Başarı, hizmet ve ödül

Yayın Tarihi: 08/10/17 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Diyaspora sözcüğü sıklıkla kullanılan ancak pratikte pek fazla anlamı olmayan bir sözcüktür. Sözlük anlamı "orijinal anavatanlarının dışında yaşayan insan grupları"dır.

60 yıla yakın zamandan beri İngiltere'de, Avustralya'da, Kanada ve dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan biz Kıbrıslılar da bu sözcüğü zaman zaman kullanırız.

Ancak kişisel olarak pek olumlu bulduğum bir tanımlama değil bu. Bana geçiciliği, gurbet olgusunu anımsatır ki bunlar toplumların bulundukları ülkelerde anlamlı bir şekilde kök salma, entegre olmalarının önünde engel teşkil eder.

Tüm bunları söyledikten sonra, aynı yerden gelen insanların kendi kimliklerine, kültürlerine sımsıkı sarılmaları hem doğal hem de gereklidir diye düşünüyorum.

Özellikle yaşadıkları ülkelerde üçüncü, dördüncü jenerasyonlar yetişmesine rağmen kendilerine 'yabancı' gözü ile bakılırsa, ayrımcılıkla karşı karşıya gelmeye devam ediyorlarsa.

Bir müjdem var! Her ikisini de yapmak mümkündür.

Yani hem kendi kültürümüzü yaşatmak hem de bulunduğumuz ülkelere başarılı uyum sağlamak. Buraların olanaklarından azami yararlanmak ve bulunduğumuz ülkelerin yaşamına olumlu katkılar sağlamak.

Kültür ve kimlik değişkendir, dinamiktir. Aynı zamanda değişik kültür ve kimlikler bir arada barındırılabilir. Özellikle değişik etnik kimlikler arasındaki evliliklerin, birlikteliklerin arttığı zamanımızda.

Geçtiğimiz Pazar gecesi Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyinin gala gecesine katıldım. Kaliteli bir organizasyon, mekan, sanatsal gösteri, müzik ve hizmetin sunulduğu nefis bir gece yaşadık.

Gecenin esas amacı Konseye ve Kıbrıslı Türk toplumunun ve kültürünün tanıtılmasına hizmet eden bazı toplum fertlerini ödüllendirmekti.

Çok önemli bir etkinliği yıllardan sonra kapsamlı bir şekilde düşünüp gerçekleştirdikleri için Konseyi kutlamamız gerekir.

Özel hayatlarından birçok ödünler vererek sırf toplumlarının gelişmesi için emek harcayanların motivasyonunu yükseltmek, onlara takdir edildiklerini göstermek yüce bir amaçtır.

93 yaşındaki Akile Işın hanımefendinin tüm salonun alkışları arasında yaşam boyu başarı ödülünü alması görülmeye değerdi.

Toplum kuruluşlarının her zaman yanında olan, yoğun iş hayatına rağmen en aktif Konsey Yönetim Kurulu olan, hiçbir yardım talebini geri çevirmeyen Tevfik Zekai beyin, de ödüle laik görülmesi gecenin göz dolduran anlarındandı.

En başarılı toplum kuruluşu ödülünü hak eden Limasollular derneği de yıl zarfında canla başla Kıbrıs kültürünü yaşatma uğraşı vererek ödüllerini gururla aldılar. Almanya'da önemli bir halk oyunları yarışmasını kazanan Hornsey Türk okulunun emektar yöneticileri de öyle.

Konsey eski Başkanlarından olan ve toplumu birleştirmek için büyük bir gayret sarfeden sayın Fikret Derviş'e değil de Konsey kurucuları arasında olan birisine ödül verilmesi bence gecenin eleştirilmesi gereken ender unsurlarından biri oldu.

Gecenin alışılmışın dışında bir güzelliği de Kıbrıslı Türk olan ancak toplumun pek tanımadığı başarılı çoğu genç kişilerin unutulmaması idi. Bana göre bu kişileri topluma katma açısından bu jest gecenin en önemli tarafı idi.

Muazzam bir dans gösterisi sunan Özgen Özgeç, herkesin yakından tanıdığı Touker Süleyman, Oklavı Restoranının yetenekli ahçısı Selin Kazım, kitapları çok sayıda satılan yazar Sibel Hodge, Judo şampiyonu ve 2020 Tokyo Plimpiyatlarında Britanyayı temsil edecek olan 19 Yaşındaki Açelya Toprak, birkaç hafta önce sonuçlanan milyonlarca kişinin izlediği Love Island programını kazanan Kemal Çetinay ödüle laik görülen kişiler arasında idi.

Ben de dahil bazı kişiler şu eleştiriyi yaparız zaman zaman. Kişisel başarı ile toplumsal başarı kesiştiği zaman ödüle laik olunması gerekir. Yani alanında çok başarılı olmuş ama başarısı toplumuna hiçbir yarar sağlamamış olan kişiler ödüle laik değiller.

Ancak madalyonun diğer yüzü de şu. Bu kişilerin başarısı toplumun genç nesillerine örnek teşkil edebilir. Umarım geçen akşam ödül kazanan kişiler toplumlarına daha fazla yaklaşır ve toplum kuruluşlarının çalışmalarına destek olurlar.

Tam eleştirecek bir unsur ararken imdada Konsey kurucuları arasında olan bir zat yetişti. Ödülünü alırken yaptığı garip, gece ile hiç örtüşmeyen siyasi bir konuşma yaparak. Rahat bir nefes aldım!

Yeni Konsey arasında bu tür dinazorların artık rağbet görmediğini anlayan kişilerin çoğunlukta olması sevindiricidir diyerek yazımı olumlu bir şekilde bitirmek istiyorum.

Tebrikler Konsey. Temmuz ayındaki Festivalin başarısına bir başarı daha eklediğiniz için. Eminim bunlar olumlu başlangıçlar olarak görülecektir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları