Bozuk düzenden kurtulmamızın çaresi

Yayın Tarihi: 11/01/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Herhangi bir kişiye yaranmak veya birilerini kötülemek niyetinde olmadığımı peşinen belirtmekte yarar görüyorum.

Uzun süre yönetici olarak görev yaptığım devlet hizmetlerinde, çok sayıda siyasilerin maiyetinde yönetici olarak görev yaptım. Böylece parlamenter sistemin bizim gibi küçük toplumlar için uygun olmadığını, hatta çok sakıncalı olduğuna yaşayarak tanık oldum.

Mevcut düzende,vatandaşlar siyasi yetkililerden kişisel taleplerde bulunmakta, siyasiler de seçmenleri memnun etmek için, devlet kuruluşlarına müdahale etmektedir.Böylece devlet kaynak ve olanakları, siyasilerin oy avcılığında pazarlık aracı olarak kullanılmaktadır.

Mevcut sistemde genellikle iktidarlara gelen siyasiler, devlet olanaklarını kullanmak yetkisini elde ettikleri görüşü ile hareket etmekte,seçimde yardım gördükleri kişileri de devlet olanakları ile ödüllendirmektedirler.

Statükodan ve bozuk yönetimden şikayetçi olanların, yaşanan deneyimlere rağmen hala daha parlamenter sistemi savunmalarını anlamakta zorlanıyorum.

Çünkü parlamenter sistemde ısrar etmek,devlet hizmetlerinde halen mevcut sıkıntıları dikkate almamak;

Devlet yönetiminde geçmişten günümüze yaşanan ,hataları ve deneyimleri göz ardı etmek ve onlardan gerekli dersi almamak;

Statükonun,bozuk düzenin , partizanlığın, kayırmacılığın, siyasilerin halka şirin görünme alışkanlığının ve devlet olanaklarının oy avcılığında araç olarak kullanılmasının sürdürülmesinden rahatsız olmamak;

Bozuk ve hatalı yönetim anlayışının aynen devam etmesinden ve mevcut sıkıntılar ile sorunların karşımızda olmasını umursamamak demektir.

Aslında,mevcut sistemde, sorumlu siyasi makamda oturan bir kişinin, ona oy verdiğini bildiği partililerin isteklerini geri çevirmesi, dost,akraba ve tanıdıklarının taleplerine olumsuz yanıt vermesi kolay değildir.

Ayrıca seçimle bakanlık makamına gelen bir kişinin, seçilmesini sağlayan partililerine ayrıcalıklı davranmaması da kolay değildir.

Seçimlerde de halkın büyük bir kısmı,ülkeye hizmet eden veya edebilecek kapasiteye sahip kişiler yerine, kendine faydası dokunan ve yakın gördüğü kişilere oy vermektedir.

Bir de yürütmede görev yapan Bakanların, yasamada da denetleyici durumunda olması hoş değildir.

KKTC'de bazı siyasiler, ülkemizdeki bozuk düzenin, parlamenter sitemden değil, yanlış uygulamalarından kaynaklandığını ileri sürerek başkanlık sistemine karşı çıkmaktadır.Fakat sistemin siyasilerin yetkilerini kötüye ve/veya yanlış kullanmasına izin vermemesi gerekir.Hatalı uygulamalara uygun olması da, parlamenter sisteminde yetkilerin yanlış kullanılabileceğini gösteriyor.

Bugüne kadar iktidara gelen KKTC Meclisinde temsil edilen tüm siyasi partiler, sistemin boşluklarından yararlanarak,uygulamada hatalı davrandığına göre, istismara olanak vermeyen ABD modeli başkanlık sistemine geçmemizde yarar vardır.

Başkanlık sistemi,yasama,yürütme ve yargı organları arasında kesin bir ayırım ve dengeye dayanan,yasama ve yargı organlarının demokratik denetimi içinde, yürütmenin iktidar olanaklarını genişleten bir hükümet sistemidir.

Bu tanım çerçevesinde dünyada birbirinden farklı, kendi tarihi,sosyolojik ve siyasal koşullarının ürünü olan başkanlık rejimleri mevcuttur.Bütün bu rejimlerin içinde herkes tarafından en başarılı bulunan örnek, ABD başkanlık sistemidir.(Wikipedi)

Başkan Bakanları yasama organından seçebilir.Ancak seçildikten sonra yasama organında üyeliği sona erer.Böylece hem yürütmede hem de denetimde yetkili olmuyor.

Bakanların seçimle değil de atanarak makama getirilmesi ;oy kaygısı ile hareket etmemesi, yönetimde tarafsız davranması ve popülizm yapmaması bakımından yararlıdır.

Ayrıca başkanlık sisteminde,bakanlık makamına ülkedeki değerli , başarılı ve yararlı olabilecek kişilerin atanması olanağı da vardır.

Ülkemizde deneyimlerin dikkate alınmaması bir yana, deneyimli kişilerin, samimi ve yararlı görüşlerine de önem verilmektedir.Fakat, uzun süre Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Sayın Eroğlu ile Sayın M.A Talat'ın da başkanlık siteminin ülkemiz için daha uygun olacağını açıklamalarının, tüm siyasi yetkililer tarafından ciddi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği görüşündeyim.

Kısaca belirtmek gerekirse geçmişte yaşanan acı deneyimler, KKTC'nin kökleşebilmesi kalkındırılabilmesi ve bozuk düzenin başarılı bir yönetim şekline dönüştürülebilmesi için ABD modeli başkalık sistemine geçilmesi isabetli olacaktır.0

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.