Başkentimizde kaldırımların ağaçlandırılması

Yayın Tarihi: 17/08/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Lefkoşa belediyesinin ağaç varlığını artırmak amacı ile inşaat izini verirken, ağaç dikilmesini şart koşmak kararı, çevre bakımından çok olumlu ve sevindiricidir.

Çünkü, geçmişte küresel iklim bozukluğu ve kavurucu sıcakların etkisi altında kalacağımızı konuşurduk. Yaşanan dönemde ise, bunaltıcı sıcaklardan şikayet ediyoruz.

Kavurucu sıcaklar yanında, yaz aylarında havamızda, sağlığımız bakımından sakıncalı olan toz kirliliği vardır..

İşte bu nedenle, yaşadığımız alanları ağaçlandırarak, toz kirliliği ile kavurucu sıcakların etkisini azaltmak ve insanları bir miktar rahatlatmak mümkündür.

Ağaçlar bulundukları yerin havasını temizlemesi, tozları tutması yanında, havaya verdiği su buharı ve yapraklarının hareketi ile, doğal klimalar gibi bulundukları ortamın sıcaklığını da azaltır.

Ülkemizde yazın kavurucu sıcaklarında insanların güneşin altında kaldırımda yürümesi kolay değildir. Kaldırımlar yayaların yürümesi için yapıldığına göre, ağaçlandırılarak uygun duruma getirilmesi gerekir. Ayrıca kaldırımların ağaçlandırılması Lefkoşa'nın daha güzel görüntüye sahip olması bakımından da yararlıdır.

Yalnız kişisel görüşüme göre belediyenin inşaat iznine 50-100 TL dolayında bir ağaçlandırma vergisi eklemesi ve fidan dikiminin inşaat sahipleri yerine, belediyenin bahçe işleri şubesi tarafından, tekniğine ve yerine göre uygun yapılması daha isabetli olacak.

Böylece belediye, yerine uygun bitki türleri dikecek. Ağaç dikilmemesi gereken kaldırımlar ağaçlandırılmayacak. Üzerinden elektrik hatları geçen kaldırımlara boylu ağaç türleri dikilmeyecek.

Ayrıca halen inşaatların ve kaldırım altlarına yapılması zorunlu olan drenaj alt yapısının projeye uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etmeyen belediyenin, inşaat sahiplerinin kaldırım ağaçlandırmasını kontrol etmesi beklenemez .

Kaldırımlara dikilecek bitki türlerine gelince, bulvar gibi yolun geniş olduğu yerlerde kaldırımlara fıstık çamı, Ficus benjamina, Zangalak, Cakaranta, alev ağacı, Biber ağacı, Robinia pseudoacasia , harup gibi boylu ve bol gölge veren ağaçlar ;Yolun dar olduğu mahalle aralarındaki kaldırımlara ise zeytin, defne, sakız ağacı (şinya) turunç gibi ağaçlar dikilmesi isabetli olacaktır. Ayrıca, kaldırıma dikilen ağaçlar tek gövdeli ve yüksekliği yüzeyden 2 metre yüksek olacak şekilde şekillendirilmeli. Ağacın gövdesinin genişlemesi ile sıkışıp kaldırımı çatlamaması için, ağacın kaldırım üzerindeki çukurun genişlemesini sağlayan özel tertibat yapılmalı.

Konut bulunmayan ve törenlerin yapıldığı Dr. F.Küçük ve Metehan yolunun kaldırımlarına, Taşkınköy'de yeşil alan olduğu halde halen oto park olarak kullanılan arazi ve kutlama törenlerinin yapıldığı yer de ağaçlandırılmalı.

Ayrıca Lefkoşa'nın içinden geçen Kanlı derenin iki yakasının da ağaçlandırılması çok isabetli olacaktır.Dere kenarına hızlı büyüyen ve 4-5 senede boylu ağaç durumuna gelen üstelik derenin tuzlu suyundan zarar görmeyen efkalipto dikilmesi uygun olacaktır.

Efkalipto ağaçları toprak ve su bakımından fazla seçici değildir. Sadece dikildiği yılın yaz ayında sulanması durumunda, artık hiç sulama istemeden yaşamını sürdürür.

Ayrıca Efkalipto ağaçları Kanlı derenin suyunu çekip yaz aylarında sivri sinek mücadelesinde de olumlu yararlar sağlayabilecektir. Ağaçların büyüyüp gelişmesinden sonra dere kenarlarının regreasyon alanları olarak düzenlenmesi de mümkün olacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.