KOP'a katılma çıkarımıza mı zararımıza mı?

Yayın Tarihi: 08/04/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Tüm bilinen gerçeklere rağmen, sırf sportif faaliyetlerde yabancılarla maç yapabileceğimiz hayali ve gerekçesi ile, güneydeki yönetimin futbol kuruluşuna katılmamızın aşağıdaki nedenlerden dolayı sakıncalı olacağı görüşündeyim:

1.1963'te silah zoru ile ortaklık yönetiminden atıldığımız gerçeğine rağmen, Rum yönetimi yasal Kıbrıs cumhuriyeti olduğunu, KKTC'nin ise yasal olmadığını ileri sürerek, bize ulaşım, ticaret, sportif ve diğer alanlarda ambargo uygulamaktadır.

Rum tarafı, ambargolarla halkımızın zamanla çökertilebileceği umudu ile, makul bir çözüme yanaşmamakta ve görüşmelere de sırf zaman kazanmak için katılmaktadır.

İşte KTFF'nun,KOP'a üye olması, ambargonun etkisine dayanamayarak teslim olması, böylece Rum tarafının bize karşı sürdürdüğü ulusal tezi kabul etmesi ve desteklemesi anlamındadır.

2.KTFF, KOP'a üye olmakla, İngiliz müstemleke ve 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti döneminden beri sahip olduğumuz, sportif faaliyetlerimizi kendi kuruluşumuz tarafından yürütme hakkımızdan feragat etmiştir.

Sırf ambargodan kurtulmak amacı ile diğer kuruluşlarımızın da KTFF gibi güneydeki kuruluşlara bağlanmaya kalkışması, devletimizin işlevsizleştirilmesine, önemsizleştirilmesine ve varlığının anlamsızlaştırılmasına sebep olacaktır;

Ayrıca futbolda güneydeki yönetimin bir kuruluşunun denetiminin kabul edilmesi, hellim konusunda da emsal gösterilecek ve üretimimizin güneyin denetiminde yapılması kararının çıkmasına sebep olacak.

3.Futbolda dışa açılmak için, varlığımızı sürdürmemizi sağlayan Türkiye'deki TFF'na üye olmak seçeneğinin kabul edilmemesi ve bize düşman gözü ile bakan Rum yönetiminin bir kuruluşunun, tercih edilmesi utanç verici bir hatadır.

4.Amaç gerçekten yabancılarla futbol karşılaşması yapabilmek ise, bunun Asya futbol kuruluşuna üye olarak da gerçekleştirilmesi mümkündür.Ayrıca hukuk mücadelesi vererek BM üyesi olmayan England, Skoçya, Wales, Faroe adaları, Gibraltar, gibi bizim de UEFA ve FİFA'a üye olmamız mümkündür.

5.KOP'la imzalanan anlaşmaya göre,güneydeki Futbol faaliyetlerinden sorumlu sadece KOP ,yani Rumlar olacak.KKTC'deki futbol faaliyetleri ise KOP, UEFA, FİFA ve KTFF'dan oluşacak bir komisyonun denetimi altında yürütülecek.

6.KKTC makamlarından gerekli izni almadan hiçbir Sivil Toplum kuruluşunun yabancı bir ülkenin kuruluşuna KKTC 'de denetleme hakkı tanıması, mümkün değildir.Bu nedenle KTFF'nun KOP'la yaptığı anlaşmanın, uygulanma şansı olmayıp geçersizdir.Zaten

bir kuruluş, iki devletin de alt kuruluşu olamaz.

7.İlgili anlaşmada adada nihai çözüm bulunana kadar ibaresi konulduğu gibi, liderlerin kabul etmesi durumunda anlaşmadan sonra KTFF'nun UEFA üyeliğine KOP'un itiraz etmeyeceği de yazılmalıydı.Bu yapılmadığı için, olası bir çözümden sonra, KOP'un onaylamaması durumunda KTFF ,UEFA'ya üye olamayacak.

8.KTFF,anlaşmada,KOP'un tüm Kıbrıs üzerinde futboldan sorumlu ve yetkili olduğunu kabul etmiştir.Bu nedenle eşit statü altında ortaklık söz konusu değildir.Oysa Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasın gereği yönetimde % 70-30 hakkına sahiptik.Bu nedenle Türklerin ayrı çoğunluğu olmadan hiçbir konuda karar alınamazdı.KOP ile yapılan anlaşmada ise,Türklere ne eşitlik ne de böyle bir hak tanınmamıştır.

9.KTFF ile Kop arasında imzalanan Anlaşmada sözü edilen 'Steering Commitee' sözcüğü, sanki yeni oluşumu yönetecek bir komite gibi gösterilmektedir.Oysa bu kelimenin anlamı gereği, sadece kuruluş çalışmaları esnasında, kural yapacak olan,yol gösterecek ve uygulamayı kolaylaştırıcı önlemler alan bir komitedir.

10.Güneyde Rum takımları arasında ve yabancı takımlarla yapılan maçlarda seyircilerin saldırgan tutumu ve bizimle ilgisi olmayan karşılaşmalarda bile bayrağımızın yakılması, ayrıca KKTC deki bir kulüpte oynamak isteyen Rum'a güneyde yapılanlar, Türk takımlarının güneyde maç yapmasının mümkün olamayacağını göstermektedir.Zaten KOP başkanı da ayni görüşte açıklama yapmıştır.

11.KTFF'nun KOP'u KKTC deki futboldan da sorumlu ve yetkili tanıyan anlaşmayı kabul etmesine karşın, Rum tarafı KKTC nin gayri yasal işgal bölgesi olduğunu ileri sürerek yabancı takımların ülkemizde karşılaşma yapmasına izin vermeyecek.

Görüldüğü gibi KTFF'un, KOP'u tüm ada üzerinde futboldan sorumlu kurum olarak tanıyıp kabul etmesine karşılık futbolumuza hiçbir şey kazandırılmayacak.üstüne üstlük bir de çözüm görüşmelerde ve hellimin tescilinde aleyhimize bir emsal olarak kullanılacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.