Hükümet bürokratik engelleri neden kaldırmıyor

Yayın Tarihi: 04/09/16 11:05
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Hükümetlerin, devlet kuruluşlarını vatandaşları memnun edecek şekilde çalıştırması ve vatandaşların günlük yaşamını kolaylaştırması en önemli görev ve yükümlülüklerinden biridir.

Niyeti halkına hizmet etmek olan hükümetler, vatandaşların yaşamını zorlaştıran sorunların saptanması için sık sık anketler yapar ve halkı rahatsız eden sorunları çözer.Anavatanda , vatandaşların istek ve şikayetleri ile ilgilenmek amacı ile Başbakanlık iletişim Merkezi (BİMER) kurulmuştur.

KKTC'de ise hükümetler, halkın günlük yaşamını zorlaştıran basit sorunlara ve basın yolu ile yapılan yapıcı uyarıları bile hiç dikkate almaz.

Örneğin, devlet kuruluşlarında vatandaşları kendi yönetiminden soğutan ve yabancı yatırımcıları kaçıran gereksiz mantık dışı bir çok bürokratik işlemler büyük bir umursamazlık ve inatla kaldırılmıyor.

Yeni iş yeri açmak için, günlerce devlet kuruluşları arasında koşuşturmak, formalitelerin tamamlanması için çok sayıda bürokratik işlemlerin tamamlanması gerekir.

Doğum ve ölüm kaydı yapmak, kimlik kartı ve pasaport çıkarmak, tapuda işlem yapmak için bir çok gereksiz bürokratik işlemlerle vatandaş bezdirilmektedir.

İçişleri bakanlığının kayıtlarında mevcut bilgiler için, vatandaşların bunlarla ilgili belge getirmesi istenir.

Doğum belgesi, kimlik kartı İçişleri Bakanlığı tarafından verildiği halde, görevli memurlar, bu bilgileri kendi kayıtlarından bulmak yerine vatandaşların ilgili belgeleri getirmesini istiyor.

İçişleri Bakanlığına bağlı Tapu dairesinde de görevliler, kendi kayıtlarından mevcut bilgiler için vatandaşların belge getirmesini ister.

İnşaat izinlerinin verilmesinde adeta vatandaşlara aylarca işkence ediliyor.İnşaat dosyası, aylarca kuruluşlar arasında dolaştırıldıktan sonra sonuçlanabiliyor. Sırf bu oyalama nedeniyle, yatırımlar caydırılmaktadır. Oysa ilgili kuruluşların temsil edildiği bir komite kurularak, inşaat izinlerinin birkaç haftada verilmesinin sağlanması mümkündür.

Tapu dairesinde işlem yapmak isteyen vatandaştan bir de vergi borcu bulunmadığını gösteren belge getirmesi isteniyor.

Devletten maaş alan kişiler, kendi kayıtlarında bulunan ve/veya kendilerinin diğer devlet kuruluşlarından elde edebileceği bilgiler için, vatandaşlar belge getirmek zorunda bırakıyor. Bürokratik işlemler için gerekli kopyaları kuruluşlarında bulunan cihazlardan almak yerine vatandaşın dışarda fotokopi çıkarıp getirmesi isteniyor.

Böylece halka hizmet etmek gerekçesi ile bütçeden maaş alan memurlar, kendi yapmaları gereken işleri vatandaşa yaptırır.

Öte yandan tüm şikayet ve yapıcı uyarılara rağmen, bazı işlemler için istenen damga pulu temini için gereksiz yere vatandaşlar koşuşturulmaktadır.

Oysabürokratik işlemler için damga pulu istenen devlet kuruluşları, ya damga pulu satmalı yada pul yerine damga vurarak bedelini almalı.

İstenmesi durumunda devlet kuruluşlarındaki gereksiz ve can sıkıcı tüm bürokratik işlemlerin birkaç günde, üstelik hiçbir maddi harcama da yapmadan ortadan kaldırılması mümkündür.

Reform iddiası ile kurulan hükümet daha önemli hizmetler bir yana, hiç olmazsa, can sıkıcı ve gereksiz bürokratik işlemleri derhal kaldırmalıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.