Lefkoşa Belediyesindeki mali sorunların bedeli vatandaşlara ödettirilmemeli

Yayın Tarihi: 15/10/14 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Belediyelerin hizmet etmek amacı ile vatandaşlardan vergi alması, yasal ve normal bir işlem olup buna karşı çıkılamaz.

Ancak, halk tarafından seçilen Belediye yönetimlerinin,vergi toplamada ölçülü, insaflı olmalı ve dayanaksız vergi almamalı.

KKTC'deki Belediyelerin büyük bir kısmının mali güçlükler içinde bulunduğu ve personelin maaşlarını bile ödemekte zorladığı biliniyor.

Fakat mali sıkıntılardan kurtulmak isteniyorsa,öncelikle sıkıntıların nedenleri belirlenip, bunlar ortadan kaldırılmalı.

Yoksa mali sıkıntılardan kurtulmak için vatandaşlardan, fahiş, dayanaksız ve haksız vergi alınması, sürdürülebilir bir tutum olamaz.

Mevcut Sivil toplum kuruluşları tüketicilerin haklarına sahip çıkmıyorsa, mutlaka yenileri kurulup haksız uygulamalara karşı çıkılacak.

Vatandaştan alınan vergilerin gerekçesi ve dayanağı, hizmet olduğuna göre,Belediyeler, gelirlerini öncelikle halka hizmet etmek için kullanmalı.

Çünkü Belediyelerin var oluş amacı, kuruluş yasasında belirtilen görev ve yükümlülükleri yerine getirmektir.

Yoksa Belediyenin para yetersizliğini ileri sürerek hizmetleri ile yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve gelirlerinin tümünü personelin maaşlarını ödemekte harcaması, görev ve yetkilerini yanlış kullanması demektir.

Kuşkusuz işsizlere iş olanağı sağlanması yadırganamaz.Çalışan kişilerin işine son verilmesine de herkes üzülür.

Fakat ülkedeki işsizlik sorununu çözmek,istihdam olanakları yaratmak, Belediyelerin değil, hükümetlerin görevidir.Başta Belediye yöneticileri olmak üzere herkes, Belediyelerin hayır veya istihdam kuruluşları olmadığını bilmeli.

Lefkoşa Belediyesi, geçmişte partilileri ödüllendirmek, sırf vatandaşlara iş olanağı sağlanmak veya iyilik olsun diye ihtiyaç duyulmadığı halde aşırı istihdam yapılması sonucu, mali sıkıntı içinde bulunuyorsa, bunun bedelinin halka ödettirilmesi büyük bir haksızlıktır.

Halen, Lefkoşa'da vatandaşlardan tüm vergilerin alınmasına karşın, hizmetler verilmemekte ve böylece yöneticilerin hatasının bedeli haksız bir şekilde halka ödettirilmektedir.

Halen Lefkoşa Belediyesi, toplama hak ve yetkisine sahip olduğu tüm vergileri ödün vermeden vatandaşlardan almaktadır.Buna karşılık, vermekle yükümlü olduğu hizmetleri göz ardı ediyor.

Halen Lefkoşa'da çöp toplama dışında Belediyenin başka bir hizmet vermediği görülüyor.KKTC'nin başkenti bakımsız, sahipsiz ve çöplerle kaplı büyük bir köy görünümündedir.Turistlerin uğrak yeri olan Girne kapısındaki kaldırımlar kırık dökük olup, yayalar için oldukça tehlikeli durumdadır.Genel hastanenin giriş kapısının önü bile çöplerle kaplı.Boş arsalardaki otlar yılan ve böceklere barınma olanağı sağladığı için, vatandaşların yaşamı risk altında.Yollardaki bozukluklar sürücüleri zor duruma sokuyor.Yağmur suyu drenaj sorunu çözümlenmediği için, yağışlardan sonra evler ve yollar su altında kalıyor.Sokak hayvanları sorununa el atılmaması nedeniyle, vatandaşlar ekinokok salgını tehdidi altındadır.

Hal böyle iken, halen işbaşında bulunan Lefkoşa Belediye yönetimi, şıkıştıkça,bir de halktan dayanaksız, haksız ve insafsızca vergi toplamaktadır.

Örneğin geçmişte sadece senenin il üç ayında kanalizasyon vergisi alınmasına karşın, halen her ay vatandaşlardan 13.6 TL kanalizasyon vergisi alıyor.

Lefkoşa'da yaklaşık 22000 konut bulunduğuna göre, Belediye vatandaşlardan her ay 272.000 TL dolayında vergi toplamış oluyor.

Oysa Haspolat arıtma tesisinin kuruluş harcamaları, dış yardımla yapıldığına göre, Belediyenin halktan sadece yönetimsel harcamalar için makul bir miktar kanalizasyon vergisi alması gerekir.

Öte yandan, halen Marmara ile Şehit Yaşar Çakmak Sokak arasındaki dere yatağından kaynaklanan pis koku sorununun çözümlenmemesi, dere yatağına atık su verildiğini, bu nedenle de kanalizasyon hizmetlerinin,tamam olmadığını kanıtlamaktadır.

Aslında Lefkoşa Belediyesi,sırf çöp toplamak, su, temizlik, sağlık, kanalizasyon gerekçesi ile vergi topladığına göre, şeffaflık gereği,her hizmet için ne kadar harcama yaptığını ve ne kadar vergi topladığını açıklaması gerekir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.