Mağusa belediyesinin yanlış ve çağdışı uygulaması

Yayın Tarihi: 25/03/15 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Mağusa Eski Belediye yönetimi döneminde alınan bir karar uyarınca, kiracıların ödenmemiş su borçları ev sahiplerinden talep edilmektedir.

Bunun için de, Belediye bir başkasına kiralanan eve su bağlantısı yapmak için, daha önce evde oturan eski kiracının borcunun ödenmesini şart koşuyor.

Halkın oyları ile işbaşına gelen bir yönetimin, üstelik demokratik hukuk devletinde ve 21.asırda, böyle bir uygulama yapması oldukça ibret vericidir.

Çünkü her şeyden önce kimsenin özelikle de resmi bir kuruluşun,başkasının kullandığı suyun bedelini, kullanmayan mal sahibinden almak istemesi normal kabul edilemez.

Hele,Belediye'nin, kiralanan bir eve su bağlantısını kiracının talebi üzerine yaptığı halde, su faturasına, kiracı yanında ev sahibinin adını da yazması hukuka aykırıdır.

Ayrıca, Belediyenin su bağlantısını, kiracı ile birlikte ev sahiplerinin de adına yapma uygulaması, tam da bir şark kurnazlığıdır.

Çünkü Amaç, yeni su bağlantısı yapmama tehdidi ile, haksızca ve bir nevi zorlama ile evden ayrılan kiracının kullandığı suyun bedelini ev sahibinden almaktır.

Bu uygulama, belki belediyenin su bölümündeki görevlilerinin hiç zahmetsiz eski borçları toplamasında etkili olabilmektedir.

Ancak Belediyenin yeni su bağlantısı yapmak için, evden ayrılan eski kiracının borcunun ev sahibinden almak istemesi kolaycılık , hatta bir nevi şantajdır.

Belediyenin su bölümünde görev yapanlar ve Belediye yönetimi su bedellerini zamanında toplamak istiyorsa daha mantıklı, çağdaş ve hakça yöntemler bulup uygulamalı.

Örneğin su bağlantısı yaparken, normal bir evde birkaç ayda kullanılabilecek su bedeli kadar, depozito alınabilir.Üst üste borcunu ödemeyenlerin de su bağlantısı kesilir.

Diğer bir çağdaş yöntem de Akıllı saat uygulamasına geçilmesi ve herkesin kullanacağı su bedelini peşinen ödemesidir.

Ülkemizde çok sayıda Sivil Toplum örgütleri bulunduğu ve çok sık eylem yapıldığından şikayet edilmektedir.

Fakat hükümetin ve Belediyelerin hatalı tutumu ve yapıcı uyarılara rağmen, şikayetleri dikkate almaması da, vatandaşları örgütlenmeğe ve eylem yapmağa zorlamaktadır.

Mağusa Belediyesi örneğinde görüldüğü gibi, ev sahiplerini temsil eden etkin bir dernek bulunmaması dolayısı ile, böyle yanlış vergi toplama kolaycılığına gidilmektedir.

Zaten gerek hükümet, gerekse belediyeler, ses çıkarmayan ve eylem yapmayanların taleplerini dikkate almamaktadır.

Aslında,Belediye başkanı ve Belediye Meclisi üyeleri halk tarafından seçilen,işbaşına getirilen kişilerdir.

Bu nedenle,geçici bir süreliğine hizmet etmek amacı ile göreve getirildiklerinin bilinci ile hareket etmeleri beklenir.

Yoksa halk tarafından seçildiği gerekçesi ile ,Belediye yöneticileri, hatalı, vatandaşların mağduriyetine sebep olan çağdışı ve yanlış uygulamalar yapmak hakkına sahip değildir.

Hükümet de kamu yararını korumak amacı ile Belediyelerin faaliyetlerini gözetip denetlemekle yükümlüdür.

Aksi halde Lefkoşa örneğinde olduğu gibi,Belediyeler halka hizmet edemeyecek ve personelin maaşlarını ödeyemeyecek konuma sokulur.

Şehirlerimiz de bakımsız,dağınık, Kıbrıs Türk halkının imajına gölge düşüren yerleşim birimleri olur.

İşte bu nedenle,yapıcı uyarılara rağmen yeni Belediye yönetimi bu çağdışı ve yanlış uygulamayı düzeltmediğine göre hükümet, ilgili makamları harekete geçirmeli ve vatandaşları tedirgin eden bu yanlışın düzeltilmesini sağlamalı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.