmasından oluşmaktadır. Meydana gelen bu iplikçiklerin çaprazlanmasına örgü veya doku adı verilmektedir. Dokumada ki çözgü ipliklerinin birbirlerine paralel olacak şekilde belli bir sayıda yan yana bulunmaları gerekmektedir. Yapıldığı yöne doğru ilerleyen dokuma atkı iplikçiklerinin geçirilmesi ve kumaşa dahil olmasıyla tekrar eden temel işlemlerden birisidir. Bütün bunlar göz önüne alındığında dokuma işleminde temel olarak 3 adım bulunmaktadır. Bunlar ağızlığın açılması, atkıların atılması ve tefenin atkısının kumaşa eklenmesidir. Dokunma işlemi yapılırken öncelikle ağızlığın açılması gerekmektedir. Açılmış olan her ağızlığın içerisinden atkı ipliklerinin üstünde ve altında olması gereken çözgü ipliklerin belirlenmesi için bir çok farklı sistemler geliştirilmektedir. Ağızlıkların açılmasından sonra atkı iplikçikleri ağızlıkların içerisinden kanca, su jeti, hava jeti, mekikçik ve mekik gibi yöntemler kullanılarak geçirilmektedir. Genellikle masura veya bobinden çekilerek kaydedilmektedir. Atkılar atıldıktan sonra ağızlıklar kapanır ve tarak, tefe vurma hareketleriyle atkının kumaşa dahil edilmesi sağlanmaktadır. Sonrasında çözgü iplikleri ve atkı tutulur ve sabitlenmiş olur. Böylelikle dokuma kumaşlar oluşturulmuş olur.

Sağlam Dokunmuş Kumaş Çeşitleri

Günümüzde farklı alanlarda sağlam ve sık sokunmuş kumaşlar bulunmaktadır. Kullanım ihtiyacına göre kumaş çeşitleri değişmektedir. Kruvaze dokunmuş kumaşlar arasında yer alan kutil kumaş çeşidi sık olarak tercih edilmektedir. Kutil sık olarak dokunmuş sağlam kumaşlar arasında yer almaktadır. Bu kumaş tipi bazen farklı renklerde çubuklu olarak veya düz olarak dokunulmaktadır. Bu kumaşa kumlu görünüş vermek için öncelikli olarak buharlaşma işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Sonra aprelenmektir. Kutil sağlam dokunmuş kumaşlar genel olarak pamuktan imal edilmektedir. Ancak karışık ketenle dokunmuş olan kutiller de mevcuttur. Bunlar genel olarak yastık örtüsü, minder, çadır, perde, elbise ve istor yapılmasında kullanılmaktadır. Bir diğer sağlam dokunmuş kumaş çeşidi olan branda bezleri çadır, tente, kayış ve yelken yapımında kullanılmaktadır. Diğer bir adı çadır bezidir. Ağır gramajlı ve çok sağlam bir kumaş çeşididir. Genelde panama örgüsü veya bezayağı örgüsü kullanılarak katlı kalın iplikçilerle dokunmaktadır. Kaliteli dokunmuş kumaş üreten firmalar arasında Ledtext önde gelmektedir. İstanbul İkitelli'de şubesi bulunan firma müşteri memnuniyetini göz önünde tutmaktadır. Dokuma kumaşlar ile ilgili bilgi almak için https://ledtexwebbing.com/sitesini ziyaret edebilirsiniz. ???

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.