Hükümet suyun azami satış fiyatını saptamalı

Yayın Tarihi: 23/07/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Ülkemizde maalesef bir çok belediye yöneticisi, geçmişten günümüze suyu gelir kaynağı olarak görmektedir.

Ancak Su; yaşamımızı devam ettirebilmemiz, sağlığımızı korumamız ve ekonomik faaliyetleri sürdürebilmemiz için, vazgeçilemeyen temel bir gereksinimdir.

İşte anavatanımız bu gerçekleri dikkate alarak, büyük özveri ile bize kendi ihtiyacından keserek, üstelik önemli mali harcama da yaparak su getirmiştir.

Hükümetimiz de ,bize yapılan bu olağanüstü hizmetin değerinin bilincinde hareket etmeli ve gelen suyun halkımızın yararına yönetilmesini sağlamalıdır.

Tarımsal sulamada ve içme suyu olarak kullanılacak suyun ülkemizin genel çıkarları ve halkımızı memnun edecek şekilde yönetilmesini sağlamalıdır.

Halen yürürlükteki mevzuata göre, yerleşim yerlerine su temini, belediyeler tarafından yapılmaktadır.

Ancak hükümet kamu yararını korumak yükümlülüğü nedeniyle, denetim ve düzenleme görevini yaparak, suyun halkın yararına ve vatandaşları memnun edecek şekilde yönetilmesini sağlamak zorundadır.

Bu çerçevede hükümet kamu yararını korumak yükümlülüğü uyarınca, içme suyu olarak halka verilecek suyun azami satış fiyatını belirlemelidir.

Anavatandan getirilen suyun belediye depolarına teslim maliyeti 2.3TL/ton olduğuna göre, hükümet belediyelerin azami satış fiyatını saptamalı ve böylece fahiş kar ile halkın mağdur edilmesine fırsat vermemeli.

Lefkoşa belediyesinin açıkladığı su fiyatlarının kabul edilebilecek düzeyin ve insaf ölçüleri sınırlarının çok üzerinde olduğu görüşündeyim.

80 Km deniz altından borularla getirilen suyun, belediye depolarına 2.3 TL /ton fiyattan mal edilmesine karşın, sadece vanayı açarak halka verecek olan belediyenin; ilk 6 tona kadar 5TL,7-13 tona kadar 6.5 TL,14 tonun üzerinde ise 8.5 TL fiyattan satacağını açıklaması karşısında hükümet sessiz kalmamalı.

Hükümetin suyun böyle fahiş fiyattan satılmasına müdahale etmemesi durumunda, vatandaşlar su için ayda en az yaklaşık 200 TL üzerinde harcama yağmak zorunda kalacaktır.

Asgari ücretle geçinen insanların su için bu kadar çok harcama yapması, yaşamlarının daha da zorlaşmasına sebep olacaktır.

Dünyanın hiçbir uygar ülkesinde özel sektörün bile halka sunduğu hizmetlerde %200, 300,400 kar almak istemesine hükümetler izin vermez.

Hele belediyelerin halka bu kadar fahiş kar hattı ile hizmet sunduğu, dünyanın hiçbir uygar ülkesinde görülmemiştir.

Kuşkusuz Lefkoşa belediyesinin mali güçlük içinde olduğu ve personelin maaşlarını ödemekte zorlandığı biliniyor.

Ancak belediyenin mali sıkıntı içine sokulmasında hiçbir sorumluluğu olmayan halka, bir de bedel ödettirilmek istenmesi adil ve hakça bir tutum olamaz.

Belediyelerin mali sorunu halka bedel ödettirilmek yerine, daha mantıklı ve gerçekçi önlemler alınarak çözümlenmeli.

Halen hizmet gerekçesi ile alınan vergilerin tümüne yakını, maaşlarının ödenmesinde harcandığı ve hizmetlerde kullanılmadığı için vatandaşlar zaten mağdur edilmektedir.

Bu yanlışın düzeltilmesi yerine sırf maaşların ödenebilmesi için, anavatandan gelen suyun da astronomik kar ile satılmak istenmesi büyük bir haksızlık olup, hükümet buna izin vermemeli.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.