Tarımsal karantina'ya daha çok önem verilmeli

Yayın Tarihi: 10/12/14 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Bitkilere zarar veren hastalık ve böcek miktarı bakımından, kıta ülkelerine göre çok daha iyi durumdayız.

Çünkü Kıbrıs ada olduğu için, başka yerlerde bulunan böceklerin uçarak, hastalıkların da rüzgarla, denizi aşarak ülkemize gelmesi mümkün değildir.

Yalnız, göçmen kuşlar vasıtası ile bazı hastalıkların ülkemize bulaştırılması mümkündür.Ancak bu risk çok fazla değildir.

İşte bu nedenle,ülkemizde bitkilere zarar veren böcekler ve hastalıklar başka ülkelere göre daha azdır.Etrafımızdaki ülkelerde bulunan bir çok hastalık ve böcek bizde yoktur.

Bilindiği gibi bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele etmek, hem parasal harcamalar yapılması, hem de doğasal çevreye zarar verilmesi bakımından hoş görülmeyen bir uygulamadır.

Fakat zararlılarla mücadele edilmemesi durumunda da, kalite ve verimde önemli azalmalar olmakta ve üreticiler ektiklerini değil, zararlılardan arta kalanı hasat ederler.

Son yıllarda yabancı kimyasal maddeler kullanılmadan,organik tarım yapılmaktadır.Ancak bu yöntemle yapılan yetiştiricilikte, kalite ve verim önemli derecede daha düşük olduğu için, henüz yaygınlaşmamış ve geleneksel üretimin yerini alamamıştır.

Ziraatta kimyasal madde kullanılması az çok sakıncalı olduğuna göre, koruyucu önlemlere daha fazla önem verilmesinde yarar vardır.

Bu çerçevede alınabilecek önlemlerden en önemlisi, başka ülkelerde sorun olan bitki zararlılarının ülkemize gelmesini önlemektir.

İngiliz müstemleke dönemi ve ondan sonraki Kıbrıs Cumhuriyeti yönetiminde, dışarıdan ülkemize hastalık ve zararlı gelmemesi için,giriş limanlarında çok sıkı denetimler yapılıyordu.

Yürürlükteki yasaların titizlikle uygulanması ve giriş limanlarında da sıkı kontroller yapılması sonucu, çevremizdeki ülkelerde ciddi kayıplara sebep olan bir çok böcek ve hastalığın ülkemize gelmesi önlenmişti.

Bu dönemlerde ülkemize topraksız veya topraklı bitki, tohum,meyve, sebze ve bitki aksamı getirilmesi çok sıkı denetim altında idi.İthal edilen bitkiler için, mutlaka zararlılardan arınmış olduğunu gösteren belge (bitki sağlığı sertifikası)bulundurulması isteniyordu.

Bağlarda zarar yapan filoksera böceğinin ülkemize bulaştırılmaması için de, dışarıdan asma çeliği veya fidanı ile üzüm getirilmesine, kesinlikle izin verilmiyordu.

Ayrıca ithal edilen süs bitkileri ve fidanlar, koruyucu önlem olarak, uygun ilaçlarla fumige edilir veya bir süre Akdeniz köyünde bulunan Tarımsal karantina istasyonunda gözetim altında bulundurulur ve temiz olması durumunda, ülkemizde yetiştirilmesine izin verilirdi.

Yaşanan dönemde ülkemizde tarımsal karantinaya fazla önem verildiği kabul edilemez.Hatta üzüm ithaline bile izin veriliyor.Bazı çok bilenlerin, filokseranın köklerde zarar yaptığını ileri sürerek, üzüm ithal edilmesini masum göstermeğe çalıştığı biliniyor.Ancak filoksera böceği bulunan ülkelerden ve filokseralı bir asmadan hasat edilen üzüm salkımında bu böceğin bulunmayacağını kimse garanti edemez.Bu nedenle ülkemize turistik yerler için mutlaka üzüm ithal edilmesi isteniyorsa,ithal edilen üzümler, mutlaka karbon sülfür gibi ilaçlarla fumige edilmeli.

Öte yandan Akdeniz köyünde bulunan geçmişteki karantina istasyonu ise, maalesef devre dışıdır.Bu nedenle kuşkulu bitkilerin gözetim altında tutularak, sağlıklı olup olmadığının saptanması mümkün değildir.

Her şeye rağmen yakın geçmişte gelişmiş hurma ağaçları ithaline izin verilmesi ve ülkemize ciddi zararlara sebep olan palmiye kırmızı böceğinin gelmesine sebep olunmasından ders alınmalı.Hiç olmazsa bundan sonra, başka zararlıların da gelmemesi için daha dikkatli ve sorumlu davranılmalı.

Özellikle tüm Akdeniz ülkelerinde bağlara zarar veren ve bizde bulunmayan filoksera böceğinin KKTC'ye bulaştırılmaması için, hükümetimizin çok ciddi önlemler alması kaçınılmazdır.

Bu çerçevede ithal edilen bitkilerin temiz olduğunu gösteren belge (Bitki sağlığı sertifikası),bulunsa bile, yabancı ülkelerde verilen belgeye güvenilmemeli ve koruyucu önlem olarak mutlaka gelen bitkilerin fumige edildikten sonra ülkemizde yetiştirilmesine izin verilmeli.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.