Sondakika Kıbrıs Postası, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katilin !!! Özge Taşker - Healthy Life - Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi - 22 92 286 - Marmara Bölgesi, Lefkoşa Siz halen internet alan adınızı almadınız mı? Alan adı alana, 1 yıl hosting BEDAVA - 444 0 100 - Yenikent, Lefkoşa Alo Vitae - Vitae Veteriner Kliniği ücretsiz danışma hattı: 22 40 953 - Yenikent - Lefkoşa
kibris cyprus news haber kibris cyprus news haber
12 Ekim 2008, Pazar Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
Sondakika Liderler yarın yeniden görüşecekler Nami:Konfederasyon istemiyoruz Stefanu: Hristofias'ın başka işleri de var Tatar:Halka zarar veriyorlar Korineum'da Golf keyfi başkadır

  ARŞİV
   

 RÖPORTAJ
YAGA DİREKTÖRÜ AYŞE DÖNMEZER: ÖZEL SEKTÖR ACI İÇİNDE

DÖNMEZER: EKONOMİ VE EKONOMİ YÖNETİMİ AÇISINDAN ÇÖZÜME HAZIR DEĞİLİZ.
Kıbrıs konusunda kapsamlı müzakereler devam ed...

 ÇOK OKUNANLAR
Türkiye 2- Bosna Hersek 1
 
Sabah Seksinin Artıları ve Eksileri
 
Türkiye önemli adımlar attı
 
Kıbrıs'ta bölünmüşlük bitmeli
 
Bizde sözü tutanlar var
 
Canver’den Matsakis’e ders
 
Çözüm düne göre mümkün
 
Babamı öldüreni bilmek isterim
 
Uzun komik olmasın!
 
Babacan'dan destek çağrısı
 
Konfederasyon istemiyoruz
 
'Başka işlerimiz de var'
 
Gül destek arıyor
 
Yarın yeniden görüşecekler
 
Arogones'e büyük tepki
 

 YORUMLANANLAR
"Genel Başkanlığa adayım" [3]
 
DAÜ'de yeni akademik yıl [1]
 
Trafik bir can daha aldı [1]
 
YDÜ Tıp Fakültesi başladı [1]
 
'Elders'in gelişini yorumladı [2]
 
Rumlar memnun değil [2]
 
AKPM kararı adaletli [2]
 
Talat Cumhurbaşkanı olarak davet edilmelidir [1]
 
Barış ve huzur getirsin [1]
 
Bayramınız kutlu olsun [1]
 
Yahudi lobisiyle görüştü [1]
 
Şener'den müthiş açıklamalar [1]
 
KTHY uçaklarına el konabilir [1]
 
Annan raporu uygulansın [1]
 
Kıbrıs meselesi aşılmalı [1]
 

Kiliseler ve Camiler
Rauf R. DENKTAŞ
BM’nin Müzakerelere Baskısı Başladı
Prof.Dr.Ata ATUN
KKTC’den uçmak
Mete TÜMERKAN
Unutmadan, sesimiz kısılmadan....
Hasan HASTÜRER
Bu gidiş son derece tehlikelidir
İsmet KOTAK

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   25 Nisan 2008, Cuma Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Ankara’daki haberlere gelmeden yaşanna acı gidişi işaret etmek şsterim. Meclis devre dışı bırakıldı.Kıbrıs konusunda yapılmakta olan görüşmeler için ne Cumhurbaşkanı,ne de Hükümet Meclisten yetki almadı.Ortada “Ulusal Konsey” yapısı da yok.Cumhurbaşkanı kapalı kapılar arkjaısnda karra almakta, Komiteler kurmakta,yetkile rvermekte,hatta ana poltikayı bir o yana bir bu yana savuran açıklamlara yapmaktadır.

Cumhurbaşkanı adına harejet eden üstrüne üstlük milletyvekili de olan Özdil Nami ise basna göre çam devişrmeyti sürdürüyor.İlkin “Komitelerde alınan karraların,sonuçta imzalanacak bir anlaşmayı beklemeden uygulanacağını” açıkladı. Bu aklı ona kim verd,i? Ya da buna yetkili midir? Bir Ulusun  kaderini işlgilendişren “Kıbrıs sorunu” gibi bir davada tek baişşına tek ayak üsütnde yağpılan bu açıokllamlaraınb zarar vermket olduğunu yazdım ve yuinelişyorum.

Nitekim Özdil Nami’nin bu açıklamlaısn karşıslık Sayın Erçakıca, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü olarak şunlaır açöılamak durumunda kaldı: “Çalışma Grupları ile Teknşik Komitelerde görevli kişiler Cumhuyrbşaknaını temsil etymeketydişrler.Yaptıkalır çalışmalar,aldıkalır kararlar da Sayın Cumhyurbaşkanının  on ayına tabidir.Bu arkadaşlkar bu çaslışmalara Cumhurbaşaknının onayını almnış olduğu hususları Türtk tarafaının görüşü olarak iletecekleridr”.Ve de bütüklüklü antlaşma olmadan ujygulamnya geçilmeyeceği açıklan dı.

Ben de soruyorum: Oldu mu? Nami onca yükü yüğklenecek kişi midir? Öyle ise yaptığı açılklamanın arkaısnda nedfen duurlmadı? Buna ytekili değilse niye parça anlaşmaya destek verdi ve yıollardan beri hasssiıuyet gösterilken “Bütüklüklü antlaşamyı” bi,r yana itti?

Bu noktadan non ra Özdil Nami, bu kez “Rumlaırn Annan Plânında endişe duyduğu başlıkları yeniden müzakereye hazırız” dedi.Bu bize Referandumdan sonra Rumaölrın ezikliğini giderlkem işçin Washington’dan yapğılan aöılklamaıt anımsdattı.ABD yetkilileri dönüp Türk tarfaaına” Siz de Rumlaırn istekleirne yanaşarak bu krisiz çözânında endişe duyduğu başlıkları yeniden müzakereye hazırız” dedi.Bu bize Referandumdan sonra Rumaölrın ezikliğini giderlkem işçin Washington’dan yapğılan aöılklamaıt anımsdattı.ABD yetkilileri dönüp Türk tarfaaına” Siz de Rumlaırn istekleirne yanaşarak bu krisiz çözsiniz” demişlerdi. İşte şimid Nami b u açılımı yjapmaktadır.Bu tarihgi hatadır,yıkımdır.Ben de sopruyorum, Erçalkıca’nın koyduğu kurala bakartak Nami Cumhurbaşkanındfan iizn alarak mı bu aöçıllalkmnau ytaptı? İzin almışsa daha da büyük feşlaket dfemktir. Şimdi de Annan Plkanında verilen onca ödüne Rumların istekleirne katmerli ekleme mi yapılacaktır? Bunun sonu “Enosis’tir” Nami veya ona bu yetkiyi
V erenler bunu biliyorlar mı?
      &&&
Rum tarafına gelelim.Eum Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu,çok net olarak “Kıbrtıs Cumhnuriyeti’nin süreceğini” ve de “Garantgilerin kaldıırlmaıs gerektiğini” kkoşul olarak önüömüze koydu.Annan Planını  da kendilerinin “Yok” saydıklalırnı  vurguladı.

Buna bakarak masadanb kalkmayacağını açıukllayan KKTC Cumhurbaşkanı ne yapacaktır? Oturup bakir doğumu reddedip Rum Cumhuriyeti’ne yama olunmaısnı ve “Federal Kıbrıs Cumhutiyeti’ne” Anayasada bazı değişiklikle ryapıulartak geçişlmesini mi kanbul edecektir? B u da yetmnediğine göre,”Granatişlerin reddedilmesi” için Cyumhurbalnaı Talat onay mı vererek masada kalcaktır? Ya da ölü olduğunu bizim  kabul ettiğimiz Annan Planınıyaşadığını söyleyerk havanbda su mu dövecektir?

KKTC Cumhurbaşkanı Talat konumunu, Anklara’da ASAM’da(Avrasya Stratejik Araştırmalar Merekezinde)  son derece ilginç dinleyici   ve tartışma grubuna yaptığı açıklamalarla ortaya koydu. Kıbrıs’ta yıl sonunda çözüm olmazsa istifayı gündeme getiren Talat,  Ankara’da çözüm konuusnda  umut yüklü olduğunu söyledi. İşte o izlenimlerden bir bölüm: 

“KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Ankara’da, “Avrasya Stratejik Araştırmalar Vakfı\\\'nda (ASAM)”, iki buçuk saate yakın Ada\\\'daki sorunun çözüm için atılan adımlardan söz etti... KKTC Cumhurbaşkanı, hem konuşması sırasında, hem de sorulara yanıt verirken \\\"çözüm bulunacağından umutluyum\\\" cümlesini kullandı. Kıbrıs Rum tarafında  “Papadapulos gibi çözümü tıkayan değil, çözüm arayan bir liderin olduğunu” vurgulayarak, Hristofyas’a övgü tuttu.. Yeni Rum  Lideri  Hıristofyas ın olumlu yaklaşımlarını anlattı. Çözümün yöntemi üzerinde bir anlaşma sağlanamadığını ancak, Papadapulos döneminin aksine komitelerin ilk kez çalışmaya başladığını vurguladı. Hatta, dün ikinci görüşmenin de tamamlandığını bildirdi.  Bunu \\\"Her şeyin güllük gülistanlık olduğunu da söyleyemem\\\" cümlesini sık sık  dile getirdi. Çözümün bulunacağını söylemek için erken olduğunu söyledi. Hedefini, \\\"Haziran ayı sonuna kadar müzakereleri başlatmak\\\" diye açıkladı. iki kurucu devletin, iki halkın eşitliğine dayalı yeni bir ortaklık devletinin, \\\"Bakir Doğum (Virgin Birth)\\\" yoluyla ortaya çıkması gerektiğini vurguladı.

Hristofyas\\\'in ileri sürdüğü gibi  Kıbrıs(Rum) Devleti\\\'nin federasyona dönüşmesiyle yeni devletin oluşmasını kabul edemeyeceklerini bildirdi. Yeni doğum yoluyla yeni devletin doğması gerektiğini belirtip ekledi: \\\"Dilerim başarılı oluruz. Eğer olursak Kıbrıs\\\'taki kaygılan da, Türkiye\\\'nin AB sürecinin önündeki engeli de ortadan kaldırmış oluruz...

Ne değişti? Talat bunlan söylerken , KKTC Cumhurbaşkanı\\\'nın umudunun aksine, yıllardır Kıbns konusuyla uğraşmış,  büyükelçilerin sorulan umutsuzluk doluydu.  Tam tersine sürecin işin içinden çıkılmaz noktaya gideceğinden söz edildi. 2012\\\'de ne olacak? Talat, \\\"Güney\\\'de bir değişim havası görüyorum\\\" dese de, bu umutsuzluk havasına bazen kendisi de yelken açmak zorunda kaldı: \\\"Güneyde başlayan bu değişim çözüm için yetecek mi, bunu ben de bilmiyorum. Sözlerim sizleri yanıltmasın, belki bu sözlerim birkaç ay sonra geçersiz de olabilir...\\\"

Talat\\\'ın en dikkat çeken sözü ise \\\"Rum kesimi 2012 yılında AB Dönem Başkanı olduğunda Türkiye ne yapacak?\\\" sorusuna verdiği şu yanıttı: \\\"Eğer 2012\\\'ye kadar sorun çözülmezse zaten çözüm mümkün değil demektir... Hıristofyas, \\\"2008 sonuna kadar çözüm olmaz ama çözümü de fazla uzatmayalım\\\' diyor. Ben de kendisine \\\'Ya sorunu çözeceğiz, ya da bölünmeyi imzalayacağız\\\' dedim...\\\" Talat\\\'ın da dün vurguladığı gibi Kıbns\\\'ta sorunun çözümü için iki liderin başlattığı diyalogun son şans olduğunu herkes kabul ediyordu.

   358 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

  Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazıları Yazarın tüm yazılarını görüntüle  
  11 Ekim 2008, Cumartesi   PAZARLIK: “Dünya’nın tavanı çatırdıyor”
  10 Ekim 2008, Cuma   Rum-Yunan lobisinin oyunu
  08 Ekim 2008, Çarşamba   Dıştan baskı, içte ödünleri zorlar
  06 Ekim 2008, Pazartesi   Topunuza lânet !
  05 Ekim 2008, Pazar   Önemli olan ne?Tadı bozuk pilâvı yemek mi?
  04 Ekim 2008, Cumartesi   Önemli olan ne?Tadı bozuk pilâvı yemek mi?
  03 Ekim 2008, Cuma   Bu Avrupa’dan mı adalet dileniyorsunuz?
  02 Ekim 2008, Perşembe   Göçmen akını karşısında…
  29 Eylül 2008, Pazartesi   Her bayram mutluluk verir ama bir yerde de acı da vardır
  28 Eylül 2008, Pazar   Bu haber beni üzdü


 
  Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
© 2000 - 2008 KIBRIS POSTASI
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: haber@kibrispostasi.com
Kıbrıs Postası
Anadolu Ajansı Abonesidir. 
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dýþarýya link Last Digital

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kıbrıs Postası harici linklerin sorumluluğunu almaz.