Anavatanın temin ettiği suyun kullanılması geciktirilmemeli

Yayın Tarihi: 19/01/16 10:31
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Tuzlu, kıt ve kalitesiz su kullanmaktan perişan olan tarım kesimi ile yerleşim yerlerinde yaşayan halkımız, Türkiye'den getirilen suyun acilen kullanıma sunulmasını istemektedir.

Getirilen su sayesinde tarımda verimlilik artacak, vatandaşlar kaliteli içme ve sulama suyuna kavuşacak, kuruyan Akiferler beslenecek, ve tükenme düzeyinde bulunan yaban yaşam yeniden canlanıp gelişecektir.

Bu nedenle Su konusu iç siyaset malzemesi yapılmamalı, ideolojik saplantılar, siyasi tercih fobiler veya herhangi bir nedenle daha fazla geciktirilmeden derhal kullanıma sunulmalıdır.

Halen suyun KKTC'deki baraja ulaştırılana kadar, gerekli olan tüm harcamalar hatta ülkemizdeki ana dağıtım şebekesi Anavatan tarafından finanse edilerek yaptırılmıştır.

Fakat Suyun kullanıma sunulabilmesi için, bir miktar daha yatırım yapılması ve işletme sermayesine ihtiyaç vardır.

Örneğin kazalardaki 472 km. dağıtım şebekesinin elden geçirilip yenilenmesi ve kayıplar ile kaçakların önlenmesi için yaklaşık 600 milyon TL tutarında paraya ihtiyaç vardır. Ayrıca pompalama istasyonları ve arıtma tesisleri yapılması için de önemli yatırım yapılması gerekir.

Yönetimimiz ile belediyelerin, bugüne kadar suyun yönetiminde ve işletilmesinde başarılı olduğu kabul edilemez.

Ülkemizde mevcut 15 Akiferin tümüne yakınının , aşırı ve sorumsuzca çekim nedeniyle kuruyup tuzlanması ve asırlar boyunca akan Lapta ve Değirmenlik pınarlarının kurutulması, KKTC hükümetlerinin su yönetiminde başarısız olduğunu kanıtlamaktadır.

Belediyelerin ise, halen vatandaşlara uygun kalitede su vermediği, çağdaş hizmet sunmadığı ve yatırım yapabilecek güce sahip olmadığı inkar edilmeyen bir gerçektir.

Türkiye tüm yatırımları yaparak suyu ülkemizdeki Geçitköy barajına getirdiğine göre, KKTC' yöneticileri de, suyu acilen halkın kullanımına sunmalıdır.

Suyun işletilmesi için gerekli yatırımları hükümetimiz ve /veya Belediyeler yapabilecek mali güce sahip olmadığına göre, 'Yap-İşlet Devret' yöntemi ile suyun acilen kullanılma sunulması en mantıklı seçenektir.

Zaten 4 aralık 2012de TC- KKTC Ekonomik ve mali İşbirliği Protokolünde kabul edildiği şekilde suyun dağıtılması ve bu bağlamda gerekli yatırımların yapılabilmesi için 'Yap İşlet Devret' modeli ile hizmete sokulması kabul edilmiştir;

Ayrıca 2015'te CTP –UBP koalisyon hükümetleri ile anavatan arasında imzalanan protokol uyarınca suyun yönetimi ve işletilmesi hususunda anlaşmaya varılmıştır.

Hal böyle iken KKTC hükümetinin büyük ortağının suyun yönetimi konusunda değişik görüşler öne sürerek suyun kullanımını geciktirip, engellemesi halkımızın çıkarına değildir .

Ülkemize daha fazla zarar verilmemesi ve halkımızın mağdur olmaması için, anavatanın son önerisi olan suyun yönetimi ve/veya işletilmesinde görüş birliği sağlanana ve' Yap İşlet Devret' modeli uygulanana kadar, suyun kullanıma sunulması görevinin, geçici olarak DSİ tarafından yapılması makul bir çözüm seçeneği olarak görülüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.