Hükümet halkın sömürülmesine izin vermemeli

Yayın Tarihi: 24/05/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Hükümetin su işlerinden sorumlu bakanı Tarım Bakanı Çavuşoğlu'nun 20/5/2016 'da yaptığı açıklamaya göre:

Geçiş döneminde Anavatandan getirilen suyun belediye depolarına maliyeti 2.30 TL/Ton olacak;

Halen belediyelerin, halka sattığı suyun ortalama fiyatı3-4 TL/tondur;

Belediyelerin, devletten aldığı suyun maliyeti 25 Kuruş/ton.dur;

Belediyelerin vatandaşlara verdiği sudaki tuzların oranı 3000-7000 p.p.m (part per million)dur.

Belediyeler Birliği Başkanının açıklamasına göre(Haber Kıbrıs 20.5.2016):

Anavatandan gelen 'Suyun depo fiyatı fahiştir. Su 6.5 TL/tonu satılmazsa belediyeler maaşları ödeyemez'

Ülkemize geliş maliyeti '56 kuruş olan su hangi maksatla tonu 2.30 TL'ye verilecek?

Yukarıdaki iki yetkilinin açıklamaları ışığında, bazı gerçekleri ortaya koymakta yarar görüyorum:

Yeraltı sularımızın tümüne yakını kuruyan - tuzlanan, bunun sonucu olarak da su kıtlığından perişan olan ülkemize, Anavatandan su getirilmesi bize yapılabilecek hizmetlerin en büyüğüdür.

Halen belediyelerin vatandaşlara temin ettiği suyun ihtiyaca tam olarak cevap vermemesi bir yana, kalite bakımından da içmeye ve kullanmaya uygun değildir .Üstelik belediyeler, devletten 10 ile 25 kuruşa mal olan suyu, hiç arıtmadan vatandaşlara 3-4TL / ton fiyatla satmaktadır.

Ülkemizde halen içme suyunun tamamına yakını ve kullanma suyunun da önemli bir kısmı, özel sektörden temin edilmektedir.

Öte yandan anavatandan gelen su bizdeki ile kıyaslanmayacak derecede kaliteli olması yanında, arıtıldıktan sonra belediyelerin depolarına verilecektir.

Bu nedenle içmeye ve kullanmaya uygun olacak ve vatandaşlar belediyeye ödedikleri su parası yanında su temini için ek harcama yapmak zorunda kalmayacak.

Normalde içme suyunda tuz oranının, 800 p.p.m altında olması gerekirken, belediyelerin devletten tonunu 10 ile 25 kuruşa aldıkları suyu, arıtılmadan, üstelik fahiş bedelle halka vermesi büyük insafsızlık olup, halkımız mağdur edilmektedir.

Halen halkımız içme suyunu ortalama 300TL/ton (19 Litrelik damicana ortalama 6TL) kullanma suyunu ise 20 TL/ton fiyatla almaktadır. Böylece geçim zorluğu içinde olanlar, bir de su temini için önemli miktarda harcama yapmak zorunda kalıyor.

Oysa su insanlar içi, en vazgeçilmez ve temel gereksinimdir .Bu nedenle ,hükümet suyun dağıtılmasında, genellikle gelirlerini halkı memnun edecek düzeyde hizmetlerde kullanmayan belediye yöneticileri yerine, halkın çıkarlarını ön planda tutmalı;

Suyun kazanç kaynağı olarak kullanılmasına, anavatandan getirilen ve maliyeti 2.30 TL olacağı açıklanan suyun, halkımıza %300 karla 6.6 TL'den satılmasına ve vatandaşların sömürülmesine kesinlikle izin vermemeli.

Aksi halde gereksiz istihdamlarla belediyeleri maddi sıkıntıya sokan kişiler yerine, hiçbir suçu olmayan vatandaşlar cezalandırılmış olacaklar.

Öte yandan Anavatanımız sudan gelir etmek istek ve niyetinde değildir. Aksine devletimize ve belediyelere her yıl karşılıksız önemli miktarda para yardımı yapmaktadır. Bu nedenle su konusunda kırıcı , kötüleyici açıklamalar yapılması hoş olmayıp, ayıptır.

Hükümet, su konusunda belediye yöneticilerinin değil halkın çıkarlarını ön planda tutmalıdır. Bu nedenle su dağıtım görevini; kaçaklara sebep olan eski boru şebekelerini değiştirebilecek ve en ucuza, en verimli bir şekilde bu hizmet sunabilecek olan kuruluşa vermelidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.