Tartışma ve eleşiri sanatı

Yayın Tarihi: 30/05/17 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Köyün delisi" gibi hissetmeye başlamıştım kendimi.

Eleştiri dozunu kaçırdığımı düşünen bir arkadaşım hissettirdi bana bunu.

"Doğru yahu, niye her zaman toplumun aksaklıklarını en yüksek sesle gündeme getirenler arasında buluyorum kendimi?" diye düşünmeme neden oldu bu arkadaşım.

Ve karar verdim. Bundan böyle bizim toplumdan kişileri, dernekleri eleştirmeye son.

Çünkü eleştiriler ne kadar yapıcı olursa olsun bizimkiler hoşlanmıyorlar eleştirilmekten.

Eleştiriyi kişisel hakaret olarak görüyorlar.

Diğer nedeni de değişen pek bir şey olmuyor eleştiriler sonucunda. Kimse detaylı olarak yapıcı eleştirilerin üzerine gidip onları tartışmıyor. Bundan titizlikle kaçınılıyor.

Yapıcı da olsa, yaptığınız eleştirilerde yanılgıya düşebilirsiniz. Siz değil, eleştirdikleriniz doğru olabilirler. Önemli olan kaale alınıp eleştirilerinizin açık yüreklilikle, dürüstçe sizinle tartışılmasıdır.

Öyle olmadığı zaman enerjinizi boş yere harcadığınızı anlarsanız. Yorulur, yıpranırsınız.

Başka yöntemler dener, deneyimlerinizden toplumunuzu yararlandırmak için dernek yöneticiliğine soyunursunuz. Bunu tehdit olarak görenler önünüze çeşit barikatlar yığar. Başaramazsınız.

Kararımı Facebook'da (başka nerede olacak?) açıkladığımda bazı arkadaşlar beni yılmakla, yenilgiyi kabul etmekle suçladı.

Sağolsun, bir arkadaş da Faceden "Bir tartışmayı kazanmanın 6 yolu" başlıklı bir yazı attı bana.

https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201408/6-ways-win-any-argument

İlgi ile okudum. Eleştiri sanatı ile direkt olarak ilgili bir yazı. Tabi kararlar alınmadan önce tartışma ortamı yaratmayı becerirse kişiler.

Esasında olası eleştirileri önlemek için karar verme mekanizması esnasında kullanılması gereken çok gerekli bir yönteme işaret ediyor Profesör Dr. Susan Krauss Whitbourne yazıda.

Bizde çoğu zaman kitleleri etkileyecek kararlar dahi çok dar bir çevre tarafından alınır, tartışmaya açılmadan uygulanmaya konulur.

Ondan sonra da bu kararları eleştiren, hem de alternatifler göstererek, yapıcı bir şekilde eleştirenler eleştirdikleri için eleştirilirler. "Sen de her şeyi eleştirirsin" diye sitem edilir onlara.

Yazıda önerilen ve esaında herkesin düşünebileceği 6 tartışma kazanma yöntemine değinmekte yarar var:

  • Konuya hakim ol: Tartışılan konu üzerine iyice araştırma yapmak, alternatifler düşünmek oldukça önemlidir.

  • Karşı tarafın perspektifini göz önünde bulundurmaya hazır ol.

  • Açık fikirli olamazsan dahi o şekilde görün: Yazıda böyle deniliyor ama ben değiştirip "açık fikirli ol" diye önermek istiyorum.

  • Hislerini kontrol altında tut: Dediğini yaptıramazsan şirret olma demek istiyor profesör herhalde.

  • Tartışmanın olumlu olarak çözüleceği konusunda umutlu ol.

  • Karşıtlarına karşı saygılı ol.

Belki bir gün bizler de bu 6 yönteme uygun kararlar üretmeyi, eleştirildiğimiz zaman eleştiriyi hakaret olarak görmemeyi öğreniriz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları