Popülist istihdam sorunu

Yayın Tarihi: 13/06/15 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Kıbrıs Türk Hava Yolları, PEYAK, Tarımsal Donatım Kurumu ve en son Lefkoşa Türk belediyesinin, ihtiyacın üzerinde yapılan istihdam sonucu iflas etmesi,bu popülist uygulamanın bedelinin ne kadar ağır olduğunu kanıtlamıştır.

Hal böyle iken geçmişteki hatalardan ders alınmadığı ve popülist, oy avcılığına dönük istihdamların ısrarla sürdürüldüğü görülmektedir.

Yaşanan dönemde Kıbrıs Türk kooperatif Merkez Bankası,Mağusa Belediyesi, K.T.Elektrik Kurumu gibi kuruluşlara usulsüz istihdamlar yapılması, geçmişteki yanlışların, büyük bir pervasızlıkla sürdürüldüğünü gösterir.

Aslında işsizlerin istihdam edilmesi ve geçim kaynağına kavuşturulması, herkesi memnun eder.

Ancak istihdamların hakça, eşitlik ilkesi çiğnenmeden, tüm işsizlere eşit oranda alınma olanağı verilerek yapılmalıdır.

Ayrıca tüm işsizlerin devlet ve kamu kuruluşlarına alınması ile işsizliğin ortadan kaldırılması, ne mümkündür, ne de doğru bir uygulamadır.

Devlet ve kamu kuruluşlarına ihtiyacın üzerinde istihdam yapılması, Lefkoşa belediyesi gibi iflas etmelerine ve maaşları ödeyememelerine yol açar.

Kuruluşlara ihtiyaç olduğu takdirde istihdam yapılmalı ve iş açılmasını bekleyen herkese eşit şekilde müracaat etme ve işe alınma hakkı tanınmalı.

Aslında kooperatiflerde istihdamlar,Kooperatif Şirketler Mukayyidi'nin onayının alınması ile gerçekleştirilebilir.

Mukayyit de kooperatife yeni personel alınmasının gerekli olup olmadığına bakarak onay verir.Fakat siyasi tercihle atandığı için Mukayyidin,siyasilerin telkin ve isteği ile yapılmak istenen istihdamları onaylamaması düşünülemez.

Belediyeler ile Elektrik Kurumu gibi kuruluşlara ise gereksiz atama yapılması,halka hizmet gerekçesi ile alınan vergilerin, amaç dışı harcanması ve bunun sonucu olarak da, hizmetlerin aksamasına veya pahalıya verilmesine sebep olur.

Devlette ve kamu kuruluşlarında ihtiyacın çok üzerinde çalışan bulunmasına karşın,yine de seçilmişlerin yeni istihdamlar yapması, vicdan sahibi ve ülkesinin yararını ön planda tutan herkesi rahatsız etmektedir.

Halkının yararlarını umursayan bir milletvekilimizin , geçen gün mecliste bu usulsüz işe almalara tepki göstermesi, sorunun ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını gösterir.

Buna rağmen, Sivil Toplum Kuruluşlarının, usulsüz işe almalara gereken düzeyde tepki gösterdiği söylenemez.

Oysa aşırı ve gereksiz istihdamlar, tüm çalışanların ödenememesine, yani sendikalar ile sivil toplum kuruluşları üyelerinin zarar görmesine sebep olacaktır.

Bu nedenle usulsüz istihdamlara karşı, tüm sendikalar ile sivil toplum örgütleri caydırıcı tepki ortaya koymalı.

Aslında hükümetlerin, kamu yararını korumak yükümlülüğü nedeniyle, belediye ve kamu kuruluşlarına usulsüz istihdam yapılmasına müdahale etmesi,yetkilerini kötüye kullanan yöneticileri uyarması, hatta haklarında yasal işlem yapması gerekir.

Fakat devleti ve kamu kuruluşlarının iflasına sebep olan popülist atamalar; siyasi iktidar ve/ veya onların istek ve telkini ile yapılıyor.

Bu durumda ülkemizin ve halkımızın çıkarlarına daha fazla zarar verilmesi için, son çare olarak bu konuya cumhurbaşkanının el atmasının yararlı olacağı görüşündeyim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.