Su ülkemiz için önemli bir ihtiyaçtır

Yayın Tarihi: 20/04/14 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Bu yılın kurak geçmesi nedeniyle hayvan üreticileri ile tarımcıların zor durumda kalması,Anavatandan su getirilmesinin ne kadar yaşamsal ve olağanüstü hizmet olduğunu ortaya koymaktadır.

Zaten, Kıbrıs geçmişten günümüze kuraklıktan çok ciddi zarar gören ve son yıllarda çölleşme riski ile karşı karşıya olan bir ülkedir.Venedik döneminde 7 yıl süren kuraklık nedeniyle halk başka ülkelere göç etmek zorunda kalmış ve ada ıssızlaşmıştı.(D.E.Hutchins 1909 report on Cyprus Forest)

20. asrın ikinci yarısında gelişen teknoloji sayesinde, yer altı sularından yararlanılmağa başlanılması ile, ülkemizde kuraklığın etkisi kısa bir süre azaltılmıştı.

Fakat, aşırı ve kontrolsüz kullanılması sonucu, yer altı su kaynaklarımız kurumuş, kurumayanlar da tuzlanmıştır.

Son zamanlarda adanın her iki kesiminde de tarım ve kullanma suyu temininde çok büyük sıkıntı çekiliyor ve çeşitli yöntemlerden yararlanarak içme suyu teminine çalışılıyor. Hatta içme suyu ihtiyacının dışarıdan taşınarak karşılanmasına çalışılmaktadır.

Kıbrıs'ın her iki kesiminde de denenen, balon ve gemilerle su taşınmasının ekonomik ve sürdürülebilir olmadığı görülmüş ve bu seçenekten vazgeçilmiştir.

Halen, her iki bölgede de,denizden tuzlu suyun arıtılması ile içme suyu teminine çalışılıyor.Fakat bu seçeneğin de ortaya çıkan tuz ve denizin ekolojik yapısındaki olumsuz etkiler nedeniyle, uygun olmadığı biliniyor.

Ülkemizde son yıllarda yer altı suları aşırı derecede tuzlandığı için, tarımsal yetiştiricilikte kalite ve verim önemli derecede düşmüştür.

Turizm ve sanayi kesimi ise su gereksinimini tankerlerle temin ederek, önemli maddi harcama yapıyor.

Ülkemizde halen yerleşim yerlerine, genellikle düzensiz aralıklarla ,yetersiz, kalitesiz , üstelik kullanmaya ve içmeye elverişsiz su veriliyor.

Bu nedenle bir çok kişi, kullanma suyu ihtiyacını, piyasada oluşan suculardan satın alarak karşılamaktadır.

Yaban yaşam ise, kuraklık ve pınarların kuruması nedeniyle, yaz aylarda su bulamadığı için, dikkati çekecek derecede azalmıştır.

Gerçi kuşların içmesi için bazı yerlere su depoları konulmaktadır, fakat bu uygulama ile tüm yaban yaşamın ihtiyacının karşılanması beklenemez.

İşte su kıtlığı çeken ülkemize, Anavatandan borularla su getirilmesi, halkımız hatta güneyde yaşayanlar için, can kurtaran simidi olacaktır.

KKTC'de bazı kişilerin, ideolojik, siyasi ve değişik sebeplerden dolay, asrın projesini kötülemeye çalıştığı görülüyor.

Ancak Rumların bile karşı çıkmadığı ve heyecanla gelmesini beklediği su projesini kötülemeye ve sakıncalı göstermeye çalışanlar, hem halkımızın gözünden düşmekte hem de gerçek yüzlerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı oluyorlar.

Su kıtlığı nedeniyle çok büyük sıkıntı içinde bulunan ülkemize, Türkiye'den su getirilmesine karşı çıkan ve zararlı olacağını ileri sürenlerin, Kıbrıslı Türkler yanında adada yaşayan tüm insan ve canlıların geleceğini ve çıkarını da düşündüğü kabul edilemez.

Çevreyi kirleten petrol kullanarak denizden arıtılarak içme suyu temin edilen ülkemize,borularla Anavatandan yılda 75 milyon metre küp su getirilmesi, bize yapılan büyük bir iyilik, hizmettir.

Çünkü anavatandan gelecek su, KKTC'ye ve tüm adaya hayat verecek,yer altı sularımızın beslenmesini, kuruyan pınarların akmasını, yaban yaşamın rahatlayıp gelişmesini, bitki örtümüzün,tarımın, üretimin artmasını, turizm ve sanayi kesimlerinin rahatlamasını, kısaca ülkemizin yeniden canlanmasını ve Yeşilada olmasını sağlayacak.

Tüm gerçekleri göz ardı ederek, ülkemize yeniden hayata kavuşturacak bu kadar yararlı ve önemli bir hizmeti kötülemek iyi niyetle bağdaştırılamaz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.