Zeki vekil

Yayın Tarihi: 03/04/14 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Kendime verdiğim bir söz var. Kıbrıs'la ilgili siyasi içerikli köşe yazısı yazmayacağım diye. Ama gel gör ki zaman zaman bu sözü tutmak mümkün olmuyor. Ne kadar uğraşsam izin vermiyorlar. İşte yine bu günlerde Londra'da bulunan KKTC Meclis heyeti ziyareti beni bilgisayarımın başına oturup uzun zamandır yazamadığım köşe yazılarıma tekrar başlamama sebeb oldu. Çok da iyi oldu aslında.

Evet, Meclis Başkanı sayın Dr. Sibel Siber başkanlığında kabarık bir heyet "temaslarda bulunmak üzere" şu an Londra'da. E, tabi imamı bulmuşken nikahı kıyalım misali heyet üyeleri Londra'da yaşayan Kıbrıs'lı Türklerle de biraraya gelmek istedi. Dostlar mecliste görsün misali! Tıpkı geçmişte İskoçya'ya parkları görmeye gelen ve akıllarına gelmişken bizleri en çok ilgilendiren askerlik sorunu üzerine toplum kuruluşları ile alelacele bir sohbet toplantısı düzenleyen heyet gibi.

Hem de biliyor musunuz heyetimiz halk ile hangi mekanda buluştu? Halkı ile buluşmak isteyenler için en uygunsuz mekanda. KKTC Londra Temsilciliği ofisinde. Kokteylde. Bir kokteyl esnasında halk bu vekillerle nasıl etkili bir iletişim kurabilir? Kuramaz tabii. Demek ki niyet bu değildi. Bir haftalık bir ziyaret için Londra'da bulunan ve en azından Meclisdeki partileri temsil eden vekillerin katıldığı bir heyet, nasıl halk ile bir açık oturum, bir kitle toplantısı düzenlemeyi gözardı edebilr? Sorarım size. Heyetin ne gibi temaslar yapacağını bilmiyorum. Pek de ilgimi çekmez doğrusu. Beni ilgilendiren İngiltere'de yaşayan toplumumuzun sorunlarına yıllardır bulunamayan çözümler üretmek için ne gibi çalışmalar yapmayı düşündükleridir. Sosyal medyada kokteyli yansıtan fotograflara baktım. Hep aynı yüzler. "Halk" neredeydi?

Sayın Şener Elçil Londra'da geçen yıl yaptığı bir konuşmada "eskiden şimdiki meclis binasında sigara sararlardı. Şimdi da bizi sararlar" demişti. Ne doğru demişti. Gelen, giden siyasetçiler bu sözlerin doğruluğunu ne iyi kanıtlıyorlar. Bunun bir örneğini akşamki Kıbrıs Genç TV Londra Gündem programına konuk edilen genç TDP milletvekili Zeki Çeler'de gördük. Geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerde Meclise giren kabarık sayıda genç vekillerden birisi Zeki Çeler. Buna sevinenler arasındaydım ben de. Özellikle sol bir partiyi temsilen Meclise girmeyi başardığına sevinmiştim. Akşam Zeki vekil sevincimi kursağımda bıraktı resmen.

Zeki vekil belli ki devamlı arkasının sıvazlanmasına alıştırılmış. Beğenmediği şeyleri duymaya tahammülü yok. Hemen hırçınlaşıyor. Akşam programda bütçe sıkıntısından bahsetmeye başlayınca bir sms atıp şu soruyu sordum. Meclis Başkanı, Milletvekilleri ve bürokratların bu ziyareti devlete kaça mal oldu? Hangi otelde kalıyorlar, hangi lokantalarda yemek yiyorlar. Zeki vekilin verdiği cevap: "Beyefendinin adresini alın. Gelen sefer onun evinde kalalım!". Buyurun işte. Şeffaflıktan dem vuran, üstelik TDPyi temsil eden bir vekilin bu tür haklı ve makul bir soruya cevabı. Başka ne inciler söyledi Zeki vekil? "Bu tür sorular işi gücü olmayanların sorabileceği sorulardır!". Vay be. Kimlerle uğraşıyor Zeki vekil!

Sayın vekil, sorduğum bu tür sorular kaldığımız ülke İngiltere'de 'Bilgi Özgürlüğü Yasası' çerçevesinde devamlı sorulan sorulardır. Herkesin bu tür soruları sorma, yetkililerin de bunları belli bir zaman çerçevesi içerisinde cevaplama yükümlülüğü vardır. İki yıl önce dünyaca ünlü Daily Telegraph gazetesi bu yasa çerçevesinde tüm milletvekillerinin kişisel harcamalarını öğrenmiş ve büyük bir skandal ortaya çıkarmıştı. Sonuçta birçok milletvekili istifaya zorlanmış ve hatta yargılanmıştı. Tabii demokrasinin gelişmediği bir devletcikte böyle şeyler konu olmaz. Vekil haklı.

Zeki vekilin İngilterede ve diğer dış ülkelerde yaşayanların seçme ve seçilme hakkımız üzerinde söylediklerine katılırım. Ama buna karşı olduğunu anlatmaya çalışırken kullandığı tepeden bakan, küçümseyici uslüp çok anlamlıydı doğrusu. Efendim Londra'da yaşayan Kıbrı'lı Türkler KKTC gerçeklerinden haberdar olamazmış. Sonra Londra'da sol bir partiye, Kıbrıs'a gidince sağ bir partiye oy verme eğilimleri varmış! Sana ne seçmenin hangi ülkede hangi partiye oy vereceği? Sen mi karar vereceksin buna? Pes doğrusu. Zeki vekil program boyunca eniştesini örnek gösterip Londra'da yaşayan Kıbrıs'lı Türklerin ne kadar gelişmemiş olduğunu vurguladı. Eniştesi olsam hemen onu dava ederim. Adama söylemediği kalmadı.

TDP Başkanı sayın Özyiğit saygı duyduğum bir eğitimci ve siyasetçidir. Umarım zaten çok az temsiliyeti olan partisinin vekillerini tekrar bir eğitimden geçirir, ve kaf dağından biraz aşağılara inmelerini sağlar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları