Hükümet halka su verilmesini sağlamakla yükümlüdür

Yayın Tarihi: 16/07/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Lefkoşa belediyesi ve diğer bazı belediyelerin anavatandan getirilen suyu halka vermek için ilgili sözleşmeyi imzalamamasının isabetli bir tutum olmadığı görüşündeyim.

Halen belediyelerin, halka yeterli miktarda içmeye ve kullanmaya elverişli kalitede su veremediği biliniyor. Yeraltı su kaynaklarımız da aşırı çekim nedeniyle tuzlanıp kuruduğu için, belediyelerin şimdiki düzeyde bile su temin hizmetini yürütmesinin mümkün olamayacağı aşikardır.

Bu durumda halka uygun kalitede ve yeterli miktarda su temin edemeyen, üstelik su temini için başka olanaklara da sahip olmayan belediyelerin, anavatandan getirilen suyu almaması, su temin görevini yapmayacakları anlamında olur.

Bu durumda hükümet, su kıtlığından ve kalitesiz su nedeniyle zaten mağdur edilen halkın hakkını korumak zorundadır.

Bu çerçevede, anavatandan temin edilen kaliteli suyu halka vermek için gerekli işlemleri yapmayan ve bu olanaktan yararlanmayan Lefkoşa ve diğer belediyelerden, su temin hizmet ve görevini geçici dönemde Su işleri dairesine yaptırmalıdır.

Hükümet vatandaşlara su temin görevini yasa ile belediyelere verdiği gibi, gerekli durumlarda özellikle de kamu yararını korumak amacı ile almak yetkisine de sahiptir.

Kuşkusuz belediye yönetimleri halk tarafından seçildiği için uygun görecekleri kararları alabilmek hakkına sahiptir.

Ancak hükümet de kalitesiz su nedeniyle, vatandaşların susuz bırakılmasına , sağlıklarının bozulmasına, ,maddi zarara uğratılmasına seyirci kalamaz.

Halen KKTC'nin başkentine verilen suyun insanların, bitkilerin ve hayvanlar için elverişli olmadığı biliniyor.

Üstelik bu kalitesiz sudan bile Lefkoşa halkına yeterli miktarda verilemiyor. Ayrıca Güzlyurt'taki kuyuların her geçen gün daha da tuzlanıp azalması nedeniyle, bir süre sonra Lefkoşa belediyesinin buradan su temin ederek halka vermesi olanağı da ortadan kalkacaktır.

Başka olanak bulunmadığı için çaresizlikten, halka kalitesiz ve kısıtlı miktarda su verilmesi bir bakıma anlayışla karşılanırdı. Fakat anavatandan kaliteli su temin edilmesine rağmen sırf şimdiki düzeyde kazanç elde edilemeyeceği gerekçesi ile bazı belediyelerin bu olanaktan yararlanmaması halkın yararına değildir.

Bu durumda vatandaşların mağdur olmaması adına hükümet, başka bir olanağa sahip olmamasına rağmen anavatanda gelen sudan da almayı kabul etmeyen belediyelerden su temin görevini alması kaçınılmazdır.

Hele meclis kararına rağmen, Lefkoşa Belediye başkanının ilgili sözleşmeyi imzalamaması ve Lefkoşa halkına kaliteli su verilmesini engellemesi karşısında hükümet gerekli yasal adımları atmakla yükümlüdür.

Su, yaşamımızı sürdürebilmemiz için en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Bu nedenle hükümet, halka uygun kalite ve yeterli miktarda su temin etmekle yükümlüdür.

Kaynak bulunmasına rağmen, belediyelerin siyasi, ideolojik, maddi kazanç veya herhangi bir nedenle halka kaliteli ve yeterli miktarda su temin etmemesine hiçbir haklı gerekçe gösterilemez.

Belediyelerin maddi sıkıntı içinde olması ve halen devletten tonunu 25 kuruşa alıp 3-4 TL den satarak elde ettiği gelir ile bir miktar rahatladığı biliniyor.

Ancak belediyeler maddi sıkıntılarından kurtulmak amacı ile , en temel ve vazgeçilemeyen gereksinim olan su'dan kazanç elde etmek yerine başka seçeneklere yönelmelidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.