Sondakika RadyoKIBRIS.com, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katılın, tüm yeniliklerden haberdar olun !!! RadyoKIBRIS.com CANLI YAYINDA !!! Dinlemek için TIKLAYINIZ >> Kıbrıs Postası, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katilin !!! Last Digital - 444 0 100 - Yenikent, Lefkoşa Özge Taşker - Healthy Life - Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi - 22 92 286 - Marmara Bölgesi, Lefkoşa Alo Vitae - Vitae Veteriner Kliniği ücretsiz danışma hattı: 22 40 953 - Yenikent - Lefkoşa
kibris cyprus news haber kibris cyprus news haber
6 Ocak 2009, Salı

Radyo KIBRIS

 | Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
Sondakika Soyer: Erken seçim 19 Nisan 2009'da Talat: İki konuda yakınlaşma sağladık Liderler buluşması tamamlandı Anastasiades: ''Takvimler reddedilmemeli'' Avcı: Eskiler korkuya kapıldı Stefanu:''Hakemliğe hayır'' Nami:2009 çözüm için fırsattır

  ARŞİV
   

 RÖPORTAJ
MEHMET EZİÇ: DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI
2008 yılında yılın girişimcisi seçilen Eziç İşletmeleri Sahibi Mehmet Eziç’le kendisini, yaptığı yatırımları, ü...

 ÇOK OKUNANLAR
Erken seçim 19 Nisan 2009'da
 
Ekenoğlu'nun istifasını istedi
 
Yeni Büyükelçi Şakir Fakılı
 
Liderlerden ortak açıklama
 
İşadamı Özmen'den açıklama geldi
 
''Al Capone'' yakalandı
 
Hristofias görüşmeden memnun
 
Babacan-El Muallim basın toplantısı
 
Liderler DİKO'yu kızdırdı
 
Yolsuzluklara 'Dur' demeliyiz
 
İngiltere'de yeni yıl rezaleti
 
2009 için ya hep ya hiç yılı olacak
 
Seksi olmayı, bana bakılmasını seviyorum
 
İsrail'e 'Yasak Silah' Suçlaması
 
Otobüste tercih edilen yer, kişiliği ele veriyor
 

 YORUMLANANLAR
Beşparmak grubu gelişmelerden endişeli [7]
 
'Paketi kabulle tanıma olmaz' [1]
 
Avcı:Eskiler korkuya kapıldı [5]
 
İki konuda yakınlaşma sağladık [1]
 
Erken seçim 19 Nisan 2009'da [12]
 
Yeni Büyükelçi Şakir Fakılı [1]
 
Radar Reşat'tan ekonomik kriz yorumu [2]
 
Avcı muhalefete yüklendi [2]
 
''Takvimler reddedilmemeli'' [2]
 
Nami:2009 çözüm için fırsat [5]
 
Liderler yeniden görüşüyor [1]
 
Eroğlu hükümeti eleştirdi [8]
 
DP meclise mi dönüyor? [1]
 
25 milyonun KKTC talihlisi belli [4]
 
Otopark düzenlemesi güzel ama.. [2]
 

2009 Yılına Girerken (1)
Rauf R. DENKTAŞ
Avrupalı Ortaklarımız
Prof.Dr.Ata ATUN
Herşey liderlere bağlı
Mete TÜMERKAN
Cek....Cak....
Erdinç GÜNDÜZ
Hade hayırlısı olsun...
Hasan HASTÜRER
AB başkentleri sonuçtan memnun
Ozan CEYHUN

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   26 Şubat 2008, Salı Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

AKEL adayı Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs Sorunu’nu “çözümsüzleştirerek tek taraflı çözmek isteyen” Tasos Papadopulos’un partisi DİKO’nun yoğun desteği ile seçimi kazanması AB başkentlerini ürkütmemekte. Hatta DİKO Genel Merkezi’nde seçim sonucunun bir “zafer” olarak kutlanması bile AB başkentlerinin kurmaylarını rahatsız etmemekte. Her ne kadar DİKO iktidarda kaldıysa da sembollerin çok önemli bir rol oynadığı politika kurallarına  göre “dinazör” kaybetti ve “kral öldü yaşasın kral” mantığıyla “eski de olsa yeni bir isim” iktidara geldi.

Romantik solcular sanırım Dimitris Hristofyas’ın zaferini kutlayanlar arasında “orak çekiçli” tişörtler giymiş gençlerin arasında “Ernesto Che Guevara” resimli tişörtleri gördüklerinde heyecanlanmışlardır. İtiraf edeyim iki oğlundan birinin ikinci adı “Che” olan ben de bu sahneleri her seferinde heyecanla izleyenlerdenim. Solcu bir adayın seçim kazanması her zaman güzel bir olaydır eğer kendinizi solcu olarak tanımlıyorsanız.

Ancak yine tüm solcuların kimi zaman “faşist” diye tanımladıkları bir partinin ve liderinin çoşkulu desteğiyle seçilen “solcu” kendisinden beklenen “politikayı nasıl uygulayabilir?” sorusunun cevabını ben de merak etmekteyim. Sol’un kaderidir. İktidara geldiği ülkelerde “milliyetçilerden daha milliyetçi olduğunu” kanıtlama ihtiyacı duyar hep. Çünkü en büyük baskıyı bu konuda alır.

AB başkentlerindeki kurmayların benim dile getirdiğim “romantik sol sorunları” olduğunu sanmıyorum. Onlar reel politika gereği konuya tamamen pragmatik bakmaktalar. Kıbrıs Sorunu ve özellikle Tasos Papadopulos onları bezdirmişti. Eski Alman Şansölyesi Gerhard Schröder bunu açıkca söylemişti. Papadopulos’un “kendilerini kandırmış olduğuna” inanıyor ve bu nedenle hükümet yıllarından bahsederken bu konuyu kızgınlıkla dile getiriyordu. Hatta Kuzey Kıbrıs Ziyareti’nin belki de onun açısından en şahsi ve de  kimbilir belki de ona en keyif veren yanı Papadopulos’u kızdırmaktı. Aynı duygulara sahip olduğundan eminim diyebileceğim Günter Verheugen’de seçim sonuçlarını keyifle izlemiştir.

AB başkentlerinin sosyal demokrat politikacıları kendilerine yakın bir liderin iktidara gelmesinden hoşnutlar. Avrupa Parlamentosu’nda sosyalistler (sosyal demokratlar), radikal solcular, yeşiller ve liberaller Dimitris Hristofyas’ın başkanlığını hem sevindirici hem de rahatlatıcı bir gelişme olarak değerlendirmekteler.

İşte bu koşullarda geçmişte “aynı çatı altında yoldaş oldukları” bilinen AKEL ve CTP’den ancak özellikle CTP’den çok şey beklenmekte Brüksel’de, Berlin’de, Londra’da ya da Stockhlm’de. Hatta Hristofyas’ın “belki de hak etmediği kadar” ona sunulan bir güven avantajı ile Kuzey Kıbrıs açısından zor bir muhatab olma durumu bile söz konusu olacağa benziyor. Bu durum da “Kuzey Kıbrıslı Türkler’in çıkarlarının” savunulmasını zorlaştırabilir. AB başkentlerinin sorunu değil Kıbrıslı Türkler’in kendi açılarından “olmazsa olmaz çizgileri”. İşte bu noktada KKTC tarafı önümüzdeki dönemde çok zorlanacağa benziyor!  

   1484 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

  Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazıları Yazarın tüm yazılarını görüntüle  
  05 Ocak 2009, Pazartesi   Kıbrıs'tan insan manzaraları
  29 Aralık 2008, Pazartesi   Eda'nın yılbaşı hediyesi
  23 Aralık 2008, Salı   'Sen Padişah mısın?' diyene bak!
  20 Aralık 2008, Cumartesi   Formun Üstü Delikanlı Emniyet Müdürü
  15 Aralık 2008, Pazartesi   Pardon, Al Capone Türk mü acaba?
  08 Aralık 2008, Pazartesi   Berlin ile Brüksel arasında ekmek savaşı
  05 Aralık 2008, Cuma   68 yaşında genç bir başkan: Franz Müntefering
  02 Aralık 2008, Salı   Alman Spiegel Dergisi'nde Soyer: 'Kıbrıs yarası artık kapanmalı!'
  01 Aralık 2008, Pazartesi   Almanya'daki Türkiye kökenli iş adamları
  28 Kasım 2008, Cuma   Berlin, Bangkok, Kuala Lumpur, Bombay, Gross Gerau ve bir yerlerde Lefkoşa


 
  Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
© 2000 - 2008 KIBRIS POSTASI - Version 2.1 | ¤° o O
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: haber@kibrispostasi.com
Kıbrıs Postası
Anadolu Ajansı Abonesidir. 
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dýþarýya link Last Digital

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kıbrıs Postası harici linklerin sorumluluğunu almaz.